• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jungtinės Valstijos iš Didžiosios Britanijos išgabeno pusę šimtmečio ten laikytą savo branduolinį arsenalą ir sumažino jo laikymo Europoje vietoves iki šešių - tik penkiose valstybėse, sakoma ataskaitoje.

REKLAMA
REKLAMA

Anksčiau JAV branduolinis ginklas buvo išgabentas iš Ramšteino karinės oro bazės Vokietijoje 2005 metais ir iš Graikijos 2001 metais, sakoma Amerikos mokslininkų federacijos (FAS) Strateginio saugumo tinklaraštyje, remiantis neįvardytais šaltiniais.

REKLAMA

JAV dabar turi, kaip manoma, apie 150-240 branduolinių bombų B61, išsklaidytų po visą Europą: JAV oro bazėje Aviane, Indžirlike (Turkija), taip pat keturiose Europos karinėse bazėse Belgijoje, Vokietijoje, Olandijoje ir Italijoje, sakoma tinklaraštyje.

2000 metų lapkritį tuometinis prezidentas Billas Clintonas suteikė įgaliojimus Pentagonui dislokuoti 110 branduolinių bombų Leikenheto karališkojoje oro pajėgų bazėje, 113 kilometrų į šiaurės rytus nuo Londono.

REKLAMA
REKLAMA

Tuo metu Europoje buvo 480 atominių bombų, sakoma tinklaraštyje.

Prezidentas George‘as W.Bushas patikslino įgaliojimus 2004 metų gegužę, tuomet greičiausiai buvo duotas nurodymas išgabenti branduolinį ginklą iš Ramšteino. Pagal šią direktyvą galėjo būti nurodyta tą patį padaryti Leikenhete, sakoma tinklaraštyje.

Ketvirtadienį žurnalistų paklaustas, ar ši informacija, teisinga, JAV gynybos sekretorius Robertas Gatesas sakė: „Nesusidūriau su šiuo klausimu kol esu gynybos sekretorius, bet manau, kad neturėčiau apie tai kalbėti“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų