• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Premjeras Gediminas Kirkilas penktadienį susitikęs Latvijos parlamento pirmininku Gundaru Daudze priminė, jog Latvija iki šiol neratifikavo beveik prieš dešimtmetį pasirašytos dviejų šalių Jūros sienos sutarties.

REKLAMA
REKLAMA

G.Kirkilo teigimu, tik ratifikavus sutartį bus galima tartis dėl jūroje ir kontinentiniame šelfe esančių išteklių eksploatavimo tvarkos, pranešė Vyriausybės spaudos tarnyba.

REKLAMA

G.Daudzė patikino, kad Latvijos vyriausybė nagrinėja šį klausimą.

Susitikime G.Kirkilas taip pat informavo G.Daudzę apie naujos atominės elektrinės statybos parengiamuosius darbus. G.Kirkilas pranešė, jog yra baigtos derybos dėl nacionalinio investuotojo formavimo, Seime prasidėjo svarstymai dėl įstatymo pataisų, o iki pavasario turėtų būti gauta aplinkos vertinimo studija, kuri leis tiksliai įvardyti, kokio galingumo reaktorius gali būti statomas.

REKLAMA
REKLAMA

Su Latvijos kolega susitikęs Lietuvos Seimo pirmininkas Viktoras Muntianas irgi atkreipė dėmesį, kad nors sienų tarp dviejų valstybių vis mažėja, Latvijos parlamentas iki šiol delsia ratifikuoti Jūros sienos sutartį.

V.Muntianas pažymėjo, jog išsiplėtus Šengeno erdvei, būtina atkurti per sieną einančius vietinius kelius, organizuoti patogų susisiekimą autobusais, nutiesti dviračių takus.

Lietuvos parlamento pirmininkas pritarė idėjai suteikti galimybę pasienio mokyklų mokiniams mokytis antrąją baltų kalbą nuolatos, kaip pasirinktinį mokomosios programos dalyką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prezidentas Valdas Adamkus susitikęs su G.Daudze, be minėtos sutarties ratifikavimo ir atominės elektrinės klausimų, aptarė elektros tiltų su Lenkija ir Švedija projektus bei Rusijos ir Vokietijos ketinimus Baltijos jūros dugnu tiesti Šiaurės dujotiekį.

Kalbėdamas apie dvišalius santykius, šalies vadovas pabrėžė, kad būtina dar labiau suartinti lietuvių ir latvių tautas ir ragino remti bei skatinti Lietuvos - Latvijos forumo veiklą.

"Kaip vienintelės likusios baltų tautos turime labai daug bendro, todėl privalome kartu puoselėti savo tapatybę", - sakė V. Adamkus.

REKLAMA

Į Lietuvą Latvijos parlamento pirmininkas atvyko dalyvauti Sausio 13-osios renginiuose. Tai pirmasis jo užsienio vizitas, tapus parlamento vadovu.

1999 metais po ilgų derybų pasirašyta Lietuvos ir Latvijos sutartis dėl valstybės sienos jūroje ir ekonominės zonos buvo ratifikuota tik Lietuvos Seime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų