REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sekmadienio naktį visai šalia Ližių sąvartyno, palaikėje pašiūrėje, moteris pagimdė kūdikį. Naujagimį priėmė jos sugyventinis. Skaudi ir žiauri istorija sukrėtė ne tik medikus, Tauragės nakvynės namų darbuotojus, bet ir visko mačiusius policijos pareigūnus.

REKLAMA
REKLAMA

Gulėjo alkana ir sušalusi

Apie šiukšlyne gimusią neišnešiotą mergytę galėjo niekas ir nesužinoti. Asmens dokumentų neturinti jos motina į medikus nėštumo metu nesikreipė. Alinos Perminovos vardu ir pavarde prisistačiusi moteris ir jos sugyventinis apie naujagimę galbūt niekam ir nebūtų pranešę. O tiek nedaug trūko, kad mergytės gyvybė būtų užgesusi. Ilgiau nei pusę paros vaikelis gulėjo ant nešvarių lovos užtiesalų nevalgęs ir nesušildytas. Motina ją laikė suvyniotą į purvinus skudurus.

REKLAMA

Medikus iškvietė į sąvartyną pas sugyventinių porą atėjusi draugė. Atvykus greitosios pagalbos medikams naujagimės motina buvo neblaivi. Jos veidas buvo sutinęs ir nusėtas mėlynėmis, buvo matyti, kad nuo galvos jai išrautas kuokštas plaukų. Alina pasakojo, kad prieš pat gimdymą ją sumušė ir išžaginti kėsinosi „trys pacanai“.



Virkštelę užrišo

Kvietimą į Ližių sąvartyną greitosios pagalbos medikai gavo sekmadienį, 16.42 val. Pasak greitosios pagalbos felčerės Rimos Jurgutienės, paskambinusi moteris, kurios pavardės medikė neatskleidė, papasakojo apie naktį gimusį vaikelį, sakė, kad jai nepatinka tai, kaip naujagimė atrodo.

REKLAMA
REKLAMA

Kartu su felčere R.Jurgutiene pas naujagimę ir jo motiną išskubėjo gydytoja Roma Paulaitienė. Greitosios pagalbos automobilį prie Ližių sąvartyno vartų pasitiko vyras, medikai spėja, kad jis - moters sugyventinis. Jis parodė kelią į savo „būstą“. Jame medikės pamatė stulbinantį vaizdą - moteris ant rankų laikė į nešvarų skudurą ir rankšluostį susuktą nuogą kūdikį. Nuo moters sklido alkoholio tvaikas. Dėl savo sveikatos ji nesiskundė, sakė esą viskas gerai.

Kūdikį priėmęs vyras buvo užrišęs virkštelę, tik ji buvo palikta per ilga.



Svėrė 1170 gramų

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iš motinos rankų kūdikį paėmusi felčerė nunešė jį į greitosios automobilį, susuko į šiltus vystyklus, specialią foliją ir uždėjo deguonies kaukę. Pasak felčerės R.Jurgutienės, mažylė neturėjo žindimo reflekso, nuo pat gimimo buvo nevalgiusi. Vaikelis verkė, blaškėsi, rąžėsi.

Apie 17.30 val. greitosios pagalbos medikai perdavė naujagimę Tauragės ligoninės Akušerijos-ginekologijos skyriui. Netrukus 1170 gramų sverianti mergytė reanimobiliu išgabenta į Klaipėdos miesto ligoninės Intensyvios terapijos skyrių.

REKLAMA

- Atrodė, kad jau visokių atvejų savo darbe esame matę, bet tokio dar neturėjome. Nėra čia ką ir kalbėti apie tokias, - „Tauragės kurjeriui“ sakė Tauragės apskrities ligoninės Akušerijos-ginekologijos skyriaus vedėja Irena Narbutienė.



Pagimdė dar dvi dukras

Sąvartyno gyventoja A.Perminova teigė kilusi iš Klaipėdos. Jei tikėtume A.Perminova, jos tėvas miręs, o mama paralyžiuota. Į Tauragę dvidešimt šešerių metų moteris atvažiavusi prieš porą metų. „Tauragės kurjeriui“ ji pasakojo nežinojusi, nei kada pastojo, nei kada „vaikas išlįs“. Ji neparūpino būsimam vaikeliui jokių drabužėlių, nors tvirtino su sugyventiniu per dieną uždirbanti iki 100 litų.

REKLAMA

A.Perminova teigė turinti dar dvi dukras, kurių tik vardus - Eglė ir Aistė težino, neprisimena, kiek joms metukų. Pasak jos, mergaitės gyvena Klaipėdoje, vaikų namuose. Abi esančios nuo skirtingų vyrų, su kuriais A.Perminova teigė negyvenusi. Nė vieno vaikelio moteris pati neaugino. Abi pirmąsias dukras paliko gimdymo namuose. Moteris pasakojo mačiusi savo mergaites prieš porą vasarų. O štai sąvartyne gimusią dukrą Alina esą norinti auginti pati.

Važiuosiu į Klaipėdą, pasiimsiu dukrą, išsinuomosiu butą Klaipėdoje, - miglotus ateities planus dėstė A.Perminova.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Prašau, vežkite mane namo – į sąvartyną“

Mažiau nei parą praleidusi gimdymo namuose, kur buvo nuprausta, perrengta ir medikų globojama, A.Perminova pasišovė eiti namo – į sąvartyną. Išleisti moters atgal į sąvartyną medikai nepanoro. Akušerijos-ginekologijos skyriaus vedėja I.Narbutienė savivaldybės Socialinių paslaugų centro direktorės Nijolės Navickienės paprašė, kad A.Perminova būtų apgyvendinta Nakvynės namuose. Tačiau medikės rūpesčio benamė neįvertino ir vežama į Nakvynės namus Socialinių paslaugų centro automobilyje ėmė reikalauti vežti ją į sąvartyną. Nuvežta į Nakvynės namus padoriomis gyvenimo sąlygomis - švaria patalyne ir tvarkingu kambariu ji nesusiviliojo.

REKLAMA

Labai prašau, nuvežkite mane į namus. Nenoriu aš čia būti. Atstokit nuo manęs, - A.Perminova tai prašė, tai reikalavo parvežti ją į Ližių sąvartyną. – Ten visko turiu – ir maisto, ir apsirengti. Turim pečių. Nešalta. Ir vaistų gydytojai įdėjo. Nors iki degalinės pavežkite, toliau iki sąvartyno nueisiu.

Kaip išmanydamos Socialinių paslaugų centro direktorė N.Navickienė, Nakvynės namų budėtoja Bronė Petrošienė ir socialinė darbuotoja Jovita Petkienė prašė moters nors trumpam pasilikti, nors kol sustiprės, nors vieną naktį. Tikino - gal vėliau apsipras.

REKLAMA

Klausinėjama, kodėl nenori gyventi Nakvynės namuose, A.Perminova negalėjo atsakyti. Moteris tarsi užsukta nuleidusi galvą kartojo: „Nereikia“ ir veržte veržėsi į namais vadinamą sąvartyną, kur liko jos sugyventinis Linas. Nors sugyventinį moteris vadino vardu, tačiau nei jo pavardės, nei amžiaus teigė nežinanti.

Nepraleidusi Nakvynės namuose nė valandos A.Perminova pakilo nuo kėdės, pasiėmė maišelį su savo daiktais ir išėjo. Užvėrusi Nakvynės namų duris A.Perminova iš Tauragės dvaro iškart patraukė Ližių sąvartyno link. Tauragės dvare trumpam stabtelėjo prie šiukšlių konteinerio ir, matyt, nieko sau tinkamo neradusi lėtais žingsneliais nuėjo.

Prieš kelerius metus sugyventinis Aliną buvo atsivedęs į Nakvynės namus ir prašėsi prieglobsčio. Tačiau sužinojusi, kad jiems nebus leista gyventi viename kambaryje, nes nėra susituokę, moteris ir tada atsisakė ten likti – ir tuomet abu grįžo į sąvartyną.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pretenzijų neturi

Mėlynėmis nusėtas moters veidas, beplaukė galvos oda, nerišli kalba dar ilgai man liks atmintyje. Negaliu užmiršti jos pasakojimo, kad besilaukiančią ją kėsinosi išžaginti. Spėjama, kad būtent pasikėsinimas išžaginti galėjo sukelti priešlaikinį gimdymą.

Apie sąvartyne pagimdžiusią sumuštą moterį medikai pranešė policijai. Tauragės rajono policijos komisariato Apylinkės inspektorių grupės tyrėjui Mindaugui Ašmonui A.Perminova sakė, kad dėl sumušimo niekam pretenzijų neturi. Moteris pasakojo, kad prieš gimdymą sąvartyne gėrė ant statybinio laužo krūvos, ją sumušusių asmenų nepažįsta, sumušimo aplinkybių neprisimena.



Į „svečius“ - su pareigūnu

REKLAMA

Antradienį Policijos komisariato viršininko Remigijaus Rudmino nurodymu tyrėjas dar kartą nuvyko pakalbinti sąvartyne gyvenančios A.Perminovos. Kartu su pareigūnu ieškoti nelaimėlės vykau ir aš.

Radome skudurais apdangstytą nedidukę palaikę pašiūrę su stogu ir net kaminu. Pašiūrė mažutė, joje vos telpa lova ir savadarbė krosnis. Ant durų kabojo užrakinta spyna. Viduje girdėjome grojant radiją. Netoli pašiūrės sukrauti puodai ir kiti virtuvės įrankiai bylojo čia esant virtuvę. Tik stogo virš jos nėra. Aplink pašiūrę mėtosi įvairiausi rakandai, ant virvės kybojo skudurai. Čia pat radome ir seną sulūžusį vaikišką vežimėlį. Šeimininkų nebuvo. Nė vieno jų neradome su pareigūnu apvaikščioję visą sąvartyną.

REKLAMA

Dar kartą nuvykome į Nakvynės namus - gal persigalvojo?.. Deja, ir ten moters neradome. Apėmė negera nuojauta - o jei silpnos sveikatos moteris savo „namų“ taip ir nepasiekė?

Darkart ieškoti Alinos ir jos sugyventinio su pareigūnu į sąvartyną nuvykome apie devintą valandą vakaro. Šįkart A.Perminova sėdėjo šalia pašiūrės ir laukė savo sugyventinio, kuris esą išėjo pas draugę. Pareigūnas mandagiai bandė iškvosti moterį, kas ją ir kada sumušė.

- Nepažįstu jų. Pirmą kartą juos mačiau. Neprisimenu, kaip viskas įvyko. Buvau girta, - nenoriai pasakojo A.Perminova.

REKLAMA
REKLAMA

Painiodamasi savo atsakymuose moteris prisiminė tik tiek, kad jos skriaudikai liepę jai nusirengti, kad buvę labai girti ir kad ji juos apmėčiusi plytomis. Nuo užpuolikų ją esą apgynęs iš parduotuvės grįžęs sugyventinis. A.Perminova atsisakė bet kokios policijos pagalbos.

Kadangi nukentėjusioji niekam jokių pretenzijų nereiškia ir atsisako duoti parodymus, Tauragės rajono policijos komisariato pareigūnai ikiteisminį tyrimą nutrauks.



Atimtos motinystės teisės

Tauragės rajono savivaldybės Vaikų teisių apsaugos tarnyba sąvartyne gimusio A.Perminovos vaiko dokumentus išsiuntė į Klaipėdą.

Klaipėdos miesto Vaikų teisių apsaugos tarnybos vedėja Gražina Aurylienė „Tauragės kurjeriui“ patvirtino, kad A.Perminova turi dar du vaikus. Moteriai neterminuotai apribota valdžia abiem vaikams. Sveikatos problemų turinti A.Perminova Klaipėdos miesto Vaikų teisių apsaugos tarnyboje žinoma kaip elgetaujanti benamė. Pasak vaiko teisių pareigūnų, ir laukdamasi antrojo vaikelio ji valkatavo Klaipėdos gatvėmis.

Daiva Sitnikienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų