REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Europos Sąjungos (ES) lyderiai antradienį suintensyvino raginimus airių rinkėjams per ketvirtadienio referendumą, kuris gali nulemti septynerius metus trukusių pastangų dėl reformos likimą, pasakyti „taip“ bloko Lisabonos sutarčiai.

REKLAMA
REKLAMA

Airijos premjeras Brianas Cowenas antradienį, paskutinę kampanijos dieną, tvirtino, kad „taip“ Lisabonos sutarčiai yra geriausias būdas sustiprinti lėtėjančią ekonomiką, kuri turėjo labai daug naudos iš 35 metus trunkančios narystės ES.

REKLAMA

„Tikiu, jog žmonės galiausiai supras, kad Airijos ekonomika yra kuo tampriausiai susijusi su Europos Sąjungos ekonomika“, - sakė jis per paskutinę kampanijos spaudos konferenciją.

Airija vienintelė iš 27 ES narių rengia referendumą dėl Lisabonos sutarties. Dvi naujausios apklausos praėjusią savaitę privertė sunerimti ES pareigūnus ir priminė apie tą krizę, kuri Bendriją ištiko prancūzų ir olandų rinkėjams 2005 metais per referendumus atmetus ES konstitucijos projektą.

REKLAMA
REKLAMA

Viena apklausa parodė, kad airių „Ne“ stovykla pirmą kartą turi 5 proc. persvarą, o kita apklausa rodo, kad nedidele persvara pirmauja stovykla „Taip“, nors sutarties priešininkų pozicijos stiprėja. Abiejų šių apklausų rezultatai reiškia, kad ketvirtadienį įvyksiančio referendumo rezultatai priklausys nuo rinkėjų aktyvumo ir dar neapsisprendusių rinkėjų.

Liuksemburgo premjeras Jeanas-Claude‘as Junckeris, euro zonos finansų ministrų grupės pirmininkas ir ilgiausiai dirbantis ES lyderis, išreiškė viltį, kad airiai pritars sutarčiai, tačiau pripažino, kad ji iš esmės piliečiams nesuprantama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Lisabonos sutartis yra naudinga Airijai ir puiki bei naudinga Europai“, - sakė J.-C.Junckeris spaudos konferencijoje, surengtoje po derybų su Lenkijos premjeru Donaldu Tusku.

„Europos reikalai labai painūs jos piliečiams. Mes kalbame kalba, kuri žmonėms nesuprantama“, - sakė J.-C.Junckeris.

Pasak D.Tusko, abu jie nuosaikiai optimistiškai vertina Airijos referendumo perspektyvas, bet rezultatų „laukia kankinami nežinios“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų