• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valstybės saugumo departamento (VSD) generalinis direktorius Povilas Malakauskas siūlo pratęsti buvusių KGB bendradarbių prisipažinimo terminą.

REKLAMA
REKLAMA

"Mano asmenine nuomone, mes turėtume vis tiktai pirma leisti žmonėms prisipažinti, kurie to nepadarė. (...) Mano pasiūlymas buvo ir bus: leisti prisipažinti - tai yra pratęsti terminą", - žurnalistams penktadienį sakė VSD vadovas.

REKLAMA

Pasak P.Malakausko, toks būdas būtų žymiai efektyvesnis, nes patirtis rodo, kad tuo laikotarpiu, kai buvusiems sovietų slaptųjų tarnybų bendradarbiams buvo leidžiama prisipažinti, savanoriškai bendradarbiavimą deklaravo 10 kartų daugiau asmenų negu jų išaiškinti sugebėjo Liustracijos komisija.

Norintieji išpažinti savo ryšius su buvusiomis sovietų slaptosiomis tarnybomis tą padaryti galėjo 2000 metais per pusmetį nuo Liustracijos komisijos paskelbtos registravimo ir prisipažinimų priėmimo dienos.

REKLAMA
REKLAMA

Naujajame Liustracijos įstatyme, kurio įsigaliojimą prezidentas Valdas Adamkus sustabdė paskelbdamas jam veto, nėra nustatyto naujo prisipažinimo termino.

Be to, pasak VSD vadovo, būtina politiškai apsispręsti, kada bus baigtas liustracijos procesas.

"Politiškai reikia apsispręsti, kada mes baigiam šitą procesą, nes tai yra susiję ir su tam tikrais valstybės saugumo reikalais. Kiekvieną kartą prieš rinkimus tie dokumentai vienaip ar kitaip bus ištraukiami į paviršių", - svarstė P.Malakauskas.

Kartu P.Malakauskas teigė esąs nusiteikęs optimistiškai, nes naujajame Liustracijos įstatyme, kurį prezidentas vetavo dėl procedūrinių pažeidimų, numatomi, anot jo, "įrankiai", kurie įgalins komisiją efektyviau atlikti savo pareigas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

VSD šefas teigė žinantis, kad šiuo metu vetuotas įstatymas yra tobulinamas, ir teigė besitikintis, kad jis bus priimtas.

Pakeistasis įstatymas numato ir visiškai kitus Liustracijos komisijos veiklos pagrindus. Iki šiol ji dirbo visuomeniniais pagrindais. Pastaruoju metu komisija byrėjo - iš 5 buvusių narių tedirbo tik 2.

Kadangi dabar vis dar galioja senasis įstatymas, tai komisija taip pat dirba pagal jį, tačiau, kaip teigė P.Malakauskas, kai kurios institucijos jau yra pasiūliusios kandidatus į atsilaisvinusias vietas.

Naujajame įstatyme numatyta, kad komisijos veikla bus finansuojama iš valstybės biudžeto lėšų, ją sudarys 7 nariai, kurių po 2 siūlys prezidentas, generalinis prokuroras, Gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimų centro generalinis direktorius bei 1 VSD vadovas.

Bendrą komisijos sudėtį tvirtinti ketinama pavesti Seimui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų