REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Irano prezidentas Mahmoudas Ahmadinejadas pirmadienį pareiškė, kad Teheranas norėtų pasirašyti ekonominį bei saugumo paktus su Persijos įlankos bendradarbiavimo taryba, praneša BBC.

REKLAMA
REKLAMA

Tokius siekius Irano prezidentas išreiškė viešėdamas Katare, kur vyksta Persijos įlankos bendradarbiavimo tarybos susitikimas. M. Ahmadinejadas – pirmasis Irano prezidentas, kada nors atvykęs į šį susitikimą. Persijos įlankos bendradarbiavimo tarybą sudaro 6 valstybės – Bahreinas, Kuveitas, Omanas, Saudo Arabija, Kataras ir Jungtiniai Arabų Emyratai.

REKLAMA

„Mes siekiame taikos bei saugumo, kuris būtų paremtas teisingumu ir nebūtų išorės intervencijos padarinys“ – teigė M. Ahmadinejadas. Jis taipogi pasiūlė sukurti organizaciją, kuri rūpintųsi ekonominių santykių tarp šalių gerinimu ir galiausiai leistų pasirašyti bendrą laisvos prekybos susitarimą.

Tačiau, ar paktai bus pasirašyti – didelis klausimas. Persijos įlankos šalys, ypač turint omenyje su saugumu susijusius aspektus, didele dalimi yra priklausomos nuo JAV. Be to, kai kuriose iš jų netgi įrengtos JAV karinės bazės. O Vašingtonas, kaip žinia, kaltina Teheraną siekiu pasigaminti branduolinį ginklą ir, neatmesdamas karinio smūgio galimybės, reikalauja, kad Iranui būtų įvestos kuo griežtesnės ekonominės sankcijos.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau, žvelgiant kitu rakursu, Persijos įlankos šalys nenori itin bloginti santykių ir su pačiu Iranu. Pačiam Irano prezidentui M. Ahmadinejadui susitarimai su šiomis šalimis reikštų galimybę išvengti tiesioginio Vakarų karinio smūgio galimybės. Dauguma Persijos įlankos bendradarbiavimo tarybos narių mano, kad taikus Irano branduolinės krizės sprendimas yra geriausias kelias iš susidariusios situacijos. Jie mano, kad karinė intervencija turėtų tragiškų pasekmių ne tik Teheranui, bet ir visam Persijos įlankos regionui.

Kol kas Persijos įlankos valstybės nepraneša, ar priims M. Ahmadinejado siūlymą ir pasirašys susitarimus su Tehranu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų