REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo kitos savaitės įsigalios nauja įkainių už nekilnojamo turto sandorių tvirtinimą mokėjimo tvarka. Už vieną patvirtintą sandorį notarai galės imti ne daugiau 20 tūkst. Lt, o už kelis – ne daugiau 50 tūkst. Lt.

REKLAMA
REKLAMA

Notarai piktinasi, kad ketvirtasis atlyginimų už paslaugas mažinimas per vos pusantrų metų yra nepagrįstas ir daromas be ekonominių skaičiavimų ar auditorių išvadų.

REKLAMA

Lietuvos notarų rūmų prezidentė Daiva Lukaševičiūtė spaudos konferencijoje teigė, kad mažinat įkainius neatsižvelgiama į notarų pajamas ir realiai gaunamą atlyginimą.

„Notarai iš gaunamų pajamų ne tik samdo darbuotojus, įrengia ir išlaiko biurus pagal griežtus Teisingumo ministerijos nustatytus reikalavimus, ne tik turi taupyti pensijai, ligos atvejams, netgi motinystės atostogoms bei mokėti atlyginimus darbuotojams ir kitus mokesčius netgi savo ligos ar atostogų metu, kai biuras realiai nedirba ir negauna jokių pajamų ir pan., bet ir kiekvienas Lietuvos notaras nuo gautų pajamų sumoka daugiau kaip 30% mokesčių valstybei“ – teigia notarų rūmų prezidentė.

REKLAMA
REKLAMA

Anot D. Lukaševičiūtės, kiekvienas notaras visiškai finansiškai atsako už galimą žalą ir, jei tokia atsirastų ne dėl notarų kaltės, o dėl, pvz., suklastotų dokumentų, ją turi padengti pats ir iš savo sukauptų lėšų. Taigi notarų įkainiai mažinami, o rizika ir atsakomybė lieka milžiniškos.

Iki praeitų metų gegužės mėnesio notarai galėjo imti iki 0,5 procentų nuo nekilnojamo turto vertės, o nuo gegužės maksimali suma už vieno sandorio patvirtinimą buvo 50 tūkst. Lt. D. Lukaševičiūtės nuomone, įkainių mažinimas yra tik užsienio investicijų kompanijų arba ypač stambių verslo bendrovių interesas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tokia suma notarui mokama tik tuo atveju, kai tvirtinamo sandorio, o tuo pačiu ir notaro asmeninės finansinės atsakomybės, suma viršija 10 milijonų litų ir daugiau, o tokio masto sandorių beveik niekada netvirtina smulkaus ar vidutinio verslo atstovai ar juo labiau fiziniai asmenys ir jų visoje Lietuvoje sudaroma vos 0,01%“, - sako Lietuvos notarų rūmų prezidentė.

Teisingumo ministro Petro Baguškos pasirašytą įsaką dėl įkainių mažinimo parengė Vyriausybės sudaryta darbo grupė, kurioje dalyvavo ir verslo atstovai. P. Baguškos patarėjas Mantas Varaška spaudos konferencijoje pripažino, kad šie ribojimai pablogins didžiųjų miestų notarų finansinę padėtį, tačiau bankrotų nesitikima.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų