REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dar vasarą politikai žadėjo, kad su naujo biudžeto svarstymu bus pateikta ir progresinių mokesčių šalyje įvedimo idėja, tačiau šią galimybę socdemai pasiliko artėjantiems rinkimams rudenį. Jau dabar pasirodo aiškūs jų pareiškimai, kad "progresiniai mokesčiai - bus", tačiau analitikai šį šūkį linkę išversti taip - "vėl sugrįš algos vokeliuose", rašo dienraštis „Lietuvos žinios“.

REKLAMA
REKLAMA

"Eiti pas darbdavį prašyti algos pakėlimo bus tolygu prašyti algos vokeliuose", - LŽ sakė banko "DnB NORD" vyriausiasis analitikas Rimantas Rudzkis. Anot jo, valdžia bandydama spręsti socialinės atskirties problemą tuo pačiu stabdys šalies ekonomiką.

REKLAMA

Grėsmės gana rimtos

Anot ekonomikos analitiko R.Rudzkio, progresinių mokesčių sistemos įvedimu suinteresuoti mažesnes pajamas gaunantys dirbantieji. Visuomenė suinteresuota todėl, kad tikisi socialinės įtampos sumažėjimo. "Bet darbdaviui bus tik blogiau, nes natūralu, kad jam geriau skatinti tą žmogų, kuris dirba gerai, o jį skatindamas patirs didesnes išlaidas. Sulaikyti kvalifikuotą specialistą, kuris žada pabėgti į Vakarus, bus dar sunkiau", - pavojų įžvelgia R.Rudzkis.

REKLAMA
REKLAMA

Jeigu artimiausiu metu šalyje būtų įvesta progresinių mokesčių sistema, anot analitiko, neabejotinai padidėtų mokesčių slėpimas, ir greičiausiai ne tik specialistai, bet ir Lietuvos kapitalas gali pradėti "nutekėti".

"Reikia atkreipti dėmesį, kad mūsų šalies investicijos vis labiau plaukia į užsienio šalis. Tad jeigu susidarys palankesnės sąlygos investuoti užsienyje, tai neabejotinai aukštos kvalifikacijos darbo jėgos vietas kuriantis lietuviškas kapitalas ten "nutekės", - dar vieną grėsmę įvardijo analitikas.

Anot R.Rudzkio, vertėtų pasimokyti iš į Lietuvą panašių šalių patirties. "Remtis tuo, kad Skandinavijos šalyse tokie mokesčiai yra, ir todėl ten gerai gyvenama, yra klaidinga. Dėl to, kad ten gerai gyvenama, ir yra įsivesti progresiniai mokesčiai. O ne atvirkščiai. Jeigu dabar jiems iš naujo reikėtų tai daryti, visai neaišku, kaip būtų pasielgta. Jie patys pripažįsta, jog progresinė mokesčių sistema turi trūkumų, tačiau vadovaujasi logika, kad mokesčių sistemos negalima staigiai keisti. O mes kaip vėjo pučiami", - „Lietuvos žinioms“ dėstė ekonomikos analitikas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų