• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo konservatorių frakcijai priklausantis Kęstutis Čilinskas siūlo, jog Seimo Etikos ir procedūrų komisiją sudarytų ne tik parlamentarai, bet ir visuomenės veikėjai, iš kurių ne mažiau nei pusė būtų kvalifikuoti teisininkai.

REKLAMA
REKLAMA

Tokie siūlymai penktadienį buvo užregistruoti Seimo posėdžių sekretoriate, nes K. Čilinsko nuomone, patys Seimo nariai negali vertinti savo ar savo kolegų elgesio.

REKLAMA

Dabar Etikos ir procedūrų komisiją sudaro 12 parlamentarų, skiriamų pagal proporcinio atstovavimo principą - tai yra joje atstovaujama kiekvienai parlamentinei frakcijai.

K. Čilinskas atkreipė dėmesį, jog Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK), vertinanti valstybės tarnautojų elgesį, yra depolitizuota, joje dirba kvalifikuoti teisininkai.

„Susidaro neadekvati situacija: žemesnio lygio institucijų politikų ir pareigūnų elgesį vertina kvalifikuota, nuo politikų nepriklausoma institucija, o pačios aukščiausios institucijos - Seimo - politikų elgesį vertina jie patys“, - teigia parlamentaras.

REKLAMA
REKLAMA

Todėl konservatorių frakcijos narys siūlo, jog Seimo Etikos ir procedūrų komisiją, šalia politinių partijų frakcijų deleguotų asmenų, sudarytų ir visuomenės veikėjai, iš kurių apie pusė turėtų aukštąjį universitetinį teisinį išsilavinimą. Komisijos pirmininko postas, pagal K. Čilinsko sumanymą, turėtų priklausyti opozicinei frakcijai, kaip kad yra ir dabar.

Nepasitenkinimą, jog komisija, vertinanti parlamentarų etiką, sudaroma proporcinio partinio atstovavimo principu, yra išreiškę tiek dabartinės, tiek buvusių komisijų nariai. Kalbama, jog etikos sargų komanda neturėtų būti formuojama remiantis priklausomybe partijai. Jie skatina grįžti prie ankstesnės tvarkos, kai kiekvienas Etikos komisijos kandidatas turėdavo surinkti 15-kos jį remiančių parlamentarų parašus ir tuomet jį jau galėjo tvirtinti visas Seimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų