• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Konstitucinis Teismas (KT) antradienį paskelbė, kad 2002 metais patvirtinta konkursų į valstybės tarnybą tvarka prieštarauja Konstitucijai, nes nereikalauja fiksuoti egzamino žodžiu eigos.

REKLAMA
REKLAMA

KT išaiškino, kad Vyriausybės patvirtintas Konkursų į valstybės tarnautojo pareigas organizavimo tvarkos aprašas prieštarauja Konstitucijai ir Valstybės tarnybos įstatymo nuostatai, pagal kurią valstybės tarnyba, be kita ko, yra grindžiama skaidrumo principu.

REKLAMA

KT teigimu, sprendžiant dėl pretendentų į atitinkamas pareigas valstybės tarnyboje būtina paisyti asmenų lygiateisiškumo (asmenų lygybės įstatymui, teismui ir kitoms valstybės institucijoms ar pareigūnams) principo. Pažymima, kad asmuo, kuris mano, kad jam stojant į valstybės tarnybą buvo pažeistas lygiateisiškumo principas, pagal Konstituciją turi teisę siekti apginti savo pažeistą teisę teisme.

"Kad asmuo galėtų ne formaliai, o realiai ir veiksmingai įgyvendinti savo teisę teisme ginti savo pažeistą konstitucinę teisę lygiomis sąlygomis stoti į valstybės tarnybą, sprendimų dėl jo nepriėmimo į atitinkamas pareigas valstybės tarnyboje motyvai turi būti aiškūs, informacija apie šių sprendimų motyvus turi būti prieinama. Priešingu atveju, teismas negalėtų išspręsti atitinkamos bylos", - pastebi KT.

Bylą inicijavo Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas, teigęs, kad teismui nagrinėjant asmens skundą dėl konkurso rezultatų turi būti patikrinta ir tai, ar pretendentai buvo įvertinti teisingai, tačiau dėl to, kad nereikalaujama fiksuoti egzamino žodžiu eigos, iš esmės neleidžiama teismui patikrinti egzamino žodžiu rezultatų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų