REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Marse nusileidęs NASA zondas „Phoenix“ sėkmingai užbaigė mechaninio manipuliatoriaus parengimo darbus ir pasiruošė moksliniams grunto tyrimams, pranešė NASA Reaktyvinio judėjimo laboratorija Pasadenoje.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat „Phoenix“ baigė fotografuoti nusileidimo vietos rajoną. Iš jo padarytų nuotraukų sudaryta 360 laipsnių panorama.

REKLAMA

NASA inžinierius džiugina tai, kad visi pasiruošimai moksliniams tyrimams vyksta labai sklandžiai, nors paskutinį kartą zondo manipuliatorius buvo įjungtas daugiau nei prieš metus.

„Jau sudarytos visos inžinerinio pobūdžio prielaidos, įveikti visi svarbiausieji pasiruošimo darbui etapai“, - sakė NASA Reaktyvinio judėjimo laboratorija Pasadenoje „Phoenix“ programos vadovas Barry Goldsteinas.

Po to, kai buvo patikrintas manipuliatoriaus įrangos atsparumas aplinkos temperatūrai („Phoenix“ nusileidimo vietoje priklausomai nuo paros meto ji svyruoja nuo - 22 iki - 80 laipsnių pagal Celsijų), iš aliuminio ir titano pagaminta „ranka“ netrukus pradės vykdyti savo pirmąją užduotį. Ji turės nukreipti zondo kamerą, kad ši galėtų apžiūrėti „Phoenix“ apatinę dalį. Taip norima įvertinti aparato stabilumą ir apžiūrėti žemės paviršių.

REKLAMA
REKLAMA

Vėliau manipuliatorius turės keliose vietose prasiskverbti į gruntą ir iki 50 cm gylyje paimti jo pavyzdžius. Mėginius ištirs zondo prietaisai.

„Phoenix“ misijos vadovai pabrėžia ir dar vieną pasiekimą: sėkmingai aktyvuotas lazerinis marsaeigio lidaras – vienas svarbiausių Kanados mokslininkų pagamintos zondo meteorologinės observatorijos instrumentų. Šis prietaisas žalios lazerio šviesos impulsais Marso atmosferoje turi aptikti dulkes, debesis ir rūką. Atmosferos dalelės į teleskopą atspindi lazerio šviesą.

Kanados mokslininkai teigia, kad pati sunkiausia lidaro paruošimo darbui dalis jau įveikta. Precizišką instrumentą, suderintą vienos šimtosios laipsnio dalies tikslumu, reikėjo saugiai pristatyti iš jo gamybos vietos Kanadoje į Raudonąją planetą.

„Kanadiečiai devintame danguje. Tai didelis mūsų pasiekimas“, - tvirtino Jorko universiteto Toronte mokslininkas Jimas Whitewayus. Marse aktyvuotas lidaras jau atliko pirmuosius tyrimus – Marso atmosferoje 3,5 kilometrų aukštyje buvo aptiktas dulkių sluoksnis. Pranešama, kad oro sąlygos zondo nusileidimo vietoje kol kas išlieka geros – čia saulėta ir sąlyginai nedaug dulkių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų