REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Irano aukščiausiasis lyderis ajatola Ali Khamenei ketvirtadienį pareiškė pritarsiantis draugiškų santykių tarp Irano bei JAV atkūrimui, jei tokie santykiai pasitarnaus islamiškosios respublikos interesams, praneša „Haaretz“.

REKLAMA
REKLAMA

„Tačiau šiandien tai nėra aktuali tema ir santykių, nutrūkusių dar 1979 metais, pagerinimo šiuo metu siekiama nebus“ – kalbėjo ajatola. Ajatola, kurio balsas Irane yra lemiamas sprendžiant svarbiausius valstybės klausimus, pareiškė, kad santykiai tarp dviejų valstybių, kuriuos itin sugadino 1979 metais Irane įvykusi islamiškoji revoliucija, bus atkurti, jei iš jų Teheranui bus kokios nors naudos. A. Khamenei teigimu, šiuo metu santykių atkūrimas vis dėlto būtų žalingas, tačiau išreiškė viltį, kad tokia situacija neištęs amžinai.

REKLAMA

„Jei draugiški santykiai būtų atnaujinti dabartinėmis sąlygomis, Irano saugumui iškiltų pavojus, nes JAV agentai galėtų nekliudomi atvykti į mūsų šalį ir ją šnipinėti. JAV priešiškumas Irano atžvilgiu egzistuoja nuo pat islamiškosios revoliucijos 1979 metais“ – susitikime su studentais kalbėjo ajatola.

Pastaruoju metu, artėjant kovo 14 dieną įvyksiantiems Irano parlamento rinkimams, aukščiausiasis šalies lyderis vis dažniau pasirodo viešumoje, o prezidentas Mahmoudas Ahmadinejadas susilaukia vis gausesnės ir aštresnės kritikos tiek iš nuosaikių islamiškųjų konservatorių, tiek iš reformistų. Ketvirtadienį A. Khamanei paragino politinius oponentus susilaikyti nuo vienas kito šmeižimo rinkiminės kampanijos metu.

REKLAMA
REKLAMA

Artėjantys rinkimai gali įtakoti tolimesnę radikalaus prezidento M. Ahmadinejado ateitį ir sumenkinti jo valdžią bei atskleisti perspektyvas, kokios pakraipos kandidatas gali triumfuoti 2009 metais įvyksiančiuose prezidento rinkimuose.

Vašingtonas šiuo metu atsisako pradėti su Iranu bet kokius diplomatinius pokalbius ir reikalauja, kad Teheranas visų pirma sustabdytų savo urano sodrinimo programą. Vienintelės ambasadorių lygio derybos buvo surengtos ieškant Irako krizės sprendimo. Šios derybos nutraukė net 27 metus tarp dviejų priešių tvyrojusią diplomatinę tuštumą.

Ketvirtadienį A. Khamenei pareiškė, kad Iranas tęs savo branduolinę programą, kuri neva yra skirta taikiems tikslams. Aukščiausiojo lyderio teigimu, per ateinančius porą dešimtmečių Iranas siekia pasigaminti 20 tūkst. megavatų elektros energijos. Paviešinti JAV žvalgybos duomenys teigia, kad Iranas dar 2003 metais sustabdė savo branduolinio ginklo programą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų