• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kretingos rajone kertami šimtamečiai medžiai - ąžuolai, klevai, liepos, iškilusi grėsmė net kryžiui ir viso kaimo statytai koplytėlei, - toks signalas redakciją pasiekė iš Vaineikių kaimo. Anot vietinių, vienai vaineikiškei, nepakėlusiai barbariškų veiksmų, netgi prireikė greitosios pagalbos.

REKLAMA
REKLAMA

Vaineikiškėms Eugenijai Šorienei (dešinėje) ir Sofijai Beniušienei išsiskyrimas su sveikais šimtamečiais medžiais atrodė ne žmogaus jėgoms

REKLAMA

Medžių egzekucija prasidėjusi užvakar ryte. "Eidama ryte į parduotuvę, žiūriu, vyrų brigada pasižymi pakelės medžius, juos įkirsdami. Prilekiu aiškintis, išgirstu, kad kirs. Prašau parodyti leidimą. Parodo leidimą tik kelio darbams", - "Vakarų ekspresui" susijaudinusi pasakojo Sofija Beniušienė.

Užprotestavus, darbai buvo sustabdyti. Pasak vienoje iš seniausių sodybų gyvenančios S. Beniušienės, buvo iškilusi grėsmė visai dešimčiai jos senolio sodintų medžių, keturis jau spėjo paženklinti. Tuo tarpu kaime jau buvo spėję nupjauti kelias dešimtis didelių medžių: "Nors šimtamečiai, bet sveiki, tarsi rankas kapotų", - išgyvena žmonės.

REKLAMA
REKLAMA

Sužinojus, kad bus asfaltuojamas kelias, ilgai lauktas asfaltas kaimiečiams atrodęs nebemielas: "Kodėl su sodybos šeimininkais niekas nederino, nepašnekėjo, kodėl kelią plėsti reikia į trobos pusę?"

Žmonės kreipėsi pagalbos ir į atitinkamas institucijas: "Aplinkosaugininkai patikino, kad jie tų medžių nėra įvertinę ir kitą dieną bus posėdis šiuo klausimu, atvykę apžiūrėjo, nufotografavo, kalbėjo, kad jiems gaila, jei šitaip barbariškai su medžiais būtų pasielgta. Pažadėjo viską padaryti, kad būtų išsaugoti".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Darbai sustabdyti

Darbėnų seniūnijos, kuriai priklauso Vaineikių kaimas, seniūnas Edvardas Stalmokas nieko apie kertamus medžius nežinojo, tačiau po redakcijos skambučio tuoj pat nuvyko į vietą ir taip pat išsiaiškino, jog Vaineikiuose asfaltuojamas kelias Vaineikiai-Medsėdžiai. Konkursą darbams vykdyti laimėjusi "Gargždų hidrotechnika" - rimta, seniūno manymu, firma ir neturėtų savivaliauti.

"Kadangi iškilo ginčas, rangovai pažadėjo peržiūrėti, kad visi darbai atitiktų reikalavimus", - sakė seniūnas. Anto jo, nors medžiai yra būsimo kelio ruože, darbų sustabdymas buvęs protingas žingsnis.

REKLAMA

Kretingos rajono aplinkosaugos atstovas Ričardas Kašėta patikino, jog minėti medžiai priklauso kelių jurisdikcijai: "Tokiu atveju kelininkai neturi su mumis derinti. Juos galima kirsti." Tačiau pareigūnas užsiminė, kad kitoje pusėje yra vietos keliui plėsti, ir galbūt jį galima pasukti.

Valstybinės įmonės "Klaipėdos regiono keliai" Kretingos kelių tarnybos viršininkas Kęstutis Prialgauskas sutiko, kad žmonėms skauda, bet, sakė, yra kaip yra. Jis pažadėjo kitą savaitę nuvažiuoti į vietą, įsigilinti į situaciją ir, jei bus įmanoma, ką nors padaryti. "Iki šiol neužkliuvo, projektas buvo suderintas su visomis reikalingomis instancijomis, taip pat ir su aplinkosaugininkais, ir su seniūnu, ir su žemėtvarkininkais, - stebėjosi viršininkas ir klausė, - ar žinote, kiek žmonių žūsta atsitrenkę į pakelės medžius?"

REKLAMA

Algirdo Mulvinsko, rajono paveldotvarkininko, pozicija - kitokia. Jo žodžiais, keliai su medžiais - irgi paveldas: "Kaip atrodytų Šilutės keliai, jei medžius iškirstų? Jie puošia, o kad laksto be proto tais keliais, ar dėlto reikia kirsti medžius?". Vaineikiuose jis pamatęs gražią vertingų medžių alėją, kurios galėtų ir neiškirsti, bent jis yra už tai. Posėdžiaujama, derinamasi iš naujo su projektuotojais, ir visaip dar gali būti. O kryžiaus ir koplyčios, manė, turėtų neversti, nes šiais laikais esą juk bijoma kunigų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tilžės gatvėje iškirsta 110 medžių

Tilžės gatvės kelkraščiai jau atlaisvinti žadamam vežti negabaritiniam kroviniui ir kelio rekonstrukcijai

"Vakarų ekspresas" jau rašė, kad panaši situacija buvo susidariusi ir uostamiesčio Tilžės gatvės atkarpoje nuo geležinkelio iki Jakų žiedo. Kaip ir buvo žadėta, laukiant negabaritinio krovinio ir rekonstrukcijos darbų, čia iš kelkraščių pašalinta 110 medžių.Savaitę laiko dar prieškaryje sodintus medžius taip pat kirto valstybinė įmonė "Klaipėdos regiono keliai". Jos direktorius Petras Kaučikas vakar dienraščiui tvirtino, jog daugiau jokių darbų gatvėje atlikti neketinama.

REKLAMA

"Iš kelkraščių iškirtus 110 medžių, kraštovaizdis beveik nepasikeitė. Laukiant rekonstrukcijos, Tilžės gatvės atkarpoje, kuri priklauso mums, daugiau nieko nedarysime", - tikino įmonės vadovas.

Tuo, kad nebeliko senų medžių, patenkinti ir vairuotojai. Jų teigimu, minėtoje atkarpoje jie buvo tarsi kliūtys arba nelaimių priežastys. Esant slidžiai kelio dangai į medžius yra atsitrenkęs ne vienas automobilis.

Tilžės gatvės rekonstrukciją planuojama pradėti kitais metais.

Audra VENCKUVIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų