REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Žemės ūkio ministerija informuoja, kad neteisėtai gautą paramą, skirtą tiesioginėms išmokoms, rinkos reguliavimo priemonėms, Kaimo plėtros 2004–2006 metų plano ir Kaimo plėtros 20072013 metų programos priemonėms, privaloma grąžinti.

REKLAMA
REKLAMA

Grąžinimo tvarka nustatyta 2008 m. vasario 13 d. Lietuvos Respublikos Vyriausybės nutarimu Nr. 137 „Dėl Grąžintinų lėšų, susidariusių įgyvendinant Europos Sąjungos žemės ūkio fondų priemones, administravimo taisyklių patvirtinimo“. Paramos gavėjas privalo paramą grąžinti, jeigu:

REKLAMA

- nesilaikė ES ir (arba) nacionaliniuose teisės aktuose ir (arba) paramos sutartyje nustatytų reikalavimų paramai gauti;

- valstybės institucijai pateikė klaidingą su paramos gavimu susijusią informaciją;

- gavo didesnę paramą negu priklauso;

- kitais ES priemonių administravimo taisyklėse ir kituose teisės aktuose nustatytais atvejais;

- valstybės institucijos, dalyvaujančios administruojant ES priemones, nesilaikė ES ir (arba) nacionalinių teisės aktų nuostatų ar veikė aplaidžiai ir dėl to paramos gavėjui buvo išmokėta parama.

REKLAMA
REKLAMA

Tuo atveju, kai nustatoma, kad paramos gavėjas privalo gautą paramą grąžinti, Nacionalinė mokėjimo agentūra prie Žemės ūkio ministerijos (toliau – NMA) registruotu laišku informuoja skolininką apie grąžintinų lėšų sumą, jų atsiradimo priežastis, grąžinimo terminą ir palūkanų dydį.

Skolininkas grąžintinas lėšas privalo grąžinti per 14 kalendorinių dienų nuo šio laiško užregistravimo Nacionalinėje mokėjimo agentūroje dienos. Jei per šį laikotarpį lėšos negrąžinamos, už kiekvieną pavėluotą grąžinti lėšas dieną pradedamos skaičiuoti palūkanos. Palūkanų už pavėluotas grąžinti lėšas dydis nustatomas žemės ūkio ministro įsakymu kiekvieną ketvirtį. 2008 metų kovo – birželio mėnesiams metinis palūkanų normos dydis už pavėluotas grąžinti lėšas yra 14,67 proc.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Palūkanos neskaičiuojamos arba priskaičiuotos palūkanos anuliuojamos, jeigu paaiškėja, kad skolininkas negavo NMA išsiųsto registruoto laiško, išskyrus tuos atvejus, kai skolininkas negavo laiško dėl to, kad, pakeitęs gyvenamąją vietą, neinformavo apie tai Nacionalinės mokėjimo agentūros.

Skolininkui prašant, NMA gali nuspręsti leisti grąžintinas lėšas grąžinti dalimis. Tokiu atveju palūkanos skaičiuojamos nuo negrąžintos lėšų dalies.

Jeigu skolininkas per Nacionalinės mokėjimo agentūros nustatytą terminą lėšų negrąžina ir nesikreipia į NMA su prašymu leisti grąžinti lėšas dalimis, Nacionalinė mokėjimo agentūra imasi visų administracinių ir teisminių priemonių šioms lėšoms susigrąžinti.

Daugiau informacijos pasiteirauti: ŽŪM Finansų ir biudžeto departamento Biudžeto skyriaus vedėjo pavaduotojos Editos Lisinskaitės, tel. 8 5 239 1090.

Žemės ūkio ministerijos informacija


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų