• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dūmos rinkimų Rusijoje rezultatai nenustebino Lietuvos politikų - tiek prezidentas Valdas Adamkus, tiek parlamento pirmininkas Viktoras Muntianas bei didžiausių šalies partijų atstovai teigia prognozavę Vladimirą Putiną remiančios partijos pergalę.

REKLAMA
REKLAMA

"Esu nenustebęs, pasaulis irgi nenustebintas. Rusijos žmonės pasirinko, Dieve jiems padėk. O imant iš tarptautinės politikos požiūrio, galiu tik apgalestauti, kad visi ženklai rodo, jog Rusija, vietoj to, kad žengtų į priekį pasinaudojusi demokratinėmis privilegijomis, principais, mano vertinimu, žengia žingsnį atgal", - žurnalistams pirmadienį sakė V.Adamkus.

REKLAMA

Parlamento pirmininkas V.Muntianas taip pat teigė tikėjęsis panašaus pobūdžio rinkimų baigties - jau iš pat pradžių buvo galima tikėtis, kad pirmuoju smuiku grieš proprezidentinė partija "Vieningoji Rusija".

"Aš manau, kad tie rinkimai vyko panaudojant politinius ir administracinius resursus. Iš to ką mes matėme, tai praktiškai rezultatai jau buvo nuspręsti iš anksto, todėl dėl rezultatų abejonių, bent man asmeniškai, nebuvo. Nebuvo, kuo nustebina", - BNS sakė Seimo vadovas.

REKLAMA
REKLAMA

Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Justinas Karosas apgailestauja, kad Rusijos valdymo šerdis lieka vienų interesų atstovavimas, tačiau neabejoja, kad Lietuvos ir Rusijos santykiai ir toliau plėtosis.

"Yra daug pragmatiškų santykių aspektų, kurie, man atrodo, bus sprendžiami nežiūrint, kokia politinė valdžia bus. Mūsų santykiai vis tik turėtų plėtotis normaliai, kadangi esame kaimynai, esame bendrais interesais tam tikrais surišti", - Lietuvos radijui sakė J.Karosas.

Socialdemokratų frakcijos seniūnė Irena Šiaulienė apgailestavo, jog proprezidentinė "Vieningoji Rusija" atsisakė viešų debatų su opozicija. Pasak jos, tai nepuošia laimėjusios partijos ir nestiprina demokratijos pozicijų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rinkimų rezultatais stebėjosi tik Tėvynės sąjungos pirmininko pavaduotoja Rasa Juknevičienė -anot jos, neįtikėtina, kad šalyje, kurioje "proputiniška" partija rinkimų agitacijai pajungė ne tik visus įmanomus administracinius resursus, bet ir patį prezidentą, "Vieningoji Rusija" sugebėjo pelnyti "tik" 64,1 proc. balsų.

"Aš esu labai nustebusi, kad Putino partija taip "blogai" pasirodė, aš tikėjausi, kad pelnys kokį 80 proc., nušluos viską pagal tą baisią propagandą, pagal tą spaudimą, administracijos pajungimą, galų gale paties Putino pajungimą agitacijai. Todėl aš labai nustebau", - BNS sakė R.Juknevičienė.

REKLAMA

Praėjusį sekmadienį vykusiuose visuotiniuose žemųjų parlamento rūmų - Dūmos - rinkimuose partija "Vieningoji Rusija" su prezidentu Vladimiru Putinu sąrašo priekyje, surinkusi 64,1 proc. balsų, užsitikrino daugumą.

Antrąją vietą užėmė Rusijos federacijos komunistų partija (RFKP), surinkusi 11,6 proc. balsų. Be to, 7 proc. slenkstį dar įveikė ultranacionalistinė Rusijos liberalų demokratų partija (RLDP) su 8,2 proc. balsų ir "Teisingoji Rusija" su 7,8 proc. balsų. Pastarajai partijai vadovauja parlamento aukštųjų rūmų pirmininko Sergejus Mironovas, kuris yra V.Putino trečiojo prezidentavimo laikotarpio šalininkas.

Visoms šioms partijoms buvo plačiai atstovaujama ir ankstesniame parlamente.

Kitos septynios partijos, tarp jų opozicinė Dešiniųjų jėgų sąjunga ir "Jabloko", atitinkamai surinkusios tik 1 proc. ir 1,6 proc. balsų, nepajėgė įveikti 7 proc. rinkimų barjerų ir nelaimėjo vietų Dūmoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų