REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininko „pilietininko“ Algimanto Matulevičiaus keitimas socialliberalu Alvydu Sadecku šiandien Etikos ir procedūrų komisijos pripažintas teisėtu, Seimo nariai dar ir dabar negali pasakyti, kas platino pranešimus į plenarinį posėdį ir kiek narių apie jį nebuvo informuoti.

REKLAMA
REKLAMA

Į Etikos ir procedūrų komisiją buvo nutarta kreiptis antradienį, Seimo nariams susiginčijus, ar minėta NSGK pirmininkų rokiruotė, vykusi praeitą savaitę, buvo teisėta - mat ne visi komiteto nariai gavo kvietimus į plenarinį posėdį ir galėjo jame dalyvauti.

REKLAMA

NSGK narys Rimantas Smetona portalui „Balsas.lt“ teigė, jog plenarinis komiteto posėdis, kurio metu buvo keičiamas komiteto pirmininkas, iš esmės neįvyko, kadangi ne visi komiteto nariai buvo apie jį informuoti. „Jo negalima laikyti teisėtu, nes kai kuriems komiteto nariams - tarp jų ir man - nebuvo pranešta“, - teigė R. Smetona.

Pasak R. Smetonos, posėdį inicijuoti gali aštuoni komiteto nariai, tačiau pranešta turi būti visiems nariams. „To padaryta nebuvo, vadinasi, buvo susirinkimas, pasitarimas ar kas nors, bet ne posėdis“, - aiškino parlamentaras.

REKLAMA
REKLAMA

Kurie konkrečiai Seimo nariai negavo pakvietimų į posėdį, A. Smetona nepanoro įvardinti. „Negalėčiau už kitus sakyti. Buvo pasakyta, kad Rasa Juknevičienė nebuvo kviesta. Reiktų kiekvieno klausti, <...> nenorėčiau advokatauti“, - sakė R. Smetona.

NSGK narys Vytautas Bogušis portalui „Balsas.lt“ teigė negalįs atsakyti, kiek žmonių gavo kvietimą į posėdį, o kiek – ne. Anot jo, aišku tik tiek, kad posėdyje dalyvavo 8 nariai iš 13. „Na, ką aš galiu pasakyt už kitus. Vieni gavo, kiti negavo“, - teigė V. Bogušis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

V. Bogušis taip pat negalėjo įvardyti, kurie komiteto nariai nebuvo pakviesti į posėdį. „Aš girdėjau tik tiek, kad tribūnoje A. Smetona sakė, kad negavo. <..> Atseit negavo...“, - tvirtino V. Bogušis.

NSGK narys Rimantas Bašys apie vykusį posėdį nieko negalėjo komentuoti. „Šiuo metu esu Taivane. Nieko negaliu pasakyti“, - portalui „Balsas.lt“ sakė R. Bašys.

NSGK narys Vytautas Čepas portalui „Balsas.lt“ tikino kvietimą į komiteto posėdį gavęs, tačiau teigė irgi nežinąs, kurie parlamentarai kvietimų į komiteto posėdį negavo. „Kašėta buvo kviestas pirmininkauti, bet atsisakė. <....> Sakė, kad negali, neatėjo. O kaip kiti... aš nežinau...“, - teigė Seimo narys.

REKLAMA

V. Čepas negalėjo pasakyti, kas visam komitetui platino pranešimus į neeilinį posėdį. „Man konkrečiai parnešė mano kolegė Milda Petrauskienė. Sako,Vytai, ateik, organizuojamas posėdis“, - sakė V. Čepas.

Jo teigimu, į posėdį susirinko daugiau nei pusė komiteto narių, dėl to „nieko nereiškia, kad kiti neatėjo“.

A. Smetona tikino nežinąs priežasčių, dėl ko ne visiems komiteto nariams buvo pranešta apie įvyksiantį posėdį. „Mane tai stebina <...> turime daugumą komitete, viską galima padaryt, tačiau reikia švariai ir tvarkingai“, - sakė A. Smetona.

REKLAMA

V. Bogušis irgi negalėjo įvardinti priežasčių, dėl ko kiti komiteto nariai negavo pakvietimų į posėdį. „Jūs klauskit tų, kurie negavo ir ar jie tikrai negavo“, - aiškino parlamentaras. Pasak jo, dalis komiteto narių buvo komandiruotėje, kai kurie jų negalėjo dalyvauti, nors buvo informuoti.

„Balsas.lt“ primena, jog praėjusią savaitę valdančiajai socialdemokratų, socialliberalų, valstiečių liaudininkų ir liberalcentristų daugumai, pasitelkus opozicinius darbiečius, pavyko iš posto nuversti NSGK pirmininką A.Matulevičių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Už šio politiko atstatydinimą tąkart balsavo visi 8 į neeilinį posėdį susirinkę Seimo nariai.

Naujuoju komiteto pirmininku išrinktas socialliberalas A.Sadeckas. Už jo kandidatūrą balsavo 7 komiteto nariai, pats A. Sadeckas balsuodamas susilaikė. Šią rokiruotę dar turi patvirtinti Seimas. A. Sadeckas šios kadencijos Seime prieš kelerius metus jau buvo NSGK vadovu.

A. Matulevičius priklauso mišriai Seimo narių grupei ir yra išrinktas Pilietinės demokratijos partijos vadovu. Didžioji šios partijos parlamentarų, skirtingai nei pats A. Matulevičius, dalis (6 asmenys) prisišliejo prie valdančiųjų socialdemokratų, o A. Matulevičių išrinkus pilietininkų lyderiu, du iš jų iš partijos pasitraukė apskritai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų