• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Antradienį pirminiai JAV prezidento rinkimai vyks net 24 valstijose: 3 valstijose balsuos vien demokratai, 2 – vien respublikonai, o likusiose valstijose savo kandidatus rinks tiek respublikonų, tiek demokratų atstovai.

REKLAMA
REKLAMA

Demokratų gretose kol kas petys į petį rungiasi du pagrindiniai pretendentai – Barackas Obama bei Hillary Clinton. H. Clinton šiuo metu jau turi 232 delegatus, o B. Obama – 158. Kad būtų pasiekta pergalė, vienam iš demokratų kandidatų reikia užsitikrinti 2025 delegatų balsus.

REKLAMA

Tuo tarpu respublikonų gretose favoritu laikomas Vietnamo karo veteranas Johnas McCainas (97 delegatai), lenkiantis Mittą Romney (92 delagatai) bei buvusį baptistų pastorių Micke‘ą Huckabee (29 delegatai). Triumfuoti siekiančiam respublikonui reikia surinkti 1191delegatą.

„Super Antradienį“ didžiausias grobis kandidatų laukia Kalifornijoje, kurioje demokratai kovoja dėl 441 delegato. Čia H. Clinton turi 41 proc. rinkėjų paramos, o B. Obama atsilieka vos 1 proc. Naujajame Džersyje demokratai kovos dėl 127 delegatų, o Misūryje – dėl 88.

REKLAMA
REKLAMA

Demokratų stovykla

Už ką balsuos moterys?

Neskaitant Ajovos bei Pietų Karolinos – valstijų, kuriose triumfavo Barakas Obama – Hillary Clinton visada susilaukdavo didžiausios dalies baltųjų bei lotynų amerikiečių moterų balsų dalies. Juodaodės moterys kaip ir juodaodžiai vyrai savo favoritu rinkdavosi B. Obamą. Jei B. Obama sugebėtų į savo pusę palenkti bent dalį baltaodžių arba lotynų amerikiečių, tai rinkimų svarstyklės pakryptų jam naudinga linkme.

Už ką balsuos juodaodžiai?

B. Obamos pergalė Ajovoje parodė, kad ir baltieji savo prezidentu gali matyti juodaodį. Didžiausiai dalis afroamerikiečių, kadaise tvirtai rėmusių Billą Clintoną, taipogi savo favoritu laiko B. Obamą. Tokia tendencija ypač palanki pirmuoju juodaodžiu JAV prezidentu siekiančiam tapti B. Obamai. Teoriškai jis turėtų dominuoti tokiose valstijose, turinčiose daugiau juodaodžių gyventojų, kaip Džordžija bei Alabama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Už ką balsuos lotynų amerikiečiai?

Pirmalaikių rinkimų pradžioje lotynų amerikiečiai itin aktyviai palaikė H. Clinton. Nevadoje 64 proc. Lotynų amerikiečių parėmė H. Clinton ir tik 26 proc. palaikė B. Obamą. Floridoje 59 proc. lotynų amerikiečių taipogi palaikė H. Clinton, o 30 proc. rėmė B. Obamą. Jei tokia tendencija išliks, tai „Super Antradienis“ B. Obamai nežada nieko gero tokiose valstijose, turinčiose nemažą lotynų amerikiečių skaičių, kaip Kalifornija bei Arizona ir Niujorkas bei Naujasis Džersis.

Ką parems baltieji vyrai?

H. Clinton buvo favoritė tarp baltųjų vyrų ir tik Naujajame Hempšyre baltieji mieliau balsavo už B. Obamą. Jei B. Obama nori pakovoti, jam reikia rasti būdą, kaip į savo rėmėjų gretas prisivilioti daugiau baltaodžių vyrų.

REKLAMA

Ar jaunimas labiau remia B. Obamą?

Dauguma jaunų amerikiečių remia B. Obamą, tuo tarpu statistinis H. Clinton rinkėjas yra 45 metų amžiaus arba dar vyresnis. Tad pagrindinis B. Obamos rūpestis yra bandyti prie balsadėžių pritraukti kuo daugiau jaunimo.

Sveikatos apsauga, Irakas ir ekonomika

Visuose pirminiuose rinkimuose rinkėjai kaip svarbiausią politikos kryptį nurodė ekonomiką. Toliau prioritetų sąraše eina sveikatos apsaugos politika bei Irako krizės sprendimas. Rinkėjai, kuriems svarbiausia ekonomika bei sveikatos apsauga savo favorite rinkos H. Clinton, tuo tarpu tie, kuriuos labiausiai neramina karas Irake, rinkosi B. Obamą. Priežastis aiški: H. Clinton savo laiku balsavo už sprendimą pritarti karui Irake.

REKLAMA

Kokia kandidato savybė svarbiausia?

Apklausos parodė, kad amerikiečiai po George‘o W. Busho valdymo yra ištroškę pokyčių. Daugiausiai pokyčių tikimasi iš B. Obamos. Tuo tarpu H. Clinton rėmėjai nurodydavo, kad, renkantis kandidatą, svarbiausias prioritetas yra ne galimi pokyčiai, o patirtis politikoje. Daugumai kandidatų tiek demokratų, tiek respublikonų gretose žadant realias permainas po prezidento rinkimų, B. Obama savo kampanijos šūkiu pasirinko šiuos žodžius: „Pokyčiai, kuriais mes galime tikėti“.

Respublikonų stovykla

Už ką balsuos lotynų amerikiečiai?

Nevadoje lotynų amerikiečiai palaikė Mittą Romney, o Floridoje Johną McCainą. Dėl ispaniškai kalbančių piliečių paramos teks itin įnirtingai grumtis Niujorke, Naujajame Džersyje, Kalifornijoje bei Arizonoje. Tiesa, lotynų amerikiečiai visada buvo laikomi Demokratų partijos atrama, tad kyla klausimas, ar respublikonų rinkiminėje kovoje jie suvaidins kiek reikšmingesnį vaidmenį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Už ką balsuos konservatoriai?

J. McCainas dėl savo nepakankamo konservatyvumo susilaukė aštrios tiek iš Mitto Romney, tiek iš Micke‘o Huckabee. Jie teigia, kad Vietnamo karo veteranas greičiau yra liberalas nei konservatorius. Tad konservatyvūs amerikiečiai atrodo yra linkę remti arba M. Romney, arba M. Huckabee.

Už ką balsuos evangelikai?

Šioje kategorijoje pagrindiniu favoritu laikomas M. Huckabee. Evangelikų balsai gali lemti daug Džrdžijos, Alabamos bei Arkanzaso valstijose.

Ekonomika bei imigracija

J. McCaino rinkėjai didžiausią dėmesį politikoje skiria karui Irake, tačiau Pietų Karolinoje ir Floridoje jis susilaukė ir didelės dalies žmonių, svarbiausiu prioritetu laikančių ekonomiką, paramos. Ekonomika iki tol buvo laikoma M. Romney, buvusio verslininko, arkliuku. Tad, jei J. McCainas sugebės išlaikyti šių žmonių paramą, M. Romney šansams tapti Respublikonų kandidatu lemta greitai žlugti. Kitas svarbus politikos prioritetas yra imigracijos klausimo sprendimas. Čia žmonės remia griežtesnių pažiūrų M. Huckabee bei M. Romney.

REKLAMA

Ar svarbus amžius?

Ajovoje triumfavęs M. Huckabee susilaukė didžiausios visų amžiaus grupių paramos. Naujajame Hempšyre laimėjęs J. McCainas buvo populiariausias visų amžiaus grupių rinkėjų tarpe išskyrus vyresnius nei 65 metai, kurie balsavo už M. Romney. Mičigane situacija buvo priešinga – M. Romney rėmė jaunesni rinkėjai, o J. McCainą – vyresni nei 60 metų. Pietų Karolinoje, kur J. McCainas nesmarkiai aplenkė M. Romney, už Vietnamo karo veteraną daugiausiai balsavo vyresni nei 45 metų žmonės, Jaunesni pasisakė už buvusį baptistų dvasininką M. Huckabee.

REKLAMA

Politinės problemos ar asmenybė?

M. Romney šalininkai teigia, kad jų kandidatų pasirinkimui didžiausią įtaką daro kandidato iškeltos politinės problemos, o ne jo asmeninės savybės. J. McCaino stovykloje situacija priešinga. Čia žmonės labiau pasitiki asmeninėmis kandidato savybėmis.

Ar reikia pokyčių?

Žmonės, kurie yra nepatenkinti G.W. Busho prezidentavimu, renkasi J. McCainą. Šis nepaisant to, kad palaikė Irako karą, jau kurį laiką reiškia aštrią kritiką Baltųjų rūmų atžvilgiu. Tie, kurie yra patenkinti G.W. Busho vykdoma politika, veikiau remia M. Huckabee ar M. Romney. Jei „Super Antradienį“ triumfuos J. McCainas, tai reiškia, kad per visuotinius prezidento rinkimus dabartinio šalies vadovo G.W. Busho balsas taps visiškai nereikšmingas. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų