REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Į Vilniuje vykstantį festivalį „Naujosios dramos akcija“ atvykstantis žinomas Europos režisierius Johanas Simonsas lietuvių publikai teatro kalba kalbės apie aktualiausias šių dienų visuomenės problemas

REKLAMA
REKLAMA

Penktadienį ir šeštadienį Menų spaustuvėje bus parodyti du belgų teatro kūrėjo spektakliai: „Platforma“, sukurta pagal prancūzų rašytojo Michelio Houellebecqo romaną, ir „Dešimt Dievo įsakymų“, įkvėptas Krzysztofo Kieslowskio ir Krzystofo Pisiewicziaus „Dekalogo“ scenarijų. Spektakliai pastatyti seniausiame ir kartu moderniausiame Belgijos teatre „NTGent“, kuriam pats J. Simonsas vadovauja.

REKLAMA

Abu spektakliai sudaro savotišką dilogiją, kurioje keliami šiandien aktualūs skirtingų religijų, visuomenių, kartų bendravimo klausimai.

„Nors „Platformos“ herojai įkūnija Vakarų civilizacijos bankrotą, jie patiria tai, kas duota nedaugeliui – tikrą meilę. Spektaklyje „Dešimt Dievo įsakymų“ meilės patirtis išgyvenama per akistatą su savo paties sąžine. Scenoje matome dvylika personažų, kurie dar kartą išgyvena savo prisiminimus. Vujarizmas, žmogžudystė, motinos meilė ir kitos didžiosios temos lakoniškos formos spektaklyje nagrinėjamos su emociniu įkarščiu ir įtampa“, – teigiama spektaklių aprašyme.

REKLAMA
REKLAMA

Į Vilnių atvykstantis J. Simonsas taip pat ves edukacinį seminarą lietuvių teatro kūrėjams.

62-jų J.Simonsas – vienas iš nedaugelio teatro menininkų, sugebėjusių atspindėti pastarųjų dešimtmečių Europos socialines ir politines transformacijas. Jo karjeros pradžią Olandijoje ženklino moto „kurti teatrą ten, kur jo niekada nebuvo“. Režisieriaus suburta grupė „ZTHollandia“, siekdama teatrą kuo labiau priartinti prie tikrovės ir suteikti jam socialinio aštrumo, o kartais ir politinės provokacijos atspalvį, tradicines scenos erdves iškeitė į apleistas bažnyčias, fabrikus, oranžerijas ir net oro uosto krovinių aikšteles. J. Simonso kartu su kompozitoriumi Paulu Koeku antikinių tragedijų interpretacijos iš esmės pakeitė požiūrį į antikinę dramaturgiją flandrų teatre.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų