• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Konstitucinis Teismas (KT) penktadienį ryte skelbs nutarimą, ar prezidentas Valdas Adamkus, vetuodamas naująjį Liustracijos įstatymą, kuriame buvo apibrėžta KGB rezervo karininko sąvoka ir nurodoma įtraukti juos į specialią įskaitą, nenusižengė Konstitucijai.

REKLAMA
REKLAMA

Prezidento veto pagrindinis argumentas buvo tai, jog įstatymo priėmimo metu galėjo būti pažeistos procedūros.

REKLAMA

Į KT kreipęsi Seimo nariai prašė, kad Teismas atsakytų į klausimą, kas gali vertinti Seimo procedūrų teisėtumą - Etikos ir procedūrų komisija ar prezidentas. Parlamentarai taip pat norėjo, jog KT pareikštų savo nuomonę, ar šalies vadovas turi teisę, neturėdamas pastabų įstatymo turiniui, grąžinti įstatymą iš naujo svarstyti, kai iš naujo turėtų būti svarstomos būtent prezidento pastabos dėl teisės akto turinio.

Naujasis liustracijos procedūras nustatantis įstatymas, kuris apibrėžia ir KGB rezervo karininko sąvoką, priimtas praėjusių metų spalio 11-ąją. Įstatymas nurodė, jog rezervininkai kartu su kadriniais sovietų specialiųjų tarnybų darbuotojais bei slaptaisiais bendradarbiais turi būti įtraukti į specialią įskaitą.

REKLAMA
REKLAMA

Jame buvo nustatoma, kad rezervo karininkas yra asmuo, įtrauktas į buvusios Sovietų Sąjungos specialiųjų tarnybų rezervą, kuris buvo KGB mobilizacinė dalis, skirta karo grėsmės, jo pradžios, stichinių nelaimių ar masinių riaušių metu, taip pat karo atvejais.

Įsigaliojus įstatymui, šį apibrėžimą atitinkantys asmenys turėjo būti įrašyti į buvusių sovietų specialiųjų tarnybų darbuotojų, slaptųjų bendradarbių bei rezervo karininkų įskaitą. Įskaitos sąraše atsidūręs asmuo būtų buvęs paviešintas, jei norėtų tapti Seimo nariu, prezidentu, europarlamentaru, teisėju, prokuroru ar eiti kitas nacionaliniam valstybės saugumui "jautrias" pareigas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Naująjį įstatymą pernai spalio 31 dieną vetavęs prezidentas pataisų ar pasiūlymų iš pradžių nepateikė - jie atsirado pernai lapkritį, po seimūnų balsavimo Seime, kai nesugebėta įveikti šalies vadovo veto, tačiau kartu nepritarta ir bet kokiems naujos teisės akto redakcijos taisymams.

Šalies vadovas tuomet pasiūlė neprisipažinusiems KGB bendradarbiams suteikti "antrąjį šansą" - deklaruoti savo ryšius praeityje su sovietų represinėmis spectarnybomis ir numatyti konkrečią liustracijos proceso pabaigos datą - 2012 metų gruodžio 31-ąją.

REKLAMA

Valstybės vadovas taip pat pakartojo vetuotame įstatyme buvusias pataisas dėl Liustracijos komisijos sudarymo tvarkos bei veikimo pagrindų, tai yra jis sutiko su tuo, kad komisija bus sudaroma iš 7 narių ir bus finansuojama iš valstybės biudžeto.

Prezidento pataisoms po pateikimo yra pritarta, jų svarstymas turėtų būti tęsiamas pavasario sesijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų