• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Beveik prieš metus VšĮ „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“ (VEKS) Ambasadorių programos pradėtas projektas „Haiku Vilniui“ birželio 12 d. pasiekė tarpinį finišą. Vertinimo komisijos atrinkti geriausieji trumpi poezijos kūriniai buvo apdovanoti prizais. Šitaip įgyvendinamas siekis kurti kultūra besidominčią bendruomenę ir skleisti kūrybišką žinią apie Vilnių.  

REKLAMA
REKLAMA

Adomo Mickevičiaus bibliotekos Bendrojoje skaitykloje vykusio vakaro programoje Vilniui skirtus haiku skaitė Vidas Bareikis, Rimas Šapauskas, Vitalis Čepkauskas bei „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“ Ambasadorių programos dalyviai ir savanoriai. Apdovanojimuose pasirodė grupė "MIR Project“, buvo pristatytos įvairių fotomenininkų Vilniaus fotografijos.  

REKLAMA

Taikliausių haiku autoriams prizus įteikė haiku vertinimo komisija, kurią sudaro diplomatė Asta Chaladauskienė, VšĮ „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“ komunikacijos projektų koordinatorė Agnė Žemaitytė, muzikantas Andrius Mamontovas ir projekto idėjos autorius, filosofas Kristupas Sabolius. Vienam iš geriausių haiku autoriui Tomui Čepaičiui projekto iniciatoriai VšĮ „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“ įteikė kelionę į šių metų Europos kultūros sostinę Liverpulį. Pripažinimo nusipelnė šis kūrėjo trieilis:



Štai Petras Repšys

Su šuniu išeina iš

„Freskų” ir kosti.

REKLAMA
REKLAMA

Kitą išrinktajį haiku kūrėją Joną Lekevičių projekto įkvėpėjas „Omnitel“ apdovanojo mobiliuoju telefonu:

senutės langas

paberia kruopas žemyn

sparnų plazdesys

Neliko pamiršti ir nuolatiniai, kiekvieną savaitę rašantys haiku autoriai, kurie buvo apdovanoti už aktyvumą. Metų apdovanojimuose jiems įteikti elektroninės prekybos bendrovės „Tiketa“ dovana – bilietai į kultūrinius renginius ir specialūs VEKS prizai. Projekto aktyvuolius sveikino ir Japonijos ambasados atstovai.

„Projekto idėja kilo iš tikėjimo žmonių kūrybingumu. Visus metus kiekvienas norintis savo jausmus Vilniui guldė į gilias tradicijas turinčio japoniško žanro trielį ir siuntė jį į projekto „Haiku Vilniui“ interneto svetainę. Projekto populiarumas neabejotinas – nuo projekto pradžios iki šiol trieilius atsiuntė apie 8000 žmonių iš Lietuvos ir užsienio,  sulaukta apie 10 000 haiku. Tikimės tokio pat žmonių kūrybiško aktyvumo ir šiais metais ir kviečiame visus kurti poeziją Vilniui. Sukurtieji haiku pasirodys ne tik projekto interneto svetainėje, bet ir toliau sklis lauko reklamoje, spaudoje bei įvairiose netradicinėse komunikacijos priemonėse“, – teigia VšĮ „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“ Ambasadorių programos vykdomoji direktorė Dalia Bankauskaitė.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Projektu susidomėjo ir žymūs visuomenės veikėjai – poetai, dizaineriai, dainininkai, režisieriai, politikai, kurių sukurti haiku taip pat puikuojasi interneto svetainės www.haiku.lt archyve. Per beveik metus vykstantį haiku judėjimą sulaukta apie 10 000 trieilių skirtų Vilniui, o projektas tapo gyva miesto kultūros dalimi – „haikuoti“ projekto organizatoriai kvietė „Sostinės dienų“, Vilniaus knygų mugės metu. Trieilius apie Vilnių rašė ne tik kūrėjai iš visos Lietuvos, sulaukta haiku iš Italijos, Japonijos, Bulgarijos ir JAV.

REKLAMA

Planuojama, kad projektas „Haiku Vilniui“ šiemet bus pristatytas mokyklose, senelių ir vaikų namuose, bus stiprinama haiku mylėtojų bendruomenė, organizuojami haiku kūrėjų vakarai. Kulminaciniu projekto tašku galima pavadinti „Haiku Vilniui“ knygą, į kurią bus surinkti iškiliausi projektų dalyvių trieiliai eilėraščiai.



Tarp svečių – R. Šapauskas ir J. Šeduikytė



R. Šapauskas



V. Bareikis ir J. Šeduikytė



T. Čepaitis

News Bridgepix nuotr.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų