REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) ne politikuoja, o dirba savo darbą.  Taip išskirtiniame interviu „Respublikai“ tvirtino kai kuriuos politikus ne juokais įbauginusios tarnybos direktorius Žimantas Pacevičius.

REKLAMA
REKLAMA

Vadovo užduotis - netrukdyti


- Vieni šiandien giria STT už drąsą, kiti kaltina vykdant politinius užsakymus prieš Seimo rinkimus. Ką atsakytumėte vieniems ir kitiems?

REKLAMA

- Noriu kategoriškai paneigti politikavimo versijas. Tokie pasisakymai - savotiškas trukdymas teisėsaugai dirbti savo darbą. Ką apskritai tai reiškia? Įvykdome operaciją, o mums pasako, kad politikuojame. Reikėtų suprasti, kad turėtume nedirbti? Tikrai to nedarysime. Kai tik gausime informaciją, nežiūrėsime į jokias politines partijas, interesus, o ją realizuosime. Nes tarnybą domina kriminalinis aspektas, o ne politika.

Skiriant mane politikai klausė: ar nebijosi? Dabar, matyt, mato, kad savo darbą dirbame. Ir dirbsime, nežiūrėdami į jokias kalbas.  Kaip vadovas gali politikuoti? Ateina darbuotojas, dėsto man situaciją, o aš sakau - taip nedaryk, daryk kitaip? Nesuvokiu, kaip tai galima daryti.

REKLAMA
REKLAMA

- O dėl drąsos?

- Renkant ir vertinant informaciją ikiteisminiam tyrimui viską atlieka paprasti darbuotojai. Direktoriaus reikalas - jiems netrukdyti. Pas mus dirba geri specialistai, todėl rezultatai ir yra. Man galbūt kiek lengviau, nes aš neskolingas jokiai politinei partijai, niekam. Darau savo darbą. Tai, ko manęs prašė tie patys politikai.

- Galbūt pakito STT prioritetai: mažiau prevencijos - daugiau veiklos? To buvo pasigendama dirbant ankstesniam direktoriui Povilui Malakauskui.

- Buvau pirmasis jo pavaduotojas, atsakingas už ikiteisminius tyrimus. Todėl netikslu sakyti, kad vienas kažką daro, o kitas nedarė. Tęsiame pradėtas reformas. Sustiprinome ir stiprinsime operatyvinius pajėgumus žmogiškaisiais resursais bei techninėmis galimybėmis, galbūt todėl rezultatai labiau matomi. Nenoriu sakyti, kad vyksta aktyvesnis darbas - jis visada buvo aktyvus. Tik tiek, kad mes ne plytas nešiojame, ne vagonus krauname. Gali dirbti metus dvejus, o rezultato gali nebūti.



Kuo aktyvesni - tuo geriau

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

- Ir vis dėlto aktyvumas išaugo būtent prieš Seimo rinkimus.

- Suaktyvėjo patys mūsų „oponentai“. Kuo jie aktyvesni, tuo daugiau galimybių mums.

- O kas bus po rinkimų?

- Sunku prognozuoti. Ateis nauji žmonės, bus nauji ryšiai, naujos pareigos. Daug kas priklauso nuo kitos pusės. Kita vertus, jei jau artėja rinkimai, tai mums nieko nedaryti? Atsakymo į šį savo klausimą taip ir nesulaukiau. Mes nieko ir nelauksime.

- Bus kažkas panašaus, kas jau buvo Vilniuje, Kaune, Trakuose?

- Pasikartosiu, kad daug kas priklausys nuo antros pusės. Jei žmonės tęs neskaidrų darbą, tuomet, be jokios abejonės, bus.

REKLAMA

- Ar sulaukiate politikų spaudimo? Juk bent jau „Tvarkos ir teisingumo“ partijos lyderis Rolandas Paksas, sulaikius jo bendražygį, skambino jums.

- To nevertinu kaip spaudimo. Dėl skambučių nematau problemų. Tik skambinantieji turi žinoti, kad jokios informacijos apie tyrimą negaus. Spaudimo nėra. Man tik nepatinka, kai neigiamai kalba apie tarnybą, nes tai veikia darbuotojus. Ačiū jiems, kad jie vis tiek stengiasi. Ir, kaip matome, kažką padaro.



Stebina visuomenės požiūris

- Kokios sritys šiandien atrodo opiausios?

- Politinė, politinių valdininkų korupcija tikrai aktuali. Tai sunkiai išaiškinama ir sulaukia audringos reakcijos. Regis, visos partijos pritaria kovai su korupcija. Kai sulaikomas kažkas iš kitos partijos - viskas gerai, kai iš savos - stebisi, kas čia atsitiko.

REKLAMA

Keista ir dėl vertinimo. Pavyzdžiui, žmogus įtariamas padaręs nusikaltimą. Iš pradžių jį lyg ir smerkia, o paskui pradeda gailėtis. O tuos, kurie bendradarbiauja su teisėsauga, vadina skundikais ir kurmiais. Norėtųsi, kad ir politikų, ir žurnalistų požiūris būtų kitoks.  Kad žmonės būtų skatinami kovoti su nusikalstamumu, taip pat ir su korupcija.

Žiūrėkite, ką rodo praėjusių metų korupcijos žemėlapis: tik 3 procentai pranešta apie korupcijos atvejus. Galime gaudyti dieną naktį, bet jei procentas nesikeis, norinčiųjų duoti kyšį nemažės, darbas bus bergždžias.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kitas aktualus klausimas - nelegalios statybos. Išlikusi problema su žemės klausimais, kuri užkabino daug žmonių ir nėra pasibaigusi. Ne mažiau aktuali medicina ir smulkioji administracinė korupcija.

Tikslas - ne susodinti

- Teismai korumpuotiems asmenims paprastai skiria švelnias bausmes. Tiesa?

- Jei žiūrėtume į paskutinius įvykius, situacija nėra bloga. Kiek prokurorai prašo, tokiam laikui ir leidžia suimti. Bet pagrindinė mūsų užduotis - kad korumpuotas žmogus būtų eliminuotas iš valstybės tarnybos. Mums nereikia, kad jis sėdėtų šešerius metus.



- Ar įstatymuose ne per daug spragų, kuriomis naudojasi korumpuoti asmenys?

REKLAMA

- Spragų yra. Kad ir žemėtvarka: jei jos specialistai turi po 20 sklypų, ir dar gražiausiose vietose, visi puikiai supranta, kad kažkas čia negerai. Nors pagal įstatymus galbūt viskas ir gerai.

- Reikalų su sklypais, beje, turėjo ir buvęs STT darbuotojas Mindaugas Vasiliauskas.

- Mes į tai sureagavome. O jis pats parašė prašymą išeiti iš darbo. Jei atvirai, dar neaišku, kas būtų buvę, jei jis to nebūtų padaręs.

- Ar tiesa, kad korumpuotieji tampa vis atsargesni?

- Be jokios abejonės. Turbūt po kiekvienos mūsų realizacijos. Tada kai kurie pradeda ieškoti...

REKLAMA

- „Blakių“?

- Ir taip. Čia irgi problema. Tada kai kam išsprūsta žodžiai apie totalinį sekimą, KGB metodus. O juk mūsų tikslas yra dirbti su visuomenės pagalba. Tad tokie pasisakymai tam tikrai nepadeda.

- Esate sakęs, kad nesitikite dirbti visą kadenciją.

- Esu sakęs. Yra pirmtakų pavyzdys, darbas gana sudėtingas. Gal pavargsiu ir pats taip nuspręsiu. Tačiau dabar esu nusiteikęs dirbti ryžtingai ir ilgai. Kiek būsiu naudingas valstybei.

Tomas BERŽINSKAS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų