REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos įmonės vis aktyviau skatinamos diegti socialinės atsakomybės principus savo veikloje ir kelti socialiai atsakingos veiklos prestižą.

REKLAMA
REKLAMA

Balandžio 8 dieną pirmą kartą buvo įvertintas privataus verslo indėlis stiprinant socialinę gerovę Lietuvoje ir sprendžiant opias socialines problemas. Vilniaus rotušėje surengtoje oficialiojoje ceremonijoje devynios šalies įmonės gavo pirmuosius Lietuvoje nacionalinius atsakingo verslo apdovanojimus.

REKLAMA

Šiais apdovanojimais trijose nominacijose - „Socialiai atsakinga įmonė 2007“, „Metų darbovietė“ ir „Metų partneris“ - pagerbtos tos bendrovės, kurios 2007 metais labiausiai prisidėjo prie socialinės gerovės kūrimo ir jos stiprinimo Lietuvoje.

„Tai įmonės, kurių veikla liudija jų nuoširdų įsipareigojimą veikti skaidriai ir sąžiningai darbuotojų, visuomenės, aplinkos ir valstybės atžvilgiu ir laisvanoriškai daro daugiau, nei to reikalauja įstatymai“, - sakė per ceremoniją socialinės apsaugos ir darbo ministrė Vilija Blinkevičiūtė.Jos vadovaujama ministerija kartu su Jungtinių Tautų vystymo programa Lietuvoje ir incijavo konkursą dėl nacionalinių atsakingo verslo apdovanojimų.

REKLAMA
REKLAMA

„Šie apdovanojimai ir buvo įsteigti tam, kad galėtume pagerbti ir padrąsinti įmones, kurios pirmosios mūsų šalyje bando įtvirtinti socialinę atsakomybę“, - sakė ministrė.

Ne vien bendrovių rūpestis

Ambasadorė pabrėžė, kad privatus sektorius negali ir neturi prisiimti sau visos socialinės atsakomybės naštos. Pavyzdžiui, Švedijos Vyriausybė kartu su švedų bendrovėmis yra sukūrusi „Globalinės atsakomybės partnerystę“, kuri padeda skatinti, plėtoti ir remti švedų bendrovių darbą žmogaus teisių, darbuotojų teisių srityje, kovoti su korupcija ir nepažeidinėti aplinkosaugos normų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jos nuomone, šalys, kurių bendrovės dirba tarptautiniu mastu, privalo teikti konsultacijas ir skatinti atsakingumą. Kaip pavyzdį ji pateikė vienos iš daugelio Švedijos bendrovių, dirbančių Lietuvoje, „Kapp-Ahl“ bendradarbiavimą su AB „Utenos trikotažas“.

Pasak jos, „Kapp-Ahl“ įdėjo daug pastangų, kad visose grandyse būtų paisoma deramų vadovavimo normų. „Utenos trikotažas“ pasirūpino darbo vietų atestavimu, o tai reiškia, kad „Kapp-Ahl“ gali visiškai pasitikėti produkcija, kurią perka.

„Šių dviejų tekstilės įmonių bendradarbiavimas padėjo joms ne tik gerokai pažengti į priekį, taikyti naujausias ES direktyvas, bet ir padidinti gamybos ir socialinę atsakomybę. Be to, šios įmonės modernizavo gamybą taip, kad produkcija būtų kontroliuojama visose grandyse, ir vartotojas gali ja visiškai pasitikėti“,- sakė M.Karre.



Nustatyti nugalėtojai

REKLAMA

Įmonių patirtį ir indėlį kuriant socialinę gerovę vertino vertinimo komisija, kuriai vadovavo LR socialinės apsaugos ir darbo ministerijos valstybės sekretorius Rimantas Kairelis, o ją sudarė Nuolatinės įmonių socialinės atsakomybės plėtros koordinavimo komisijos nariai, profesinių sąjungų atstovai, darbdavių sąjungų atstovai ir kiti visuomenei žinomi asmenys, prisidėję prie įmonių socialinės atsakomybės plėtros.

Iš viso paraiškas gauti nacionalinius atsakingo verslo apdovanojimus pateikė 27 Lietuvos įmonės: 11 smulkiojo ir vidutinio verslo įmonių, 10 didelių Lietuvos įmonių ir 6 Lietuvoje veikiančios užsienio kapitalo įmonės. Iš viso gautos 43 paraiškos.

REKLAMA

Kiekviena nacionalinių atsakingo verslo apdovanojimų nominacija dar skirstoma į 3 kategorijas - atskirai apdovanotos didelės Lietuvos įmonės, mažosios ir vidutinės Lietuvos įmonės verslas bei užsienio įmonės ir atstovybės, veikiančios Lietuvoje.

Metų darbovietės

Per ceremoniją pranešta, kad „Metų darbovietės“ nominacijoje susirungė net 17 Lietuvos įmonių. Nugalėtojais tapo AB „Lietuvos draudimas“ (Lietuvos didelė įmonė); UAB „Litexpo“ (mažo (smulkaus) ir vidutinio verslo įmonė); UAB „PricewaterhouseCoopers“ (užsienio įmonė ir atstovybė, veikianti Lietuvoje).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Metų partneriai

„Metų partnerio“ nominacijoje susirungė 11 šalies įmonių. Nugalėtojais tapo UAB „Omnitel“ (Lietuvos didelė įmonė), UAB „Microsoft Lietuva“ (mažo (smulkaus) ir vidutinio verslo įmonė) ir AB „Kraft Foods Lietuva“ (užsienio įmonė ir atstovybė, veikianti Lietuvoje).



Socialiai atsakingos įmonės

Pagrindinėje apdovanojimų nominacijoje - „Socialiai atsakingos įmonės 2007“ - susirungė 15 Lietuvos įmonių. Nugalėtojais savo kategorijose pripažinti AB bankas „Hansabankas“, UAB „Traidenis“ ir UAGDPB „Aviva Lietuva“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų