REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Trečiadienį pasklidus informacijai, jog Pilietinės demokratijos partiją (PDP) palieka naujuoju lyderiu nepatenkinti pilietininkai A.Ivanauskas ir V.Orechovas, partijos pirmininkas Algimantas Matulevičius portalui „Balsas.lt“sakė, kad tuo tik džiaugiasi.

REKLAMA
REKLAMA

Tokie asmenys, kaip ponas V. Orechovas, patys ne kartą sakė išeinantys iš partijos, teikdavo pareiškimus ir juos atsiimdavo, siekė frakciją Seime sugriauti, galiausiai tai ir padarė. Logiška, kad išeina”, - neslėpė esąs patenkintas Algimantas Matulevičius.

REKLAMA

Kaip praneša žiniasklaida, PDP pirmininku išrinkus Algimantą Matulevičių, partiją palieka parlamentarai Vladimiras Orechovas ir Algirdas Ivanauskas. Abu priklauso Seimo socialdemokratų frakcijai, kurioje atsidūrė tą pačią dieną, kai premjerui Gediminui Kirkilui grėsė atstatydinimas pagal pareikštą interpeliaciją. Jų ir dar kelių perbėgėlių balsais premjeras postą išsaugojo. Seime frakcija priklauso valdančiajai socialdemokratų, socialliberalų, valstiečių liaudininkų, liberalcentristų koalicijai, tačiau įtakos joje beveik neturi. Ministrų kabinete turi teisingumo ministro postą.

REKLAMA
REKLAMA

Tiek A. Ivanauskas, tiek V. Orechovas teigia išėję iš frakcijos, o dabar ir iš partijos, nes yra “truputį nuosaikesni” už pirmininku išrinktą A. Matulevičių.

Balandį subyrėjus Pilietinės demokratijos frakcijai Seime, A.Matulevičius vienintelis pasirinko ne socialdemokratų frakciją, o įstojo į mišrią Seimo narių grupę. Likę šeši pilietininkai tuomet prisišliejo prie socdemų.

PDP vadovu praėjusį šeštadienį buvo išrinktas Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas A.Matulevičius. Iš šių pareigų jį ne kartą mėgino nuversti socialdemokratai ir kitos Seimo jėgos, siejamos su vadinamąja “valstybininkų” grupuote.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

A. Matulevičius jos nemalonėn, kaip rašoma žiniasklaidoje, pateko tuomet, kai vadovavo parlamentiniam Valstybės saugumo departamento (VSD) veiklos tyrimui. Pastarojo metu buvo atskleisti skandalingi daugelio politikų, pareigūnų, verslo grupuočių ir žiniasklaidos šešėlinio bendradarbiavimo faktai. Tyrimo išvadoms oficialiai pritarė Seimas, pareigų dėl jų neteko buvęs VSD direktorius Arvydas Pocius. Ligi šiol pareigas einantis VSD direktoriaus pavaduotojas D. J. mėgino ginčyti žiniasklaidoje paskleistą informaciją ir nuomones apie jo veiklą, bet teisme pralaimėjo.

REKLAMA

*****

Nedidelė PDP vienija apie 2 tūkst. narių, turi per 50 skyrių. Naujausių apklausų duomenimis, už Pilietinės demokratijos partiją Seimo rinkimuose balsuotų mažiau nei 1 proc. rinkėjų.

PDP įkurta 2006-ųjų gegužės mėnesį. Ją sukūrė Lietuvos piliečių sąjungos ir nuo Darbo partijos atskilusios V. Muntiano vadovaujamos grupės veikėjai. Tuomet pirmininku buvo išrinktas Seimo pirmininko pareigas ėjęs V. Muntianas.

Seime partija sukūrė atskirą frakciją. Vėliau buvo sudarę bendrą frakciją su valdančiajai koalicijai priklausančiais valstiečiais liaudininkais. Tačiau valdantiesiems užsimojus (manoma, kad keršijant už minėtą NSGK tyrimą) atstatydinti Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto vadovą „pilietininką“ A. Matulevičių, dalis PDP vėl įkūrė atskirą frakciją. Balsuojant dėl interpeliacijos premjerui Gediminui Kirkilui,  beveik visi pilietininkai buvo perkalbėti įstoti į socialdemokratų partiją. Būtent jų balsais G. Kirkilas išsilaikė poste. Tokiai pozicijai nepritarė tik A. Matulevičius, kuris dabar jokiai frakcijai nepriklauso.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų