• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kolumbijos FARC sukilėliai ketvirtadienį atmetė vienašališko įkaitų paleidimo galimybę, o prancūzai tikėjosi, kad jie leis medikų grupei gydyti įkaite laikomą sergančią Prancūzijos pilietę.

REKLAMA
REKLAMA

FARC partizanų lyderis Rodrigo Granda (Rodrigas Granda), kuris pernai buvo paleistas iš kalėjimo, reikalavo, kad vyriausybė derėtųsi dėl kalinamų sukilėlių iškeitimo į įkaitus.

REKLAMA

Šis reikalavimas buvo pareikštas nerimaujant dėl Prancūzijos pilietybę turinčios Kolumbijos politikės Ingrid Betancourt (Ingrid Betankur), kuri nelaisvėje džiunglėse laikoma jau šešerius metus, sveikatos.

I.Betancourt yra tarp 39 didelio dėmesio sulaukiančių įkaitų, įskaitant tris JAV gynybos kontraktininkus ir kelis Kolumbijos politikus, kuriuos FARC nori iškeisti į 500 kalėjimuose laikomų sukilėlių.

„Tie, kurie yra laikomi mūsų stovyklose, galės laisvai išeiti tik tada, jei bus iškeisti į kalinius“, - sakoma R.Grandos pareiškime, kuris paskelbtas FARC artimos naujienų agentūros ABP interneto svetainėje.

REKLAMA
REKLAMA

R.Granda buvo tarp 150 sukilėlių, kuriuos vyriausybė paleido praėjusiais metais. Sausį, įsikišus Venesuelos prezidentui Hugo Chavezui, FARC paleido šešis įkaitus, bet R.Granda sakė, kad jo grupuotė daugiau nerodys jokių „taikos gestų“.

Ketvirtadienį H.Chavezas vėl pasisiūlė įsikišti ir Prancūzijos prezidentui Nicolas Sarkozy (Nikola Sarkozi) pasakė, kad „bus pasirengęs vykti su juo surasti Ingrid“.

Venesuelos lyderis taip pat paragino N.Sarkozy pasikalbėti apie šią misiją su JAV prezidentu George‘u W.Bushu

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Rekomenduoju, Sarkozy, pasikalbėk su Jungtinių Valstijų prezidentu, jis ten gali daug ką padaryti“, - per televiziją sakė H.Chavezas.

N.Sarkozy atsiųstas prancūzų lėktuvas stovi vienoje kariškių bazėje Bogotoje, pasirengęs bet kuriuo metu išskristi pas buvusią kandidatę į Kolumbijos prezidentus I.Betancourt, jei tik leis jos pagrobėjai.

Tačiau Kolumbijos revoliucinės ginkluotosios pajėgos (FARC) dar nepademonstravo jokio ženklo, kad nori įsileisti šią prancūzų misiją, suorganizuotą bendradarbiaujant su Šveicarija ir Ispanija.

REKLAMA

Kita su FARC siejama naujienų agentūra, ANNCOL, išplatino redaktoriaus straipsnį, kuriame N.Sarkozy misija vadinama „naivia“ ir kuriame abejojama N.Sarkozy nuoširdumu.

N.Sarkozy atsisakė nurodyti kokias nors šios misijos detales. „Turiu naujienų, bet, atsižvelgdamas į šio klausimo keblumą, nenoriu daugiau nieko sakyti. Misija vyksta“, - sakė jis.

Antradienį jis viešai paprašė FARC lyderio Manuelio Marulandos paleisti I.Betancourt ir nuogąstavo, kad ji nelaisvėje mirs.

I.Betancourt sukilėliai pagrobė 2002 metų vasarį, kai ji dalyvavo Kolumbijos prezidento rinkimų kampanijos renginiuose.

Manoma, kad ji serga B hepatitu ir leišmanioze, kurią platina vabzdžiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų