REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniaus apygardos administracinis teismas išnagrinėjo septynių Vyčio Kryžiumi apdovanotų asmenų skundą Vilniaus apskrities viršininko administracijai. Jie prašo panaikinti įsakymus, kuriais iš jų buvo atimta teisė nemokamai įgyti sklypus prestižinėje sostinės vietoje.

REKLAMA
REKLAMA

Vilniaus apskrities viršininkas šiemet birželio 15 dieną priimtu įsakymu pripažino netekusiais galios 2006-ųjų balandį priimtus penkiolika savo įsakymų.

REKLAMA

Panaikinti įsakymai buvo priimti vadovaujantis Žemės reformos įstatymo nuostatomis ir Vyriausybės nutarimu dėl valstybinės žemės individualiai statybai suteikimo nuosavybėn neatlygintinai Lietuvos piliečiams, apdovanotiems Vyčio Kryžiaus ordinu, Vyčio Kryžiumi, tvarkos patvirtinimo.

Į Vilniaus apygardos administracinį teismą kreipėsi septyni Vyčio Kryžiumi apdovanoti asmenys, prašydami teismo panaikinti du Vilniaus apskrities viršininko įsakymus kaip neteisėtus, savo turiniu prieštaraujančius aukštesnės galios teisės aktams ir pažeidžiančius Vyčio Kryžiaus ordinu, Vyčio Kryžiumi apdovanotųjų asmenų teises.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak teismo pranešimo, pareiškėjai prašo uždrausti Vilniaus apskrities viršininko administraciją atlikti bet kokius veiksmus, susijusius su Lietuvos piliečiams, apdovanotiems Vyčio Kryžiaus ordinu, Vyčio Kryžiumi, suteiktų nuosavybėn neatlygintinai individualiai statybai žemės sklypų Džiaugsmo gatvėje Vilniuje, perleidimu kitiems asmenims.

Apdovanotųjų Vyčio Kryžiumi asmenų atstovas teismui paaiškino, kad Vilniaus apskrities viršininkas neturėjo teisinio pagrindo šiais įsakymais panaikinti teisėtai priimtų įsakymų, kuriais jiems buvo suteiktos nuosavybės teisės į žemės sklypus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Skundžiami įsakymai grubiai pažeidžia šių asmenų teises, nes jais neteisėtai atimama nuosavybės teisė į jau suteiktus žemės sklypus.

Įsakymas, kuriuo Vilniaus apskrities viršininkas pripažino netekusiais galios savo 2006 m. balandžio 26 ir 28 dienomis priimtus įsakymus, motyvuotas vien Konstitucinio Teismo 2006 m. gegužės 12 d. nutarimu; jis priimtas grubiai pažeidžiant Konstitucinio Teismo įstatymo nuostatą.

Panaikintais įsakymais penkiolikai piliečių, apdovanotų Vyčio Kryžiaus ordinu ir Vyčio Kryžiumi, jau buvo suteikti nuosavybėn neatlygintinai individualioms statyboms konkretūs žemės sklypai. Toks panaikintų sprendimų pripažinimas netekusiais galios esant aplinkybei, kad jie buvo įvykdyti iki paskelbiant Konstitucinio Teismo 2006 m. gegužės 12 d. nutarimą, yra neteisėtas ir nepagrįstas.

REKLAMA

Vilniaus apskrities viršininko administracija teismo prašo skundą atmesti kaip nepagrįstą.

2006-siais Konstitucinis Teismas savo nutarime konstatavo, kad pagal Konstituciją teisinis reguliavimas, kai asmeniui, kuris buvo apdovanotas kuriuo nors valstybiniu apdovanojimu, būtent dėl to, kad jis buvo juo apdovanotas, yra suteikiama dar ir tam tikra materialinė, finansinė gėrybė ar privilegija, yra negalimas.

Konstitucinio Teismo įstatyme nustatyta, kad Lietuvos įstatymas arba kitas Seimo aktas,

prezidento ir Vyriausybės aktas negali būti taikomi nuo tos dienos, kai oficialiai paskelbiamas Konstitucinio Teismo nutarimas, kad atitinkamas aktas prieštarauja Konstitucijai.

REKLAMA

Konstitucinio Teismo įstatyme taip pat nustatyta, kad visos valstybės institucijos ir jų pareigūnai privalo panaikinti savo priimtus įstatymo įgyvendinamuosius teisės aktus ar jų nuostatas, kurie pagrįstai pripažinti nekonstituciniais teisės aktais.

Vadovaujantis 2003-ųjų gegužę priimtu Vyriausybės nutarimu, apskrities viršininko įsakymas ir žemės sklypo planas per 10 darbo dienų nuo apskrities viršininko įsakymo priėmimo turi būti įteikiamas piliečiui.

2007-siais Vilniaus apskrities viršininkas priėmė įsakymus dėl valstybinės žemės sklypo suteikimo individualiai statybai nuosavybėn neatlygintinai piliečiams A.V., P.M., R.J.R., V.B., J.L., J.J. ir Z.S..

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau šie įsakymai asmenims nebuvo įteikti, nes jie buvo pripažinti netekusiais galios Konstituciniam Teismui pripažinus, kad Lietuvos žemės reformos įstatymo 7 straipsnio nuostata, kad žemė Vyriausybės nustatyta tvarka suteikiama nuosavybėn neatlygintinai Lietuvos piliečiams, apdovanotiems Vyčio Kryžiaus ordinu ir Vyčio Kryžiumi, prieštarauja Konstitucijai ir konstituciniam teisinės valstybės principui.

Vilniaus apygardos administracinio teismo teisėjų kolegija sprendimą šioje administracinėje byloje numato paskelbti gruodžio 21 dieną.

Remiantis nekilnojamojo turto agentūrų skelbimais, namų valdos paskirties 50 arų žemės sklypas Džiaugsmo gatvėje kainuoja apie 3 milijonus litų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų