REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvoje aštrėjant ginčams dėl abortų ir Seime svarstant vaiko teisių apsaugos prenatalinėje stadijoje įstatymą, o, kita vertus, dažnėjant rasistiniams išpuoliams įdomu apžvelgti ir kitose šalyse vykstančius procesus. Vienas iš daug kam netikėtų niuansų – bent jau dalis Amerikoje besireiškiančių abortų gynimo ir propagandos veikėjų pasirodė esą rasistai.

REKLAMA
REKLAMA

„Balsas.lt“ pasidomėjo vilniečių nuomonės apie šį daug diskusijų sulaukusį įstatymą. Videoreportažas pridedamas traipsnio pabaigoje.

REKLAMA

Taip „pasižymėjusi“ asociacija turi ir dukterinę organizaciją Lietuvoje, kuri aktyviai priešinasi abortų draudimui.

Domintis kovo - balandžio mėnesių įvykiais JAV, būtų sunku nepastebėti vienos labai skaudžios ir JAV visuomenę ypač šokiravusios žinios: Planuotos tėvystės federacijai  priklausančiose abortų klinikose yra priimamos aukos, kurių aukotojai nurodo akivaizdžiai rasistinius aukojimo motyvus.

Slapta įrašytas aukotojo ir Planuotos tėvystės federacijos darbuotojo pokalbis, išplatintas  didžiųjų JAV televizijų eteryje, rodo, kad aukotojui pasakius, jog jis esą aukoja, nes “nori, kad gimtų mažiau juodaodžių vaikų”, aukos priėmėjas ne tik ją priėmė ir sutiko oficialiai nurodyti jos rasistinę paskirtį, bet ir juokdamasis pakomentavo, kad toks noras “savaime suprantamas”.

REKLAMA
REKLAMA

Tai nėra vieninteliai atvejai, kai Planuotos tėvystės federacija, pasaulyje aktyviai kovojanti už moters “teisę į abortą”, yra kaltinama rasizmu. Federacijos įkūrėja M. Sanger, taip pat ir vėlesni jos vadovai, pvz. L. Stoddardas, atvirai rėmė rasės gryninimo politiką. Istorikų manymu, jų idėjos bei skelbti pareiškimai vėliau netgi įtakojo nacistinės Vokietijos įstatymų leidėjus. Dar ir šiandien rasistinę praeitį turinčiai federacijai įvairiose šalyse priklausančiose klinikose daugiau kaip pusė aborto operacijų atliekama Afrikos ir Pietryčių Azijos kilmės moterims.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kovotojų su rasizmu organizacijos neseniai pareiškė, jog nuo 1970-ųjų metų JAV esą buvę atlikta 50 mln. abortų, iš jų apie 17 mln. juodaodžiams. „Tai prieš juoduosius nukreiptas genocidas, kuris vykdomas mus kvailinant“, - teigia visuomenininkai. Prieš abortus kovojančios JAV afrikiečių kilmės amerikiečių organizacijos ragina rėmėjus nebefinansuoti minėtos abortų šalininkų federacijos, kurią laiko rasistine.

Nepaisant abortų propaguotojų organizacijos teiginių, jog rasizmas nėra jos nuosekli politika, JAV spaudoje pranešimų apie mėginimą tokiu būdu „reguliuoti juodųjų rasės plitimą“ tik daugėja (čia ir čia). Šalia sutikimų priimti aukas, skirtas būtent juodųjų „vaikų atsikratymui“, Planuotos tėvystės federacijos oponentai nurodo ir faktą, jog 80 procentų federacijos klinikų, atliekančių šią procedūrą, yra įsikūrę rajonuose, kur daugiausia gyvena ne baltųjų rasės amerikiečiai.

REKLAMA

Lietuvos abortų šalininkai sako, jog rasistai jiems ne sąjungininkai

Lietuvoje bandymai reguliuoti nėštumo nutraukimą ir įstatymu apriboti atvejų, kada nėštumą yra leidžiama nutraukti, skaičių, susilaukia Tarptautinės planuotos tėvystės federacijos narės - Šeimos planavimo ir seksualinės sveikatos asociacijos (ŠPSSA ) ir kitų organizacijų, teigiančių esant “teisę į abortą”, aršaus pasipriešinimo. Daugėjant rasistinių išpuolių ir daugeliui visuomenininkų dėl to nuogąstaujant, Lietuvos abortų šalininkai nemano, kad ši procedūra gali būti nukreipta prieš kokias nors šalies mažumas ar socialines grupes.

REKLAMA

Lietuvos ŠPSSA ; narys dr. Vytautas Klimas portalui „Balsas.lt“ sakė apie minėtą su rasizmu susijusį skandalą nieko negirdėjęs ir nelabai tokiais dalykais besidomintis. „Tai savanorių organizacija, o ne partija. Organizacija nelabai drausminga. Pasaulis netobulas ir žmonės taip pat. Jei tai tiesa – tai yra labai negerai ir gaila, kad taip atsitiko. Prie kiekvieno tokio sąjūdžio gali prisiplakti visokių ekstremistų. Noriu tik pabrėžti, kad Planuotos tėvystės federacija yra antra pagal dydį pasaulyje sveikatos organizacija po Raudonojo kryžiaus“, - sakė V. Klimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Visuomenininkas kritikavo Seime svarstomą iniciatyvą nėštumo nutraukimą reglamentuoti įstatymu. V. Klimas piktinosi, jog Lietuva esą eina priešinga kryptimi nei visas pasaulis, kur abortai tik liberalizuojami.

Lietuvos ŠPSSA yra Tarptautinės planuotos tėvystės federacijos narė. Ši federacija yra Icon Ltd., prekiaujančios COOL prezervatyvais, akcininkė. Dukterinės Planuotos tėvystės federacijos narės (taip pat ir Lietuvos ŠPSSA) dalyvauja vykdant prezervatyvų COOL rinkodarą. Žiniasklaidos duomenimis, per 2006 metus Lietuvos ŠPSSA iš Icon ltd. akcininkės Tarptautinės planuotos tėvystės asociacijos gavo beveik 100 000 JAV dolerių. Nuo 1999 metų ŠPSSA vykdo ir oralinių kontraceptikų rinkodarą.

REKLAMA

Organizuoja oponentų „stebėjimą“

„Vidurio ir rytų Europos seksualinių ir reprodukcinių teisių biuletenyje“ (2003m. Nr.3) buvo rašoma apie opoziciją, su kuria susiduria Šeimos planavimo ir sveikatos asociacija, kurdama reprodukcinės sveikatos įstatymus bei siekdama įteisinti abortą sukeliantį medikamentą mifepristoną (ligi šiol nelegalų Lietuvoje).

Portalą „Balsas.lt“ sudomino viena iš jame deklaruotų iniciatyvų. „Turi būti atliekamas judėjimo „prieš pasirinkimą“ (t.y. prieš reprodukcinės sveikatos įstatymus), jo taktikos ir jo tikslų stebėjimas. Nauji sąjungininkai turi būti surasti ir priimti, kad kovotų gerą kovą!”

REKLAMA

Asociacijos narys V. Klimas sakė taip pat neįžvelgiąs tame nieko nepaprasto ar baisaus. „Kaip gali kovoti su reiškiniu, jei nevykdai tokios stebėsenos?”, - retoriškai klausė V. Klimas, tvirtindamas, kad nieko neteisėto tame nėra. Kaip būtent bus pasinaudojama šia informacija, ir kokias būtent žinias siekiama kaupti jis sakė nežinąs. Jis taip pat paneigė, jog „naujaisiais sąjungininkais“ galėtų tapti Lietuvoje aktyvėjantys rasistai ar ksenofobai.



Budėjimo akcija prie Seimo – už planuotas ir nediskriminuojamas šeimas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Praėjusį ketvirtadienį prie Seimo prasidėjo neterminuota „budėjimo“ akcija, kuria siekiama pareikšti protestą dėl Seime svarstomų esą žmogaus teises diskriminuojančių įstatymų projektų. Protestuojama prieš gyvybės prenatalinėje fazėje apsaugos įstatymo projektą, kuriuo ketinama reguliuoti ir riboti abortų vykdymo procedūrą, kurią šiuo metu reglamentuoja tik Stalino laikais priimtas poįstatyminis aktas. Protestuotojus taip pat erzina valstybinė šeimos politikos koncepcija, pagal kurią tik vyro ir moters santuokos pagrindu sukurta šeima yra laikoma valstybės subjektu.

REKLAMA

„Budėtojai“ teigia, jog abortų draudimas pats savaime nepakeistų Lietuvoje nei ekonominės, nei socialinės padėties, neišmokytų žmonių atsakingai žvelgti į tėvystę ir nepakeltų demografinių rodiklių. Pasak jų, abortas tokiomis sąlygomis taptų kriminaliniu nusikaltimu, šimtai moterų rizikuotų savo gyvybe pogrindinėse klinikose, o tai esą matosi iš Lenkijos patirties. Pradėti esą reikia nuo tinkamo lytinio ugdymo ir švietimo, nuo paramos visoms šeimoms, o ne tik tradicinėms, nuo lankstesnių darbo sąlygų sudarymo, darželių steigimo, prieinamos sveikatos apsaugos. Abortų reguliavimo iniciatoriai, priešingai, teigia, jog Lenkijos statistika kaip tik esą nepatvirtina išaugusio nelegalių abortų skaičiaus.

REKLAMA

Akcijos dalyviai teigia, jog įstatymo projekte svarstomas šeimos modelis diskriminuoja vienišas motinas, vienišus tėvus, našlius, našles, išsiskyrusias šeimas, partneryste pagrįstas šeimas bei kitas šeimos formas, nes jos neatitinka „vyro ir moters santuoka pagrįstos šeimos modelio“. Priėmus įstatymą tik tokioms šeimoms bus teikiamos įvairios lengvatos: pradedant lengvatomis įsigyjant būstą iki suteikiamos pirmenybės priimant į valstybinę tarnybą.

Pasak akcijos dalyvių, abortų draudimo iniciatoriai Valdemaras Tomaševskis ir Irena Degutienė esą nesigilina į aborto kaip reiškinio priežastis, primeta Lietuvai katalikiškų dogmų suvaržytos Lenkijos modelį. Protestuotojai pabrėžia, kad virš 80 procentų apklaustųjų nesutiko su abortų draudimu.

Savo ruožtu įstatymo iniciatoriai teigia, esą abortų draudimas apsaugos pačias moteris, drausmins atsakomybės besikratančius vyrus bei pabrėžia, kad šiuo metu minėtą procedūrą reglamentuoja poįstatyminis aktas, suformuluotas dar Stalino laikais.










REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų