REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Izraeliui gali nebelikti kitos išeities, kaip tik vienam pačiam smogti Iranui, kad sustabdytų atominio ginklo kūrimo programą. Tai po susitikimų su Izraelio armijos ir „Mossad“ atstovais JAV savaitraščiui „Newsweek“ pareiškė buvęs aukštas CŽV karininkas, trijų JAV prezidentų vyriausiasis patarėjas Artimųjų Rytų klausimais Bruce Riedelas.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak savaitraščio, Artimųjų Rytų ekspertas teigia, kad Izraelio premjerui gali nebelikti kitos išeities, nes susidarius „tam tikroms sąlygoms“ iškiltų pavojus pačiam žydų valstybės egzistavimui.

REKLAMA

Savo išvadas B. Riedelas grindžia pokalbiais su Izraelio gynybos ministerijos bei slaptųjų tarnybų, tarp jų ir „Mossad“, pareigūnais. Anot eksperto, iš savo kelionės po Izraelį lapkričio mėnesį jis grįžo „tvirtai įsitikinęs“, kad Izraelis smogs Iranui.

Anot B. Riedelo, Izraelio vyriausybė yra nusivylusi tuo, kad JAV žvalgyba neįvertino Irano branduolinės grėsmės.

Nepaisant to, kad Izraelio valdžios atstovai oficialiai neigia planus smogti iš oro Irano branduoliniams objektams, remdamasis savo šaltiniais B. Riedelas tvirtina, kad Izraelis „nesiruošia prarasti branduolinio ginklo monopolio Artimuosiuose Rytuose“.

REKLAMA
REKLAMA

Vienas Izraelio vyriausybės ministrų neseniai interviu žurnalui „Time“ sakė, kad Izraelis vienas pats, be kitų šalių paramos, neatakuos Irano. „Atrodo, kad tai (JAV žvalgybos išvados apie perdėtą Irano branduolinę grėsmę – red.) anuliuoja galimybę surengti karinę operaciją prieš Iraną. Bent jau kol kas. Irane pernelyg daug branduolinių objektų, ir jie išdėstyti per toli vienas nuo kito“, - sakė jis.

Neseniai JAV slaptosios tarnybos viešai paskelbė, kad Iranas prieš kelerius metus nutraukė savo branduolinio ginklo kūrimo programą. Ši išvada iš esmės grindžiama į Vakarus pasitraukusių Irano specialistų liudijimais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak „Time“, apie šias amerikiečių žvalgybos išvadas izraeliečiai sužinojo likus savaitei iki jų paskelbimo. JAV gynybos ministras R. Gatesas apie tai pokalbyje akis į akį pranešė Izraelio gynybos ministrui E. Olmertui. Šio susitikimo metu R. Gatesas papasakojo savo kolegai apie naujus žvalgybos duomenis, kurie esą įtikino amerikiečius, kad Irano branduolinė grėsmė yra perdėta.

Savo ruožtu „Time“ šaltiniai Izraelio žvalgyboje tvirtina, kad „Mossad“ duomenimis Iranas atominę bombą turės jau 2009 m. Todėl Izraelio žvalgybos tarnybos ketina pareikalauti JAV paaiškinimų dėl minėtos ataskaitos teiginių. „Šiame dokumente yra daug prieštaravimų“, - pabrėžė vienas Izraelio ministrų kabineto narys.

REKLAMA

B. Riedelas mano, kad JAV žvalgybos ataskaitos dėl Irano branduolinės programos paskelbimas padidina vienašališkų Izraelio veiksmų Irano atžvilgiu galimybę. Viena vertus, pasak jo, izraeliečiai nenori pykti su amerikiečiais, kita vertus, Irano branduolinė programa kelia tiesioginė pavojų Izraeliui.

Daugelis amerikiečių ekspertų abejoja, kad Izraelis vienas pats ryžtųsi smogti Iranui, tačiau yra ir manančių, kad rugsėjį Izraelio surengta ataka prieš objektą Sirijoje galėjo būti smūgio Iranui generalinė repeticija.

„Newsweek“ cituoja buvusį Izraelio gynybos ministro pavaduotoją Ephraimą Sneh, pareiškusį, kad „dabar mes dar labiau priartėjome prie konflikto su Iranu, nei prieš tris savaites“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų