• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tautos nukraujavimas dėl emigracijos netruks iš trūkumo virsti pranašumu. Tokią prognozę vakar Vilniuje viešėdamas išsakė už vidaus rinką ir paslaugas atsakingas airis eurokomisaras Charlie McCreevy.

REKLAMA
REKLAMA

Eurokomisaro teigimu, Lietuva per keletą metų pasiekė pavydėtinus ekonomikos rodiklius. Tačiau biudžeto deficitas ir infliacija - tokie veiksniai, į kuriuos nekreipti dėmesio negalima.

REKLAMA

Nuosmukis – natūralu

Lietuvai gresiantis ekonomikos perkaitimas ir dviženklė infliacija - nerimą keliantys veiksniai. Tačiau, anot Ch.McCreevy, ekonomikos svyravimas - natūralus procesas, ir Lietuva turėtų grįžti į stabilias vėžes. Mūsų šalies ūkiui pašnekovas prognozavo „labai pozityvias perspektyvas“.

Eurokomisaras susilaikė nuo aštresnių komentarų dėl Vyriausybės siūlomos progresinių mokesčių sistemos. Nors Ch.McCreevy prisipažino pats, dar būdamas ministru, įvedęs ne vieną mokesčių naujovę Airijoje, jis pabrėžė, kad mokesčių sistema turi būti „ekonominio paketo dalis, o ne kaip atskiras vienetas“.

REKLAMA
REKLAMA

Euro greitai nebus

Pašnekovo teigimu, įsivesdama eurą, Airija turėjo spręsti nemenką dilemą. Mat artimiausia jos kaimynė ir viena pagrindinių prekybos partnerių Didžioji Britanija bendrosios Europos valiutos įsivesti nepanoro. „Tačiau dabar matyti, kad buvo priimtas teisingas sprendimas“, - pabrėžė eurokomisaras.

Tačiau Lietuvos Vyriausybės deklaruojamas siekis jau 2011 m. turėti eurą, kaip pripažino komisaras, paklaustas „Respublikos“, panašesnis į mokslinę fantastiką.

Sulauksime imigrantų srauto

„Nuo 1840-ųjų iki 1980-ųjų Airijos populiacija sumažėjo nuo 8,5 iki 3,5 mln. gyventojų. Po pusantro amžiaus nuolatinės emigracijos niekas nesitikėjo, kad procesas apsisuks, bet dabar Airijos populiacija - jau 4,2 milijono“, - drąsino Ch.McCreevy.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, dešimtys tūkstančių emigrantų iš Lietuvos ir kitų Europos Sąjungos šalių Airijai išėjo tik į naudą.

Analogišką ateitį komisaras piešia ir Lietuvai, nors pripažįsta, kad dviženklė infliacija mažina lietuvių emigrantų norą grįžti, o sykiu ir atvykėlių iš kitų šalių srautą.

„Lietuvos darbo rinka turi išlikti atvira. Žinoma, didelė infliacija nėra gerai, tačiau tai augančios ekonomikos ženklas. Kylantys atlyginimai pritrauks žmones iš kitų valstybių ir paskatins Lietuvos emigrantus grįžti į tėvynę, darbo rinkoje nusistovės pusiausvyra“, - į „Respublikos“ klausimą atsakė Ch.McCreevy. Tiesa, kada atlyginimai Lietuvoje virs imigrantų magnetu, eurokomisaras prognozuoti nesiryžo.

REKLAMA

LEO LT - Komisijos akiratyje

Paklaustas, kaip Briuselis vertina nacionalinio investuotojo LEO LT steigimo procesą, eurokomisaras išlaikė diplomatišką toną. Pasak jo, Komisijai kelia nerimą, kad į įmonę pakviestas vienas privataus kapitalo subjektas neskelbiant konkurso, tačiau konkrečių veiksmų EK esą imsis tik tokiu atveju, jei gaus konkretų nusiskundimą.

Beje, Briuselyje šiuo metu nagrinėjama AB VST (tuomečių Vakarų skirstomųjų tinklų) privatizavimo istorija. 2002 m. įmonė buvo parduota vadinamajam „VP dešimtukui“ priklausančiai UAB „NDX energija“ už maždaug 700 mln. litų, o dabartinė jos vertė siekia jau beveik 3 mlrd. Lt.

Tačiau Ch.McCreevy pripažino, kad jei VST bus įtraukti į LEO LT sudėtį, Briuselis bus priverstas nutraukti įmonės privatizacijos tyrimą.

Šarūnas Černiauskas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų