• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ketvirtadienis pasaulio akcijų rinkose

Stebint šios savaitės prekybą galima teigti, kad į Vilniaus vertybinių popierių biržą pagaliau sugrįžta optimizmas. Brangusių bei pigusių pozicijų santykis atitinkamai buvo 13/10. Bendra VVPB apyvarta siekė 6,66 mln. litų, buvo sudaryti 1364 sandoriai. OMXV indeksas pakilo 0,71 proc. iki 429,23 punkto ribos.

REKLAMA
REKLAMA

Vakar JAV biržų indeksai Dow Jones ir Standard & Poor's 500 nukrito atitinkamai 0,10 ir 0,03 proc., tuo tarpu Nasdaq pakilo 0,91 proc. Nuotaiką investuotojams vakar sugadino reitingų agentūros „Moody‘s“ pranešimas, jog ruošiamasi sumažinti obligacijų draudėjų „Ambac Financial“ (-17,0 proc.) ir „MBIA Inc.“ (-16,0 proc.) reitingus. Analitikų teigimu, šių kompanijų reitingai bus peržiūrimi dėl silpnokų jų veiklos perspektyvų bei galimo nuostolių augimo, susijusio su hipotekos vertybinių popierių draudimu. Be to, nerimą sukėlė ir FED vadovo B. Bernankės išreikštas susirūpinimas dėl infliacijos, kuri šiuo metu yra pasiekusi gana aukštą lygį. Rinkos tai suprato kaip FED siekimą vėl pradėti didinti bazines palūkanų normas. Labiausiai JAV biržose vakar smuko finansų sektoriaus kompanijų akcijų kursai.

REKLAMA

Azijos regiono biržose šiandien indeksai judėjo skirtingomis kryptimis: labiausiai krito Kinijos Shanghai Composite – 2,36 proc., o augo Indonezijos Jakarta Composite – 1,57 proc. Šanchajaus biržos indeksą nusmukdė rinkoje pasklidę gandai, jog Kinijos vyriausybė, kovodama su infliacija, sugriežtins kainų kontrolę. Didžiausioje regione Tokijo biržoje šiandien indeksas Nikkei 225 smuktelėjo 0,65 proc. Čia panašiai kaip ir JAV, labiausiai krito finansų sektoriaus kompanijų akcijų kainos. Tik čia kritimo priežastimi buvo investicinio banko „Lehman Brothers“ analitikų sumažintos rekomendacijos visam Japonijos bankų sektoriui.

Vieningos krypties nesimato šiandien ir Europos šalių biržose. Pirmoje dienos pusėje labiausiai nukritęs buvo Norvegijos biržos indeksas -3,54 proc., o aukščiausiai pakilęs Belgijos – 0,40 proc. Panašiai kaip ir vakar, čia šiandien pirmiausiai smunka energetikos ir kasybos kompanijų akcijų kainos. Investuotojai Europoje šiandien prieš Europos centrinio ir Anglijos banko posėdžius yra gana atsargūs, nors analitikai prognozuoja, kad nė vienas iš šių bankų bazinės palūkanų normos šiandien nekeis. Europos akcijų indeksas Dow Jones Stoxx 600 dienos metu buvo nukritęs 0,22 proc.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų