REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Karas dėl Neringos tampa vis aršesnis: vakar Aplinkos ministerija pranešė, kad Kuršių nerijos nacionaliniame parke (KNNP) nustatyta apsčiai pažeidimų, dėl kurių neva kalta parko direktorė Aurelija Stancikienė.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau jai nuobauda greičiausiai nebus skirta, nes už direktorę mūru stoja Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos (VSTT) vadovybė.

REKLAMA

Vis nerimstančios skandalų virtinės Neringoje bangos ateityje gali tik dar labiau didėti, nes paaiškėjo, kad praėjusį savaitgalį iš KNNP direkcijai priklausančio namelio ant ratų buvo išvaryta šeima su mažamečiu vaiku.

Siautėjo auditoriai

Įvykiai dėl padėties KNNP aplinkos ministru paskyrus A. Paulauską ėmė kelti vis daugiau diskusijų.

Praėjusį ketvirtadienį po Vyriausybės valandos Seime ministras pareiškė, kad pirmiems sužinoti apie nustatytus pažeidimus KNNP ir dėl to galimai susijusios A. Stancikienės veiklos yra ne žurnalistų reikalas.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau atlikto vidaus audito medžiaga vakar ryte pirmiausiai ir buvo išplatinta kaip pranešimas spaudai, o A. Stancikienė apie jai nepalankias išvadas teigė neva sužinojusi tik iš žurnalistų.

Išvadose teigiama, kad Aplinkos ministerijos Vidaus audito tarnyba patikrino Lietuvos Respublikos Seimo kontrolieriaus ir Seimo Aplinkos komiteto persiųstus skundus dėl KNNP direkcijos galimų pažeidimų patikėjimo teise valdant valstybės turtą, sudarant nuomos sutartis, vykdant viešuosius pirkimus ir kt.

„Auditoriai nustatė, kad valstybės turtas, kurį patikėjimo teise valdo parko direkcija, naudojamas neefektyviai. Direkcijos vadovybė toleruoja neteisėtus veiksmus, susijusius su gyvenamųjų ir negyvenamųjų patalpų panaudojimu. Smiltynės, Purvynės, Skruzdynės, Gintaro įlankos gatvėse esantys poilsio namai yra avarinės būklės. Parko darbuotojai šias patalpas prisitaikė ir jose gyvena.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nidos girininkijos teritorijoje parko darbuotojai gyvena nelegaliai pastatytame namelyje. Nustatyta atvejų, kai darbuotojai gyvenamąsias patalpas remontavo, pakeitė langus, nors leidimų tokiems darbams jie neturėjo“, - teigiama pranešime.

Užkliuvo ir daugiau dalykų: tai, kad parko teritorijoje veikia 4 girininkijos, rasta pažeidimų įsigyjant tarnybinius automobilius, neva neefektyviai naudojami kai kurie pastatai, direkcijos vadovybė nuolaidžiauja darbuotojams, kai jie neteisėtai naudoja gyvenamąsias ir negyvenamąsias patalpas.

REKLAMA

„Durniaus vietoje“

A. Stancikienė „Vakarų ekspresui“ ministerijos viešai pateiktą informaciją pavadino „grožinės literatūros kūriniu“.

„Viskas surašyta labai abstrakčiai. Aš net nesu gavusi tų išvadų, nes paviešintas tik pranešimas spaudai. Dėl to, kad parko direkcijos darbuotojai nuomojasi pastatus, aš niekuo dėta. Neterminuotos nuomos sutartys pasirašytos prieš dešimtmetį. Manau, kad situacija kaitinama prieš rudenį vyksiančius Seimo rinkimus. Neatmetu ir tokios galimybės: A. Paulauskas prieš tapdamas ministru davė tam tikrus įsipareigojimus“, - emocijų neslėpė KNNP direktorė.

REKLAMA

VSTT, kuriai tiesiogiai pavaldi KNNP direkcija, vadovė Rūta Baškytė vakar dėl A. Stancikienei mestų kaltinimų buvo susitikusi su A. Paulausku. Po susitikimo valstybės tarnautoja pareiškė, kad pateiktos išvados neva yra melagingos.

„Tyrimo išvados nėra pasirašytos, vadinasi, neįsigaliojusios. Antra, pranešime aprašyta sena išvadų versija, o naujojoje versijoje nebėra daugumos kaltinimų A. Stancikienės vadovaujamai direkcijai. Esu pastatyta į „durniaus vietą“, - nepasitenkinimo neslėpė R. Baškytė.

Mūsų dienraščiui ji teigė, kad audito išvadose nėra jokių rimtų pažeidimų ir tarnybinės nuobaudos A. Stancikienei skirti ji nematanti reikalo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„O tai, kad nacionalinio parko darbuotojai nuomojasi būstą parko direkcijai priklausančiose patalpose, yra sena socialinė problema, kurią bandome spręsti. Juk galima būtų nuomos sutartis kad ir šiandien nutraukti, bet žmonių juk į gatvę neišmesi“, - sakė R. Baškytė.

Gyventi - į pirtį

Vis dėlto būtent taip buvo pasielgta su KNNP darbuotojo Virginijaus Vikniaus šeima, auginančia 6 metų vaiką.

„Šių metų kovo 15-ąją mano šeima, gyvenusi iš KNNP direkcijos nuomojamame namelyje ant ratų, kartu su mažamečiu vaiku buvo iškeldinta į pirtį. Tą pačią dieną namelis parko direkcijos darbuotojų buvo nugriautas ir sunaikintas. Namelyje išgyvenau 8 metus ir mokėjau nuomos mokestį pagal KNNP direkcijos pateiktas sąskaitas“, - rašoma A. Paulauskui, Vaikų teisių apsaugos kontrolieriaus tarnybai ir kitoms institucijoms adresuotame rašte.

REKLAMA

V. Viknius teigia, kad pirtis gyventi yra visiškai nepritaikyta, dėl to kenčia ir mažametis vaikas.

„Esu nežinioje, nes neturiu jokios sutarties, kuri garantuotų mano šeimos teisėtą buvimą pirtyje. Netikėtas iškėlimas per dieną į gyventi nepritaikytą pirtį mano šeimai sukėlė psichologinį šoką. Nugriautame namelyje buvau atlikęs nedidelį remontą, jame buvo įvestos komunikacijos. Prašau ištirti situaciją, apginti mano vaiko teises, imtis veiksmų, kad būtų laikomasi įstatymų ir mano sąžiningai dirbanti šeima su vaiku neliktų gatvėje“, - tokiomis mintimis baigiamas prašymas.

REKLAMA

A. Stancikienė „Vakarų ekspresui“ teigė, kad namelis buvo nugriautas kaip nebetinkamas naudoti turtas ir tai esą padaryta teisėtai.

„Juk ir Aplinkos ministerijos atlikto audito išvadose rašoma, kad tame namelyje gyventa nelegaliai. Ta šeima mokėjo simbolinę - 6 litų - per mėnesį nuomą. Kreipsimės į ministeriją, kad padėtų išspręsti problemą. Kol kas aplinkos ministras su manimi nei susitikęs buvo, nei po audito išvadų pasikalbėjo“, - sakė KNNP direktorė.

Denisas NIKITENKA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų