REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Politinis sprendimas toliau siųsti Lietuvos karius į Iraką yra priimtas, o formos, kaip tai padaryti, bus surastos, teigia užsienio reikalų ministras Petras Vaitiekūnas.

REKLAMA
REKLAMA

URM vadovas trečiadienį susitikęs su prezidentu Valdu Adamkumi žurnalistams patvirtino, jog su šalies vadovu aptarė Lietuvos karių misiją Irake.

REKLAMA

P.Vaitiekūnas taip pat pridūrė, jog šį klausimą trečiadienį aptarė ir su krašto apsaugos ministru Juozu Oleku, kuris buvo pareiškęs, jog neketina pasirašyti įsakymo parengti Irake turintį tarnauti Lietuvos karių būrį LITCON-11, tačiau vėliau dienraščiui „Kauno diena“ neatmetė, kad ateityje toks būrys bus parengtas ir išvyks tarnauti į Iraką.

„Manau, kad politinis sprendimas yra priimtas, o techninį sprendimą, kaip tai padaryti, mes su ministru J.Oleku surasime. (...) Ieškosime bendro sprendimo, kuris atitiktų geriausiu būdu Lietuvos interesus“, - sakė P.Vaitiekūnas ir pridūrė manąs, jog KAM vadovas nusiteikęs „konstruktyviai ir pragmatiškai“.

REKLAMA
REKLAMA

UR ministras sakė, jog bus išspręstas ir klausimas, esą Lietuvos kariai yra nepasiruošę šiuo metų vykti į misiją Irake. „Ir tą problemą mes išspręsime. Žinau ją ir jos sprendimo kelius“, - tvirtino P.Vaitiekūnas.

Ministro teigimu, sprendimą dėl karių siuntimo į Iraką priima prezidentas, tačiau jis įsigalioja esant dviem parašams - šalies vadovo ir krašto apsaugos ministro.

Pasak P.Vaitiekūno, sprendimas vėl siųsti karius buvo priimtas „atsižvelgiant į politines aplinkybes ir strateginių partnerių prašymą Lietuvai pasilikti“. To dar kovą paprašė aukšto rango JAV pareigūnai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuo metu premjeras Gediminas Kirkilas išsiskyrusias KAM ir URM pozicijas vertina kaip „normalią diskusiją demokratinėje valstybėje“. Kartu premjeras pridūrė, kad pats palaikytų misijos pratęsimą.

„Mes turime tam tikrus įsipareigojimus ir mes negalime nekreipti dėmesio į mūsų partnerių pageidavimus. Aš manau, kad mes rasime sprendimą. Dar mes turime laiko, mėnesį padiskutuoti, pasiginčyt, įvertinti visus aspektus ir tuo pačiu metu paraleliai ruoštis tai misijai, jeigu jinai bus pratęsta. Aš būčiau linkęs, kad jinai būtų pratęsta“, - žurnalistams sakė G. Kirkilas.

REKLAMA

Irake lietuviai kartu su amerikiečiais tarnauja JAV pėstininkų divizijos atsakomybės zonoje Al Kuto rajone, į pietryčius nuo Bagdado.

LITCON-10 būryje yra maždaug 40 motorizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas“ Algirdo mechanizuotojo pėstininkų bataliono karių. Į Lietuvą jie grįš gegužės viduryje.

Iš viso misijoje Irake dalyvauja 26 valstybės. Lietuva prie jos prisidėjo 2003 metais.











REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų