REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Korupcijos skandalas dėl Klaipėdos valdžios bandymo „įsūdyti“ milijoną litų tiesiant gatves privačiose žemėse Rimkuose baigėsi tarsi laimingai: milijonas sutaupytas, o kaltieji, kaip ir dera, nerasti. Tačiau taip ir liko neatsakyta į klausimą - koks velnias nešė į tą galerą? Tai yra, kodėl Kraštinė gatvėbuvo pradėta tiesti plynuose laukuose per privačius sklypus?

Šiandien Klaipėdos savivaldybės administracija pripažįsta, kad šių metų pradžioje Kraštinė gatvė Rimkuose buvo pradėta tiesti per privačius sklypus tų sklypų savininkams nieko nežinant, rašo "Vakarų ekspresas".

REKLAMA
REKLAMA

Esą pats rangovas - UAB „Hidrostatyba“ - savo iniciatyva pradėjo tą gatvę tiesti „esant palankioms oro sąlygoms, savo finansine rizika“. Aišku, vadovaudamasi Savivaldybės patvirtintais projektais.

REKLAMA

Pareigūnai dievažijasi, kad „atliekami darbai neaktuojami ir už juos nėra mokama, todėl jokie nuostoliai nėra padaryti“. Visai galimas dalykas. Savivaldybei statybų valstybinės priežiūros specialistai nurodė demontuoti Kraštinėje gatvėje jau paklotus inžinerinius tinklus.

Sakoma, kad niekas nepatyrė nuostolių. Tačiau šis teiginys kelia abejonių. Jeigu darbai buvo atlikti, tai jie turėjo ir savo kainą. O dabar padarytą reikia demontuoti - tai irgi turi savo kainą. Negi visus kaštus prisiims rangovas?

REKLAMA
REKLAMA

Gal ir taip. Tačiau tam tikrų abejonių kelia rangovo noras iš Savivaldybės gauti papildomai bene tris milijonus litų už visą Rimkų gyvenvietės gatvių tiesimo, rekonstrukcijos projektą. Neva dėl statybos darbų pabrangimo, infliacijos. Kas žino, ar čia nėra įskaičiuoti ir kaštai už darbus, padarytus privačiose žemėse? Juolab kad tas noro pareiškimas beveik sutapo su Kraštinės gatvės skandalu.

Savivaldybės administracijos atstovai teigia, jog jau nustatyta, kodėl apskritai „įšokta“ į privačius sklypus. Esą Rimkų gyvenvietės gatvių rekonstrukcijos projektinę dokumentaciją rengusi UAB „Klaipėdos komprojektas“ pateikė neteisingus duomenis apie čia esančių sklypų savininkus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jų pateikti dokumentai esą byloja, kad Kraštinė gatvė suprojektuota ne privačiuose sklypuose. Tai liudijančios ir Registrų centro pažymos. Todėl išlieka klausimėlis: suklydo „Klaipėdos komprojektas“ ar Registrų centras? Tačiau Savivaldybė nesigilina į šiuos klausimus ir nereaguoja į šių eilučių autoriaus pasiūlymą peržiūrėti visus „Klaipėdos komprojekto“ rengtus projektus - gal mus apmovė ne tik šioje istorijoje? Nors privatus asmuo, kartą apmautas kurios nors firmos, jos paslaugomis daugiau nesinaudoja ir atidžiai išstudijuoja ankstesnius jos darbus.

REKLAMA

Ar tikrai Savivaldybė, o kartu ir visi klaipėdiečiai dėl šios istorijos nepatirs jokių nuostolių, - parodys laikas. Juk „Hidrostatyba“ veikė pagal Savivaldybės patvirtintus projektus ir gali jai pateikti ieškinį dėl patirtų nuostolių. Toji jį peradresuos „Klaipėdos komprojektui“. Bylai persikėlus į teismus, velniai žino, kas atsiskleis ir kas laimės.

Korupcijos faktų nenustatyta, - konstatavo Klaipėdos miesto savivaldybės Korupcijos prevencijos ir kontrolės komisija, narpliojusi šios mįslingos istorijos peripetijas. Ir suskubo užversti bylą. Idant viešumon neiškiltų daugiau nemalonių faktų?

Nesu sąmokslo teorijų šalininkas, tačiau gyventi trukdo įkyri mintis, kad tokios klaidos nebūna atsitiktinės. Labai abejotina, kad Registrų centras galėjo šiaip sau pateikti neteisingus duomenis apie žemės sklypų Rimkuose priklausomybę.

Dar labiau abejotina, kad suklydo „Klaipėdos komprojektas“ - solidi įmonė, projekto vadovas, nuo A iki Z atsakingas už Rimkų gyvenvietės gatvių rekonstrukcijos projektą.

REKLAMA

Kam tai galėjo būti naudinga - tiesti gatvę už biudžeto, tai yra visų klaipėdiečių, pinigus per plynus laukus? Pirmiausia - privatiems šių laukų savininkams. Mat nutiesus gatvę stipriai į viršų šoktelėtų jų sklypų kainos, atsirastų galimybė greičiau čia pastatyti namus.

Paprastai tokiose teritorijose kelius, inžinerines komunikacijas už savo pinigus tiesiasi patys sklypų savininkai. Pavyzdžių toli ieškoti nereikia - Tauralaukis, Paupiai, Šauliai... Tad galimas daiktas, jog kažkoks gudročius, špyga taukuota, ir sumąstė ką nors papyraginti... Kilus skandalui, galai sumerkti į vandenį - korupcijos apraiškų nerasta. O tokia „smulkmena“, kaip miesto Tarybai pateikta melaginga informacija, siekiant gauti lėšų Kraštinei gatvei tiesti, nieko nejaudina...

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų