REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ūkio ministerija ruošia teisės aktų pakeitimus, kurie turėtų palengvinti statybinių organizacijų, besiskundžiančių energetikų apetitu, dalią.

REKLAMA
REKLAMA

Vasario pabaigoje uostamiestyje vyko Lietuvos statybininkų asociacijos narių susirinkimas. Jo metu statytojai skundėsi Vakarų Lietuvai energiją skirstančios bendrovės VST naujų objektų statybos finansavimo tvarka, kuri jiems esą neša milžiniškus nuostolius.

REKLAMA

„Vien tai, kad įstatyme yra įtvirtinta nuostata, jog naujo objekto statytojai turi finansuoti 40 procentų elektros energijos objektų statybos, kurie paskui pereina energetikų nuosavybėn, yra didžiulė neteisybė. Negana to, pernai VST pakeitė vieną žodį ir labai smarkiai padidino statybinių bendrovių patiriamus nuostolius. Pradėta reikalauti finansuoti ne konkurso būdu parinkto rangovo nurodytą darbų kainą, o sumokėti 40 procentų nuo sudarytos sąmatos. Jei konkurso metu rangovas pasiūlo mažesnę kainą nei sąmatoje, skirtumo mums negrąžina. Be to, pinigus nurodoma pervesti iš anksto - taip įšaldomos mūsų apyvartinės lėšos. Visa tai daro didžiulius nuostolius statybinėms organizacijoms“, - tada teigė bendrovės „Hidrostatyba“ valdybos pirmininkas Jonas Dumašius.

REKLAMA
REKLAMA

Ūkio ministerijos sekretorius Anicetas Ignotas pripažįsta, kad statybininkams nepatinkančią tvarką reikia tobulinti. Esą jau yra gauti pasiūlymai iš suinteresuotų asociacijų, parengtas atitinkamas projektas ir jis jau derinamas.

„Numatoma atskirti mažus ir didelius nekilnojamojo turto plėtros projektus. Pavyzdžiui, buitiniams vartotojams nėra netgi sąmatų, yra tik fiksuota kaina. Yra daug įvairių smulkių komercinių projektų, kurių sąmatų pokyčiai - labai neženklūs ir sutarčių koregavimai užimtų tik papildomą laiką bei neduotų konkrečios naudos. Reikia rasti tą ribą, ties kuria atsiranda svaresnė ekonominė nauda. Nustačius ją, stambius projektus įgyvendinantys statybininkai jau turėtų mokėti ne pagal pirminę sąmatą, o pagal faktą, išskyrus projektavimo darbus“, - aiškino A. Ignotas.

Sekretorius prognozavo, kad naujoji tvarka gali būti patvirtinta maždaug po mėnesio, nes kartu svarstoma keletas kitų kompleksinių klausimų, kurie nėra tokie aiškūs kaip šis.



Martynas VAINORIUS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų