REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Beveik trejus metus Vilniuje ir aplinkiniuose rajonuose siautėjęs 11 mergaičių, merginų ir moterų nuskriaudęs 35 metų Algis Stašauskas vėl stos prieš Vilniaus apygardos teismą.

REKLAMA
REKLAMA

Tą patį teismą, kuris dar 2000-aisiais už mažametės išžaginimą 11 su puse metų kalėjimo nuteistą vyrą paleido į laisvę šiam neatsėdėjus nė ketverių.



Niekino ir filmavo

REKLAMA

Tik atgavęs laisvę iškrypėlis vėl ėmė žaginti mažametes ir nepilnametes. Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroro Liutauro Rudzevičiaus duomenimis, iki pernai rugpjūčio 16-osios, kai buvo sučiuptas, A.Stašauskas įvykdė 34 seksualinius nusikaltimus.

Nuo anksčiau keturis kartus teisto maniako nukentėjo 5 mažametės, 4 nepilnametės ir dvi suaugusios moterys. Prokuroro teigimu, visais atvejais pedofilas aukoms grasindavo pistoletu, įsitempdavo jas į savo „Nissan Primera“ (valst.nr. BDB 490), nusiveždavo į nuošalią vietą ir išniekindavo.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak L.Rudzevičiaus, A.Stašauskas dirbo vadybininku, darbo reikalais dažnai važinėdavo po Vilnių ir aplinkinius rajonus. Kol kas žinomi nusikaltimai, kuriuos pedofilas įvykdė sostinėje, Vilniaus bei Trakų rajonuose. Prokuroras neatmetė, kad iškrypėlis siautėjo ir kitur.

Aukas vyras ne tik žagindavo, seksualiai prievartaudavo, tačiau dar ir fotografuodavo ar filmuodavo savo mobiliuoju telefonu. Kai kurios moterys nebuvo išniekintos - A.Stašauskas pasitenkindavo jas tik nufilmavęs.

Pedofilą po kruopštaus tyrimo, sekdami karštais dar vieno jo nusikaltimo pėdsakais, sučiupo Vilniaus vyriausiojo policijos komisariato Smurtinių nusikaltimų tyrimo skyriaus pareigūnai. Nukentėjusieji arba jų atstovai kaltinamajam pateikė civilinius ieškinius dėl daugiau kaip 3,5 mln. litų.



Pedofilui nieko netrūko

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pareigūnų duomenimis, aukų nusikaltėlis tykodavo šalia mokyklų, parkų, miškelių. Vilniuje - Karoliniškių rajone šalia televizijos bokšto, Žirmūnuose, Justiniškėse, Šeškinėje šalia troleibusų žiedo, Subačiaus gatvėje, Pavilnyje, Savanorių prospekto gale.

Kaltę pripažįstantis A.Stašauskas kilęs iš padorios, pasiturinčios šeimos, jo tėvai - inteligentai. Bendraudamas su aplinkiniais vyras, kuriam gresia iki 15 metų nelaisvės, sudarydavo protingo bei atsargaus žmogaus įspūdį.

Pernai spalį, „Respublikai“ paskelbus, kad pareigūnai šį maniaką pagaliau sučiupo, jie išplatino A.Stašausko nuotrauką. Tąkart į pareigūnus kreipėsi dar penkių nuo vyro nukentėjusių mergaičių tėvai.

REKLAMA

L.Rudzevičiaus žodžiais, gali būti, kad pedofilo išniekintų, tačiau niekur nesikreipusių nukentėjusiųjų yra ir daugiau. Turinčius informacijos apie A.Stašausko įvykdytus nusikaltimus prokuroras prašė skambinti telefonais (8-5) 266-25-29, 271-61-16, 271-62-30.

Žmonėms, kurie nėra tikri, ar jų atžalos nukentėjo nuo pedofilo, L.Rudzevičius siūlė kreiptis į nevyriausybinę organizaciją „Vaiko namas“, teikiančią psichologinę pagalbą nuo seksualinės prievartos nukentėjusiems mažamečiams ir jų artimiesiems, tel. (8-5) 233-83-96.

REKLAMA

Pareigūnų teigimu, tokio aktyvaus pedofilo kaip Algis Stašauskas bent jau sostinėje iki šiol nėra buvę

Liutauro Rudzevičiaus, Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroro komentaras:

2000-ųjų birželį Vilniaus apygardos teismo nuosprendžiu jis nuteistas 11 metų 6 mėnesiams dėl mažamečio asmens išžaginimo. Paskui buvo priimtas naujasis Baudžiamasis kodeksas, 2003 metų spalį to paties teismo nutartimi jo veika buvo perkvalifikuota pagal naują redakciją – į mažamečio seksualinį prievartavimą. Tada jam buvo paskirta 8 metų nelaisvės bausmė. O 2004 metais lapkritį Vilniaus apygardos teismo nutartimi jis buvo lygtinai paleistas anksčiau termino. Visi byloje

priimti sprendimai prokuratūros buvo skundžiami, prokuratūra atliko visus veiksmus, kad šis asmuo nebūtų paleistas pirma laiko.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Faktai

48 - tiek ikiteisminių tyrimų Vilniuje pernai pradėta dėl išžaginimo

14 - tiek tyrimų pernai pradėta dėl seksualinio prievartavimo atvejų

8 - tiek tyrimų dėl išžaginimų pradėta šiemet per penkis mėnesius

7 - tiek tyrimų per tą patį laikotarpį pradėta dėl seksualinio prievartavimo atvejų

Tomas Beržinskas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų