REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Neaiškūs aukojimai Pilietinės demokratijos partijai kelia sumaištį šioje organizacijoje ir verčia abejoti jos finansavimo skaidrumu.

REKLAMA
REKLAMA

Penki kauniečiai tą pačią dieną partijai paaukojo vienodą pinigų sumą. Valentinas Gružinskas, Haris Dronseika, Linas Jakštas, Bronius Mažeika ir Arūnas Povilaitis 2007 gruodžio mėn. 3 dieną solidariai paaukojo po 4000 litų. Taip skelbia Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) tinklalapis (žr. 3 priedą). Kaip teigia ekspertai, panašūs „sutapimai“ dažniausiai žymi neskaidrumą - šešėlinius pinigus.

REKLAMA

Viktoras Muntianas, kuriam neseniai teko atsistatydinti iš Seimo pirmininko pareigų, buvo nufilmuotas mokantis pinigus korupcijos byloje įtariamam Kauno apskrities viršininko pavaduotojui Virginijui Vizbarui.

Specialiųjų tyrimų tarnybai pradėjus tyrimą dėl sklypo pirkimo Kaune V. Vizbaras buvo sulaikytas. Įtarimai byloje pareikšti ir šį beveik keturių arų sklypą Mickevičiaus gatvėje nusipirkusioms verslininkėms Laimai Baranauskienei ir Birutei Jablonskienei. Pažymėtina, kad Kauno apskrities viršininkas Romualdas Morkevičius yra Pilietinės demokratijos partijos narys.

REKLAMA
REKLAMA

Buvęs Seimo pirmininkas ir Pilietinės demokratijos partijos lyderis Viktoras Muntianas portalui „Balsas.lt“ teigė nematęs nieko blogo, kad penki žmonės per vieną dieną paaukojo partijai vienodą sumą. „Tada svarstėme klausimą, bet nekilo įtarimų, nes kaip tik buvome spaudoje kreipęsi į visus su prašymu aukoti. Kas tie aukotojai - nežinau“, - aiškino V. Muntianas.

Buvęs Seimo pirmininkas tikino nežinąs, ar minėti aukojimai yra kaip nors susiję su jam metamais kaltinimais nederamu elgesiu ir net korupcija. „Partijos prezidiume aiškinomės ir dabar manome, kad pinigus galbūt reikės grąžinti“, - teigė V. Muntianas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kitas Pilietinės demokratijos partijos prezidiumo narys Algimantas Matulevičius, ką tik atsisakęs viešai vadovauti partijai, portalui „Balsas.lt“ sakė jau anksčiau siūlęs minėtų pinigų atsisakyti. Pasak jo, tai primygtinai siūlyta partijos prezidiumo posėdyje, tačiau V. Muntianas siūlęs neskubėti. Apie minėtas aukas, pasak šio politiko, partijos prezidiumas išvis sužinojo tik kilus V. Muntianą iš pareigų nuvertusiam skandalui.

Seimo pirmininko pareigų dėl įtarimų korupcija ar bent nederamu elgesiu netekęs Viktoras Muntianas kartu su dar keliais kolegomis Seime perėjo į Lietuvos socialdemokratų partijos frakciją ir tuo sustiprino valdančiąją koaliciją.

REKLAMA

Pilietinės demokratijos partijai laikinai pirmininkavęs Algimantas Matulevičius nusprendė iš šių pareigų trauktis.

Tai jis trečiadienį pranešė atvirame laiške – pranešime partijos tarybai ir nariams. Laiške A. Matulevičius teigė protestuojantis prieš šiuo metu vykdomą pilietininkų parlamentarų politiką bei partijoje taikomus dvigubus standartus.

A. Matulevičius savaitės pradžioje užsiminė ir apie savo ambicijas kandidatuoti į prezidentus.

.......

Nepasitikėjimas V. Muntianui pareikštas prasidėjus vadinamajai „Kauno savivaldybės“ bylai, kuomet jis buvo įtartas dalyvavęs machinacijomis žemės sklypais Kauno rajone.

REKLAMA

Kalbėdamas Seime V. Muntianas patvirtino, kad buvo susitikęs su korupcijos byloje įtariamu Kauno apskrities viršininko pavaduotoju Virginijumi Vizbaru ir sumokėjo jam 2000 litų, tačiau mokėjęs ne jam asmeniškai, o už atliktą darbą.

Iš Seimo tribūnos jis išdėstė versiją, atseit tarpininkavęs civilinėje sutartyje. Istorija esą prasidėjo, kai į Seimo pirmininką kreipėsi Vilhelmas Grūdė (Lietuvos arklių augintojų asociacijos prezidentas), kuris liko nepatenkintas „sklypų perskirstymo“ Kaune sąlygomis. Mokestis buvęs  aukštas - keliasdešimt kartų aukštesnis nei sklypų vertė. Seimo pirmininkas sutiko padėti.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

V. Muntianas kreipėsi  į kelis pareigūnus, kurie  paaiškino, kad sandorį galima sudaryti pigiau - viso labo už 2 tūkst. litų. Vėliau tą sklypą turėjęs pirkti V. Muntiano giminaitis Vasiliauskas.

Parlamento vadovo teigimu, su V.Vizbaru jie buvo sudarę žodinį susitarimą, kad pastarasis suras jam įmonę, kuri sutvarkytų visus sklypo padalijimo reikalus, nes V. Muntianas esą nenorėjęs vargti. Pagal susitarimą, už paslaugas atsiskaityti su šia įmone turėjo Kauno apskrities viršininko pavaduotojas, o vėliau V. Muntianas, jo teigimu, grynais kompensavo tą mokestį.

REKLAMA

Seimo vadovas taip pat pabrėžė, kad nenorėjo pakeisti žemės paskirties, o tik padalinti sklypą. „Žemės paskirties pakeitimo nėra. Reiškia, yra taip: dalis tiesa, dalis - priešingai“, - žiniasklaidos pranešimus komentavo V.Muntianas, neigdamas bet kokius kaltinimus kyšininkavimu.

Tačiau parlamentarų karštligiški Seimo pirmininko pasiteisinimai neįtikino. Parašus, jam atsistatydinant, dėl jo interpeliacijos jau buvo surinkusi Darbo partijos frakcija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų