• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Antradienį Vilniaus apygardos administracinis teismas priėmė nušalintų Valstybės saugumo departamento (VSD) pareigūnų Kastyčio Braziulio ir Vytauto Damulio skundus dėl departamento veiksmų prieš juos: draudimo dirbti su slapta informacija, skirtų papeikimų ir atleidimo iš darbo. Buvę saugumiečiai taip pat reikalauja trigubų išeitinių išmokų. Tuo metu Saugumo vadovas juos yra įvardijęs „kurmiais“.

REKLAMA
REKLAMA

Žvalgybininkai departamentą buvo apskundę ir lapkričio pradžioje.

Dabar jau buvę VSD Antrosios valdybos Ketvirtojo skyriaus viršininkas Kastytis Braziulis ir įstaigos Antrosios valdybos viršininkas Vytautas Damulis prašo teismo panaikinti 2006 m. gruodį VSD generalinio direktoriaus Arvydo Pociaus pasirašytus įsakymus, atėmusius leidimus šiems agentams dirbti ar susipažinti su įslaptinta informacija.

REKLAMA

Jiedu A. Pocių apskundė ir dėl skirtos drausminės nuobaudos – griežto papeikimo skyrimo bei dėl atleidimo iš tarnybos, o taip pat prašo įpareigoti VSD generalinį direktorių priimti įsakymą išmokėti jiems 2 mėn. jų vidutinio darbo užmokesčio dydžio išeitinę išmoką, padidinus ją 3 kartus.

Teigia patyrę susidorojimą

Pareigūnai savo skunduose teismui teigia, kad leidimai dirbti ar susipažinti su slapta informacija jiems panaikinti neteisėtai ir nepagrįstai.

REKLAMA
REKLAMA

Priimant įsakymus dėl griežto papeikimo skyrimo, esą buvo pažeistos pagrindinės procedūros, įstatymai, taisyklės, turėjusios užtikrinti objektyvų ir nešališką visų drausminio nusižengimo aplinkybių įvertinimą.

Anot ieškovų, priimant įsakymus esą buvo siekta kitų, ne įstatymų nustatytų tikslų.

Pareigūnų tvirtinimu, įsakymai dėl atleidimo iš tarnybos yra neteisėti.

Jų nušalinimas nuo tarnybos bei VSD specialiosios komisijos drausminio nusižengimo tyrimas prasidėjo jiems paliudijus Seimo laikinajai komisijai, tyrusiai VSD veiklą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pareigūnai įtaria, kad A. Pocius su jais susidorojo.

Nutekindavę informaciją

Tuo metu A. Pocius tuodu operatyvininkus yra įvardijęs „kurmiais“ – asmenimis, nutekinusiais informaciją.

Jis teigė, kad pareigūnai atleisti dėl neteisėto duomenų apie privačių asmenų gyvenimą rinkimo ne tarnybos tikslais ir dėl neteisėto informacijos, kuri buvo gauta departamente, panaudojimo už departamento sienų.

Antai 2006 m. balandį svarstant Viktoro Muntiano kandidatūrą į Seimo vadovo postą, V. Damulis paskambinęs posėdžių salėje buvusiam konservatoriui Jurgiui Razmai ir pranešęs, kad kandidato tėvas dirbo NKVD.

REKLAMA

J. Razma tuomet sakė, jog pranešimai, esą konservatoriai gaudavo „nutekintus“ duomenis iš VSD, neatitinka tikrovės. Konservatorius atmeta galimus saugumo ryšius su konservatoriais bei sako nežinojęs, ar tuo metu jam skambino V. Damulis.

Pagal saugumiečių skundus iškeltų administracinių bylų nagrinėjimo datos dar nepaskirtos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų