REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV dalį įtariamų teroristų nelegaliai laiko „plaukiojančiais kalėjimais“ paverstuose laivuose. „The Guardian“ cituoja žmogaus teisių aktyvistą, kuris teigia, kad Vašingtonas mėgina nuslėpti tiek įkalintųjų skaičių, tiek tikslią jų buvimo vietą.

REKLAMA
REKLAMA

Debatai dėl suimtųjų ir teismo proceso niekaip nesulaukiančių įtariamų teroristų įgauna vis didesnį pagreitį abiejose Atlanto vandenyno pusėse. JAV Vyriausybė yra raginama atskleisti laivuose laikomų suimtųjų vardus bei jų buvimo vietas.

REKLAMA

JAV turi maždaug 17 plaukiojančiais kalėjimais paverstų laivų. Tokia praktika pradėjo veikti 2001 metais. Kaliniai laivuose yra tardomi, o po to dažniausiai nugabenami į sulaikymo vietas, kuriose ir toliau kalinami bei kankinami be jokio teismo. Dažniausiai įtariamieji teroristai kalinami Kenijoje, Somalyje, Etiopijoje, Džibutyje ar Gvantaname. Per pastaruosius metus šiuose plaukiojančiuose kalėjimuose „išnyko“ maždaug 100 žmonių.

REKLAMA
REKLAMA

Apie plaukiojančius kalėjimus buvo sužinota iš kelių šaltinių, tarp kurių ir JAV kariuomenės pranešimai, ir Europos Tarybos bei su ja susijusių parlamentinių institucijų informacija bei pačių belaisvių liudijimai.

Žmogaus teises ginančios organizacijos „Reprieve“ duomenimis, nuo 2006 metų buvo įvykdyta ir mažiausiai 200 neteisėtų kalinių perdavimo JAV aktų. Kaip tik tais metais prezidentas George‘as W. Bushas buvo pareiškęs, kad tokia praktika nutraukta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų