REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kauno menininkas sudomino BBC

Prakartėlė Kauno arkikatedros bazilikos šventoriuje, kurios figūras iš medžio išdrožė tautodailininkas iš Garliavos, sužavėjo britų televizininkus, rašo „Kauno diena“.

REKLAMA
REKLAMA

Kuria filmą apie religijas

Visame pasaulyje matoma Didžiosios Britanijos nacionalinės televizijos BBC kūrybinė grupė savaitgalį praleido Lietuvoje. Ji kuria aštuonių dalių dokumentinį filmą „Aplink pasaulį su 80 tikėjimų“. Jame keliaujantis piligrimas supažindins žiūrovus su pasaulio religijomis ir papročiais. Britams talkinančios kino studijos „Film Studio KOPA“ režisierius Saulius Beržinis pasakojo, kad labiausiai filmo kūrėjus sužavėjo Garliavoje gyvenančio dievdirbio Adolfo Teresiaus drožiniai ir Kryžių kalnas.

REKLAMA

Britai, pamatę Arkikatedros bazilikos šventoriuje pastatytos prakartėlės nuotraukas, nusprendė A.Teresių padaryti vienu serialo herojų. „Britai Garliavoje nufilmavo tautodailininko ir jo sūnų Dovydo ir Augustino drožinius ir nusprendė nuvykti kartu su A.Teresiumi į Kryžių kalną“, – sakė S.Beržinis.

Kalnas – savigarbos simbolis

Kaip rašo „Kauno diena“, A.Teresius, būdamas paauglys, gyveno netoli Kryžių kalno ir matė pirmuosius kryžių griovimus buldozeriu. Tada su keliais draugais jis pradėjo meistrauti kryžius ir nešti juos į kalną naktimis. Todėl, kaskart nuniokojus šventą katalikams vietą, joje vėl išdygdavo brangūs tikinčiųjų simboliai.

REKLAMA
REKLAMA

Dokumentinio filmo vedlys žiūrovams kalbėjo, kad lietuviai, nors ir buvo pavergti, tačiau liko laisvi savo dvasia, nepasidavė brutaliam, buldozeriniam ateizmo spaudimui. „Lietuviams Kryžių kalnas buvo jų savigarbos įtvirtinimas, - kalbėjo filmo autorius Peteris Owenas. – Marksizmo ideologija teigė, kad religija – opiumas liaudžiai, bet sovietų veiksmai parodė, kad yra atvirkščiai: komunizmas buvo brukamas kaip narkotikas.“

Filmo kūrėjai taip pat akcentavo, kad Kryžių kalnas yra ir religinės tolerancijos vieta. „Ten galima rasti ir žydų religinės simbolikos, stačiatikių ir pravoslavų kryžių, - pastebėjo S.Beržinis. – Dokumentiniame seriale pateikiama vieno Dievo idėja, tik skiriasi kalba, kuria į jį žmonės kreipiasi.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Baigiantis filmavimui A.Teresius dovanojo vieną savo kryžių P.Owenui. Šis jį pastatė kalne.

Domėjosi religinėmis bendruomenėmis

„Britai vieną seriją nusprendė skirti Lietuvai dėl to, kad ji garsėja unikaliais kryžių dirbiniais, juose susipina senosios lietuvių pasaulėžiūros ir krikščionybės elementai, - aiškino S.Beržinis. – Lietuviška kryždirbystė įtraukta į UNESCO paveldo sąrašą.“

Britus į Lietuvą atviliojo ir čia esanti viena seniausių žydų religinė bendruomenė. „Svečiai nufilmavo vienos šeimos tradicinę penktadienio vakarienę prieš šventąją šabo dieną, pažymimą kiekvieną šeštadienį, - pasakojo S.Beržinis. – Taip pat į filmą pateks kadrai iš Vilniaus sinagogos pamaldų.“

REKLAMA

Anot „Kauno dienos“, pakeliui į Kauną filmo kūrėjai dar užsuko nufilmuoti Žiežmarių sinagogos. „Deja, nepavyko perteikti Trakų karaimų pamaldų, nes jų šventikas šiuo metu serga,“ – apgailestavo S.Beržinis.

Iš Lietuvos britai išvyko į Albaniją. Dokumentinį filmą apie pasaulio religijas BBC planuoja pradėti rodyti metų pabaigoje.

Saulius Tvirbutas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų