• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos diplomatai neleido Rusijos ambasadai organizuoti rinkimų keliuose tankiau šios šalies piliečių gyvenamuose Lietuvos miestuose. Maskvos pasiuntinys dėl tokio žingsnio panoro išgirsti Seimo politikų pasiaiškinimą, rašo „Lietuvos žinios“.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos užsienio reikalų ministerija (URM) apsunkino mūsų šalyje gyvenančių Rusijos piliečių dalią. Šį sekmadienį vyksiančiuose rinkimuose į Valstybės Dūmą jie galės balsuoti tik Vilniuje ir Klaipėdoje įsikūrusiose Rusijos atstovybėse.

REKLAMA

Per ankstesnius rinkimus Rusijoje Lietuvos užsieno reikalų ministerija leisdavo šalies kaimynės diplomatams organizuoti balsavimą dar dviejuose Rusijos piliečių tankiau gyvenamuose miestuose - Šiauliuose ir Visagine. Lietuvoje apsistojusius rusus toks mūsų diplomatų sprendimas pribloškė.

Pasaulinė praktika

Rusijos ambasada, prašydama suteikti papildomas patalpas balsuoti Visagine ir Šiauliuose gyvenantiems šios šalies piliečiams, į Lietuvos URM kreipėsi rugsėjį. Tačiau mūsų šalies diplomatinė žinyba nurodė rinkimus rengti tik Rusijos atstovybėse. Daugiau nei 15 tūkst. Lietuvoje gyvenančių Rusijos piliečių šį savaitgalį galės balsuoti ambasadoje Vilniuje ir Generaliniame konsulate Klaipėdoje.

REKLAMA
REKLAMA

Ambasadoje laukiami Vilniaus, Kauno, Panevėžio, Marijampolės, Alytaus ir Utenos apskrityse gyvenantys Rusijos piliečiai. Generaliniame konsulate - Klaipėdos, Šiaulių, Tauragės ir Telšių apskrityse apsistoję rinkėjai.

URM lakoniškai LŽ komentavo atsisakymą leisti atidaryti papildomas rinkimų apylinkes. Pasak ministerijos Informacijos ir viešųjų ryšių departamento patarėjos Daivos Rimašauskaitės, toks sprendimas priimtas vadovaujantis susiklosčiusia pasauline praktika. "Lietuva nėra tokia jau didelė, be to, rusai gali balsuoti ir paštu", - paaiškino ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rusai pasipiktino

Lietuvoje gyvenančius Rusijos piliečius URM sprendimas pribloškė. "Tai apgailėtinas atvejis. Iki šiol mums visada leisdavo balsuoti ir kituose miestuose, o dabar staiga nebesusikalbame", - LŽ piktinosi Lietuvos Rusijos piliečių asociacijos prezidentas Valentinas Meščeriakovas.

Draudimą atidaryti rinkimų apylinkes Visagine ir Šiauliuose V.Meščeriakovas įvertino kaip priešišką rusų atžvilgiu Lietuvos valdžios veiksmą. "Mes, čia gyvenantys rusai, labiausiai suinteresuoti gerais Lietuvos ir Rusijos santykiais. Ministerija turėjo suprasti, kad skaudžiausiai draudimas atsilieps ne pastaruoju metu itin kritikuojamai Rusijai, o mums, paprastiems žmonėms", - kalbėjo jis.

REKLAMA

V.Meščeriakovas neabejojo, kad neigiamas Lietuvos diplomatų sprendimas dėl papildomų rinkimų apylinkių labai sumažins rinkėjų aktyvumą. Pasak jo, dauguma toli nuo atstovybių gyvenančių Rusijos piliečių balsuoti greičiausiai nevyks.

Veš autobusais

Kai kurie Lietuvoje gyvenantys gretimos šalies piliečiai iš ambasados sulaukė informacinių pranešimų apie savaitgalį vyksiančius rinkimus. Juose, be kita ko, esą nurodoma, kad į rinkimų apylinkes iš kitų miestų atvykti negalintys rinkėjai į Vilnių ir Klaipėdą bus vežami ambasados užsakytais autobusais. Pasak kai kurių šaltinių, nuo 8 iki 20 valandos planuojami keli specialūs reisai. Autobusas su rinkėjais iš Kauno į Vilnių neva skubės 4 kartus, o iš Visagino - 3 kartus. Neoficialiai teigiama, kad šiais reisais balsuoti planuojama atvežti apie 350 žmonių. Oficialią informaciją apie rengiamą balsavimą Rusijos ambasada vakar LŽ suteikti atsisakė.

REKLAMA

LŽ kalbintas Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkas Zenonas Vaigauskas teigė, kad Rusijos Valstybės Dūmos rinkėjų pavėžėjimas negali būti laikomas rinkimų tvarkos pažeidimu. Pasak VRK vadovo, per rinkimus pavėžėjami ir Lietuvos piliečiai. "Tai ambasados reikalas, tik svarbu, kad visa tai būtų suderinta su mūsų valstybės institucijomis", - LŽ sakė Z.Vaigauskas.

Santykių nepagerino

Vakar dėl URM sprendimo Seimo Užsienio reikalų komiteto (URK) pirmininkui Justinui Karosui teko aiškintis Rusijos ambasadoriui Borisui Cepovui. Pasak parlamentaro, ministerija papildomų rinkimų apylinkių steigti neleido dėl techninių priežasčių. "Ambasadoriui paaiškinau, kad į mus kreiptasi per vėlai. Tik tai ir sukliudė", - aiškino J.Karosas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Seimo URK vadovas patikino, kad per kitų metų pradžioje numatomus Rusijos prezidento rinkimus Lietuvoje gyvenantiems šalies kaimynės piliečiams bus sudarytos sąlygos balsuoti ne tik Vilniuje ir Klaipėdoje diplomatinėje atstovybėje bei konsulate, bet ir kituose miestuose. Todėl, J.Karoso nuomone, dabartinis nesusipratimas santykių su didžiąja kaimyne neturėtų pabloginti.

Roberta Tracevičiūtė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų