• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Klaipėdos miesto savivaldybė, tarptautiniam komitetui įsipareigojusi surengti grandiozinį Europos šalių tautinės kultūros festivalį „Europeade“ 2009 metais, kol kas kliaujasi tik žodiniais Lietuvos Vyriausybės pažadais skirti beveik milijoną litų ypatingos kultūrinės reikšmės renginiui.

REKLAMA
REKLAMA

Kitų metų liepą į Klaipėdą turėtų atvykti daugiau kaip 4-6 tūkstančiai svečių iš įvairių Europos šalių, tad šis festivalis turėtų tapti didžiausiu tarptautiniu etnokultūriniu renginiu per visą Klaipėdos miesto istoriją.

REKLAMA

Tačiau miesto valdžios pažadai Europai gali būti ir netesėti, nes bent jau kol kas nėra galutinai užsitikrinta dėl viso reikiamo finansavimo.



Biudžetas – 3 milijonai litų

Visa festivalio sąmata - apie 3 milijonus litų. Festivalis yra mokamas. Jo dalyviai moka po 95 eurus. Miestui, organizuojančiam festivalį, skiriama 70 procentų surinkų lėšų, 30 procentų perduodama tarptautiniam komitetui.

Pasak Klaipėdos savivaldybės administracijos Kultūros skyriaus vedėjos Godos Giedraitytės, iš festivalio dalyvių tikimasi surinkti apie 1 milijoną litų.

REKLAMA
REKLAMA

900 tūkstančių litų renginiui iš kitų metų valstybės biudžeto Klaipėdos savivaldybė prašo Vyriausybės. Pasak Klaipėdos savivaldybės administracijos Socialinio departamento direktorės Nijolės Laužikienės, centrinė valdžia neatsisako skirti lėšų šiam festivaliui, yra netgi tam tikri žodiniai pasižadėjimai, tačiau kalbėti apie sumas kol kas esą sunku.

Pati Klaipėdos miesto savivaldybė festivaliui numato skirti 1 milijoną 300 tūkstančių litų, tikimasi ir privačių rėmėjų paramos.

N. Laužikienė užtikrino, jog Klaipėdos biudžeto pinigai „Europeadai“ nebus atimti iš kitų uostamiesčio festivalių bei kultūrinių renginių. „Ši investicija numatyta Klaipėdos miesto strateginiame plane. Nereikėtų jos vertinti kaip altruistinio kultūrinio renginio finansavimo, nes jis, be abejonės, turės didelę ekonominę grąžą“, - tvirtino Socialinio departamento direktorė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak pokalbininkės, yra nustatyta, jog į Jūros šventę atvykę svečiai Klaipėdoje per dvi dienas išleidžia maždaug po 100 litų. „Į festivalį „Europeade“ suvažiuos svečiai iš užsienio, kurių materialinė padėtis yra geresnė nei lietuvių, ir jie Klaipėdoje viešės keturias dienas. Taigi galima tikėtis, kad kiekvienas dalyvis paliks mieste apie 100 eurų.

Padauginkite šią sumą iš 4-6 tūkstančių dalyvių...“ - sakė N. Laužikienė.

Pinigų nėra

Vis dėlto, jeigu Vyriausybė neskirs 900 tūkstančių litų arba skirs tik pusę šios sumos, - ar festivalis netaps pernelyg sunkia našta Klaipėdai?

REKLAMA

Abejoti Vyriausybės pažadais suteikia pagrindo ilgametės bergždžios Klaipėdos miesto savivaldybės derybos su Lietuvos 1000-mečio paminėjimo direkcija dėl festivalio „Europeade“ įtraukimo į Lietuvos tūkstantmečio paminėjimo programą.

Derybos su šia institucija, pasak N. Laužikienės, vyksta nuo 2004 m. Klaipėdos meras Rimantas Taraškevičius saugo didžiulį segtuvą laiškų, iš kurių nėra jokio rezultato. „Labai dažnai jie iš viso nieko neatsako į mūsų laiškus“, - sakė N. Laužikienė.

Lietuvos vardo tūkstantmečio valstybinės komisijos sekretorius, programų koordinatorius, Lietuvos tūkstantmečio paminėjimo direkcijos direktorius Gediminas Ilgūnas, paklaustas, kodėl „Europeada“ neįtraukiama į Lietuvos tūkstantmečio paminėjimo programą atsakė: „Todėl, kad Klaipėdos savivaldybė prašo pinigų. Pinigų nėra. Toks komisijos sprendimas.“

REKLAMA

Pokalbininkas pridūrė, kad Lietuvos tūkstantmečio paminėjimo direkcija kviečia visas Lietuvos savivaldybes, įmones, žmones minėti šią svarbią Lietuvai datą, tačiau savo lėšomis. „Mes labai džiaugiamės Lietuvos pašto iniciatyva šiai progai išleisti pašto ženklą, Lietuvos banko iniciatyva išleisti progines monetas. Šios įmonės tai daro savo lėšomis“, - sakė G. Ilgūnas.

Vis dėlto į minėtą programą yra įtraukta ir iš dalies finansuojama keletas klaipėdiečių pateiktų programų. Tai - Istorijos, kultūros ir turizmo centro Klaipėdos piliavietėje III etapo darbai: Klaipėdos mieste gyvenusių žymių žmonių žodyno-vardyno parengimas ir išleidimas, parodos „Lietuva - jūrinė valstybė“ organizavimas, miesto archyvinių dokumentų, esančių privačiose ir valstybinėse kolekcijose, įsigijimas.

Palyginti su kitų Lietuvos miestų ir miestelių programomis, Klaipėdos programa - viena mažiausių.

Jurga PETRONYTĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų