REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo konservatorių frakcijai priklausantis parlamentaras Kęstutis Čilinskas siūlo mokytojų algų sistemą įtvirtinti Švietimo įstatyme, o ne švietimo ir mokslo ministro įsakymuose.

REKLAMA
REKLAMA

Seimo posėdžių sekretoriate parlamentaras užregistravo Švietimo įstatymo pataisas, kuriomis norima, jog pedagogų pareiginės algos bazinis dydis būtų susietas su praėjusių metų vidutinės metinės infliacijos lygiu. K.Čilinskas dabar siūlo nustatyti 192 litų bazinį dydį, bet jis esą kistų priklausomai nuo infliacijos dinamikos, tačiau negalėtų būti mažesnis.

REKLAMA

Šiuo metu mokytojams nustatyta 128 litų dydžio bazinė alga, kai valstybės tarnautojams ji siekia 490 litų. Pedagogų alga apskaičiuojama sudauginus bazinę algą ir pareiginį koeficientą, kuris savo ruožtu priklauso nuo darbo stažo bei turimos kvalifikacijos, kurių yra keturios - mokytojo, vyresniojo mokytojo, mokytojo metodininko bei eksperto.

Pagal K.Čilinsko planą, už kiekvienus trejus išdirbtus metus mokytojams, mokyklų vadovams bei pavaduotojams būtų mokamas 3 proc. priedas, tačiau jis negalėtų viršyti trečdalio gaunamos algos. Be kita ko, norima priedus skirti už turimą kvalifikacinę kategoriją: už žemiausią mokytojo kvalifikacinę kategoriją norima mokėti 10 proc. priedą, už vyresniojo mokytojo - 20 proc., metodininko - 30 proc., o eksperto - 50 proc. priemoką.

REKLAMA
REKLAMA

Švietimo įstatyme parlamentaras norėtų fiksuoti ir įvairias priemokas už vadovavimą klasei (10 proc.), egzamino darbų taisymą (10 proc.), darbą su specialiųjų klasių vaikais (15 proc.), su vaikais, kurie yra riboto intelekto, turi protinį ar elgesio sutrikimą, taip pat yra fiziškai neįgalūs (20 proc.).

Šiuo metu mokytojų atlyginimų skaičiavimo formulės yra nustatytos švietimo ir mokslo ministro įsakyme. Mokytojams tarifinis atlygis nustatomas už 18 pedagoginio darbo valandų per savaitę. Papildomai priskaičiuojama, jog mokytojai dirba ne tik tiesiogiai su mokiniais, bet ir taiso mokinių kontrolinius darbus, ruošiasi pamokoms, vadovauja klasei ir atlieka kitus papildomus darbus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kiekviena pamoka plius skiriamos valandos už papildomą darbą yra įvertinamos pareiginiu koficientu, kuris priklauso nuo mokytojo darbo stažo bei turimos kvalifikacijos - kuo mokytojas labiau patyręs ir turi aukštesnę kvalifikaciją, tuo viena jo pamoka yra "brangesnė".

Koeficientas yra dauginamas iš bazinės algos ir pinigai keliauja į konkretaus mokytojo kišenę.

Pastaruoju metu mokytojų darbo užmokesčio dydžio klausimas tapo vienu aštriausių politinėje darbotvarkėje. Radikaliajai Alekso Bružo vadovaujamai Lietuvos švietimo darbuotojų profesinei sąjungai (LŠDPS) organizuojant streikus ar jais grasinant, kita skilusios LŠDPS dalis derėjosi su Vyriausybe ir pasirašė susitarimą dėl ilgalaikės pedagogų atlyginimų dinamikos 2009-2011 metams.

Nuo pirmadienio, nesutikdami su darbo užmokesčio didėjimo tempais, streikuoja, įvairiais duomenimis, nuo 50 iki 200 mokyklų bei darželių pedagogų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų