• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Užsienio reikalų ministras Petras Vaitiekūnas - už tai, kad greta lietuvių kalbos, vietovėse, kur gyvena tautinės mažumos, gatvių pavadinimai būtų rašomi lenkų, baltarusių ar rusų kalbomis.

REKLAMA
REKLAMA

„Aš labai džiaugčiausi, kad Lietuvoje, greta lietuvių kalbos, kur gyvena tautinės mažumos, gatvių užrašai būtų lenkų, baltarusių ar rusų kalbomis“, - interviu įtakingam Lenkijos dienraščiui „Rzeczpospolita“ sakė P.Vaitiekūnas.

REKLAMA

Jis taip pat apgailestavo, kad „nepavyksta išspręsti Lietuvos lenkų pavardžių rašymo gimtąja kalba klausimo“ bei pabrėžė, kad „Lietuva, išskyrus Lenkiją, yra vienintelė pasaulyje šalis, kur lenkai gali gauti išsilavinimą visuose lygiuose - nuo pradinio iki aukštojo mokslo“.

„Vystosi Lietuvos ir Lenkijos strateginė partnerystė, sprendžiame svarbiausius klausimus, tarp jų - dėl atominės elektrinės statybos. Dėka to, pereiname nuo žodžių prie veiksmų realizuojant tikrai didžiulius uždavinius. Lietuviai ir lenkai suras kelią vieni kitus suprasti būtent šių svarbių uždavinių dėka, tačiau nei Lietuvos lenkai, nei Lenkijos lietuviai negali būti paaukoti ant strateginės partnerystės aukuro“, - dienraščiui kalbėjo ministras.

REKLAMA
REKLAMA

P.Vaitiekūnas yra paraginęs Seimą suderinti tarpusavy įstatymus, kurie skirtingai reglamentuoja tautinių mažumų kalbų vartojimą viešuosiuose užrašuose.

Seimo ratifikuota Europos Tarybos Tautinių mažumų apsaugos pagrindų konvencija numato galimybę tradiciškai gausiai tautinių mažumų gyvenamose teritorijose gatvių pavadinimus rašyti ir tautinės mažumos kalba. Tautinių mažumų įstatyme taip pat nurodyta, kad administraciniuose teritoriniuose vienetuose, kur kompaktiškai gyvena tautinė mažuma, informaciniai užrašai greta lietuvių kalbos gali būti ir tautinės mažumos kalba.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuo tarpu Valstybinės kalbos įstatymas nurodo, kad Lietuvoje viešieji užrašai yra rašomi valstybine, t.y. lietuvių kalba.

Šiuo metu Lietuvos teismai nagrinėja bylą dėl gatvių pavadinimų Vilniaus rajone, kuriame nemažą dalį gyventojų sudaro lenkų tautybės žmonės. Vyriausybės atstovas Vilniaus rajone per paprašė teismo įpareigoti rajono vadovus pakeisti rusiškus ir lenkiškus gatvių pavadinimus Vilniaus rajone į lietuviškus.

Teismui priėmus teigiamą sprendimą, jį aukštesnės instancijos teismui apskundė Vilniaus rajono savivaldybė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų