REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ukrainos valdžia uždraudė į šalį atvykti Maskvos merui Jurijui Lužkovui. Kaip praneša BBC, toks sprendimas priimtas po to, kai Maskvos meras pareiškė, kad Sevastopolio uostas priklauso ne Ukrainai, o Rusijai.

REKLAMA
REKLAMA

Ukrainos saugumas teigia, kad J. Lužkovas buvo perspėtas nesiimti veiksmų, kurie pažeidžia Ukrainos nacionalinius interesus bei teritorinį integralumą.

REKLAMA

Sekmadienį, kalbėdamas Sevastopolyje, kur buvo minimos 225 Rusijos Juodosios jūros flotilės metinės, Maskvos meras pareiškė, kad šis uostas nebuvo tarp tų teritorijų, kurias Sovietų Sąjunga 1954 metais perdavė Ukrainai. Krymo pusiasalyje esančiame mieste šiuo metu daugumą gyventojų sudaro rusai, o uoste yra įsikūrusi ir Rusijos Juodosios jūros flotilė.

Krymą 1954 metais Ukrainai atidavė Nikita Chruščiovas. Tačiau J. Lužkovo žodžiais išimtis buvo padaryta Sevastopoliui, kuris buvo pavaldus tiesiogiai centrinei valdžiai Maskvoje.

REKLAMA
REKLAMA

Maskvos meras pažadėjo siūlyti šį klausimą svarstyti Rusijos Vyriausybei bei parlamentui. J. Lužkovas neatmetė, kad miesto statusą turi apspręsti tarptautinis teismas.

Rusijos karinio jūrų laivyno bazės Sevastopolyje likimas yra viena iš opiausių dvišalių Kijevo bei Maskvos santykių problemų. Ukraina siekia narystės NATO bei nori, kad Rusija dar iki 2017 metų, kai baigsis sutartis dėl laivyno dislokavimo Sevastopolyje, iškeldintų iš Ukrainos teritorinių vandenų visą savo karinį laivyną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų