REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Achemos grupės“ bendrovėms – įtarimai dalyvavus aferoje

Mokesčių inspekcija baigė koncerno „Achemos grupė“ tyrimą ir jau pateikė pretenziją dėl maždaug 8 milijonų litų valstybei nesumokėtų mokesčių. Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) tiria kitą maždaug 4,5 mln. litų aferą, tarp kurios dalyvių taip pat minimos koncerno „Achemos grupė“ bendrovės, antradienį rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos mokesčių inspektoriai dirbo kartu su Didžiosios Britanijos teisėsauga. Jos pareigūnai siekė nustatyti, kas yra tikrieji dviejų neapmokestinamųjų bendrovių, padėjusių lietuviams tuštinti valstybės biudžetą, savininkai.

REKLAMA

Tuo tarpu FNTT veikia su kolegomis iš Vokietijos. Jų akiratyje – ir arabų kilmės Vokietijos piliečiai, kartu su lietuviais sukūrę apgaulės schemą ir klastoję dokumentus.

Praėjusių metų vasarą buvo sudaryta standartinė trišalė finansinio lizingo sutartis, pagal kurią į Lietuvą iš Vokietijos turėjo atkeliauti 10 vilkikų „Volvo FH 440“ su šaldymo priekabomis. Jų vertė – apie 4,5 mln. litų.

Bendrovė „Sampo banko lizingas“ finansavo vilkikų pirkimą. Tačiau šie į Lietuvą neatvažiavo. Pasirodo, pardavėjai ir jų tarpininkai pateikė suklastotus dokumentus. Jokių vilkikų vokiečiai neturi ir niekada neturėjo.

REKLAMA
REKLAMA

Vieni „pardavėjai“ turėjo nedidelę automobilių prekybos aikštelę. Kitų verslas registruotas privačiame bute Diuseldorfo arabų kvartale. Pagal „Sampo banko lizingo“ ieškinį tyrimą pradėjusi Vokietijos teisėsauga sulaikė šiuos savo šalies „verslininkus“. Jų nusikalstama veika nebekelia abejonių.

Prieš keletą savaičių vokiečių tyrėjai kartu su kolegomis iš FNTT aplankė ir keletą asmenų Lietuvoje. Vienas jų – Robertas Taraškus, buvęs liūdnai pagarsėjusio Vakarų banko valdybos narys, kartu su banko vadovu Petru Kravtu teistas dėl maždaug 50 mln. litų svetimo turto iššvaistymo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Suėjus senaties terminui Vakarų banko bylose, R. Taraškus įsidarbino bendrovės „Cars Agro Rent“ vadovu. Šią įmonę įsteigė ir 100 proc. jos akcijų valdė „Achemos grupės“ įmonė „Metoil“. Įdomus sutapimas: „Metoil“ vadovas – Juozas Miltenis, buvęs vienas įtakingiausių to paties Vakarų banko veikėjų.

Būtent tuomet, kai „Cars Agro Rent“ pradėjo vadovauti R. Taraškus, lizingo bendrovė ir gavo J. Miltenio pasiūlymą finansuoti 10 vilkikų su priekabomis įsigijimą.

Paraiškoje dėl lizingo paslaugų „Cars Agro Rent“ nurodė, kad vilkikai turi būti perkami iš Eliaso Hachemo. Tai – Diuseldorfe gyvenantis arabų kilmės Vokietijos pilietis.

REKLAMA

Tačiau po kelių mėnesių minėto asmens įsipareigojimus perėmė Vokietijoje registruota bendrovė „Brettmann“. Ji raštu patvirtino, kad vilkikai bus pristatyti laiku, ir pateikė jų gabenimo važtaraščius. „Sampo banko lizingui“ nekilo nė mažiausios abejonės, kad sandoris gali būti fiktyvus.

„Cars Agro Rent“ buvo nuolatinis „Sampo banko lizingo“ klientas. Ši bendrovė finansinio lizingo būdu įsigydavo automobilius, kurie buvo pernuomojami „Achemos grupės“ darbuotojams ir įmonėms. Tokiu būdu įgytu prabangiu automobiliu važinėjo ir pats „Achemos grupės“ vadovas B. Lubys.
„Visi susitikimai ir derybos vyko „Metoil“ patalpose. Šios bendrovės vadovas J.Miltenis ypač atkakliai rūpinosi sutartimi. Esame gavę daugybę koncerno atstovų patikinimų, kad planuojamas sandoris jiems žinomas ir jam pritariama“, – „Lietuvos rytui“ pasakojo nukentėjusios lizingo bendrovės atstovas.

REKLAMA

Šiuos laiškus yra pasirašę „Achemos grupės“ ekonomikos direktorius Klemensas Šeputis, taip pat – jo pavaldinė Sigita Bytautaitė.

Faktas, kad sutarties projektą ir vilkikų pardavėją pasiūlė R. Taraškus, pavertė jį vienu įtariamųjų. Tačiau jis pats save laiko tiktai nukentėjusiuoju.

„Su pardavėjais derėjosi lizingo bendrovė, ji sudarė sutartį ir keletą kartų mane informavo, kad vilkikų pristatymas iš Vokietijos vėluoja“, – „Lietuvos rytui“ aiškino R. Taraškus.

FNTT atstovai yra prasitarę, kad Lietuvoje apsilankę Vokietijos teisėsaugos pareigūnai atliko kratą pas Vytautą Nemunį. Įtariama, kad būtent šis Vokietijoje ryšių turintis asmuo pasiūlė po „Achemos“ sparnu veikiančioms bendrovėms padėti įsigyti automobilių ir išrinko pardavėjus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Cars Agro Rent“ yra įsipareigojusi visas transporto priemones, įgytas finansuojant „Sampo banko lizingui“, pernuomoti tiktai „Achemos grupei“. Nepaisant šio įsipareigojimo, buvo sutarta 10 vilkikų iš Vokietijos perleisti bendrovei „Ludara“, susijusiai su broliais Nemuniais.

„Sampo banko lizingo“ atstovai sako, kad šioje istorijoje juos labiausiai nustebino koncerno „Achemos grupė“ ir jos vadovo B. Lubio elgsena. Kilus įtarimų dėl apgaulės, lizingo bendrovė kreipėsi į koncerną ir pasiūlė kartu išsiaiškinti, kodėl sutartis nevykdoma. B. Lubys esą tąkart pareiškęs, kad „ieškos būdų“, tačiau viskas netrukus pasisuko kita kryptimi.

REKLAMA

Praėjusių metų gruodį „Metoil“ pardavė „Cars Agro Rent“ akcijas jos direktoriui R. Taraškui. Sandorio vertė – apie 160 tūkst. litų. Gavusi „Achemos grupės“ pranešimą, kad koncernas nebeturi nieko bendra su „Cars Agro Rent“, lizingo bendrovė šių metų pavasarį kreipėsi pagalbos į Lietuvos ir Vokietijos teisėsaugą.

„Achemos grupė“ J. Miltenio ir R. Taraškaus veiklos nekomentuoja. Tokios pačios taktikos laikosi ir „Metoil“ bendrovė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų