• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

"Grūdo paslaptis" (La Graine et le Mulet), socialinė drama apie imigrantus iš Šiaurės Afrikos, Prancūzijos kino apdovanojimų ceremonijoje, kuri penktadienį vakare įvyko Paryžiuje, laimėjo geriausio filmo "Cezarį", netikėtai įveikusi favoritu laikytą miuziklą "Rožinis gyvenimas" (La Vie En Rose).

REKLAMA
REKLAMA

Praėjusių metų Venecijos festivalyje laurus jau pelniusi juosta apie pagyvenusį uosto darbuotoją, kuris pietiniame Prancūzijos uostamiestyje ketina įkurti restoraną, laimėjo keturiose iš penkių kategorijų, kuriose buvo nominuota.

REKLAMA

Be apdovanojimo už originalų scenarijų, pagerbtas buvo ir šio sąmojingo filmo kūrėjas, iš Tuniso kilęs 47 metų režisierius Abdelattifas Kechiche'as (Abdelatifas Kešišas), kuriam atiteko prestižinis "Cezaris" už geriausią režisūrą, bei 21 metų Hafsia Herzi (Hafsija Herzi), apdovanota geriausios debiutantės kategorijoje.

Marion Cotillard (Marijon Kotijar), kaip ir tikėtasi, laimėjo geriausios aktorės "Cezarį" už Edith Piaf (Edit Piaf) vaidmenį melodramatiškoje juostoje "Rožinis gyvenimas".

REKLAMA
REKLAMA

"Rožinis gyvenimas" dar gavo keturis techninius "Cezarius" - už operatoriaus ir dailininko darbą, taip pat kostiumus ir garsą.

Geriausio aktoriaus "Cezaris" atiteko Mathieu Amalricui (Matjė Amalrikui ) už darbą Juliano Schnabelio (Žiuliano Šnabelio) biografiniame filme "Skafandras ir drugelis" (Le Scaphandre et le Papillon). Šioje juostoje jis sukūrė jaudinantį žurnalo "Elle" redaktoriaus Jeano-Dominique'o Bauby (Žano Dominiko Bobi), kuris po insulto buvo paralyžiuotas ir su pasauliu galėjo bendrauti tik mirksėdamas, vaidmenį.

Nespalvotas filmas "Persepolis", kuris yra nominuotas "Oskarui" geriausio animacinio filmo kategorijoje, laimėjo du "Cezarius" - vienas jų atiteko šios juostos režisierei Marjane Satrapi (Maržan Satrapi) už geriausią debiutą, o kitas buvo skirtas geriausio adaptuoto scenarijaus kategorijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prizą už geriausią užsienio filmą šiemet pelnė vokiečių režisieriaus Floriano Henckelio von Donnersmarcko (Floriano Henkelio fon Donnersmarko) juosta "Kitų gyvenimai" (Das Leben der Anderen) apie komunistinio saugumo "Stasi" kapitoną, kuriam pavesta sekti žinomą rašytoją ir jo meilužę aktorę.

Garbės "Cezaris" už viso gyvenimo kūrybą šiais metais buvo įteiktas legendinei prancūzų aktorei Jeanne'ai Moreau (Žanai Moro). 80 metų sulaukusi aktorė per 60 metų trukusią karjerą kine sukūrė vaidmenis daugiau nei šimte filmų.

Garbės "Cezariu" taip pat buvo apdovanotas italų aktorius ir režisierius Roberto Benigni (Robertas Beninis).

"Cezario" apdovanojimus, kurie laikomi prancūziškais "Oskarų" ekvivalentais, skiria šalies Nacionalinė kino meno ir technikos akademija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų