• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Iranas jau turi 3 tūkst. centrifugų, kurių užtenka tam, kad būtų galima pradėti pramoninę branduolinio kuro, tinkamo branduoliniams ginklams, gamybą, Tarptautinės atominės energetikos (TATENA) vadovo Mohamedo ElBaradei išartus žodžius cituoja „The Guardian“.

REKLAMA
REKLAMA

Tokią ataskaitą M. ElBaradei pristatė 30 šalių atstovus vienijančiai TATENOS tarybai. Teigiama, kad ši ataskaita bus dar vienas paskata JAV bei Europos šalims raginti Jungtinių Tautų Saugumo tarybą įvesti papildomas sankcijas Iranui. JAV ne kartą yra teigusi, kad 3 tūkst. centrifugų yra ta riba, kurios Iranui nebus leista peržengti.

REKLAMA

JT Saugumo tarybos penki nuolatiniai nariai bei Vokietija iš pradžių pirmadienį planavo surengti svarstymą dėl naujų sankcijų Iranui paskelbimo. Tačiau Kinijos atstovai pareiškė negalėsiantys jame dalyvauti, todėl tarptautinė bendruomenė Irano klausimą svarstys anksčiausiai šio mėnesio pabaigoje.

Amerikiečių mokslininkų paskaičiavimais, jei turbinos suktųsi pilnu greičiu, tai Iranas per metus galėtų pasigaminti pakankamą aukštai prisodrinto (iki 90 proc.) urano, tinkamo branduoliniams ginklams, kiekį. Tiesa, TATENA teigia, kad kol kas Natanzo elektrinėje įrengtos centrifugos dirba nepilnu pajėgumu ir gali pagaminti tik branduoliniam kurui tinkamo urano, prisodrinto tik iki 4 proc.

REKLAMA
REKLAMA

JAV Baltieji rūmai dabar susidūrė su dilema – smogti vienašališką karinį smūgį ar pripažinti tai, ko teigė niekada neleisią įvykti. JAV viceprezidentas Dickas Cheney ir kiti vanagais pravardžiuojami kietosios linijos šalininkai ragina suduoti karinį smūgį iki to laiko, kai 2009 metų sausį į Baltuosius rūmus įžengs nauja administracija. Tačiau JAV generolai perspėja, kad vienašališko JAV karinio smūgio Teheranui atveju Artimųjų rytų lauktų katastrofiškos pasekmės.

Didžiosios Britanijos premjeras Gordonas Brownas ragino tarptautinę bendruomenę griežtinti Iranui taikomas ekonomines sankcijas. Raginama paskelbti tarptautinį draudimą investicijoms į šios šalies naftos bei dujų pramonę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Savo ruožtu Rusijos atstovai po M. ElBaradei ataskaitos paskelbimo ragino tarptautinę turėti kantrybės ir teigė, kad per artimiausias kelias savaites gali pavykti pasiekti susitarimą su Teheranu. Jie taipogi atkreipė dėmesį į TATENA vadovo ataskaitos vietas, kuriose teigiama, kad Teheranas bendradarbiavo su Irane dirbusiais branduoliniais inspektoriais. „Mes labiausiai bijome, kad pernelyg agresyvus tarptautinės bendruomenės spaudimas gali paskatinti Iraną išstoti iš branduolinio ginklo neplatinimo sutarties ir nutraukti ryšius su TATENA“ – teigė Rusijos atstovai.

Irano prezidentas Mahmoudas Ahmadinejadas taip pat pabrėžė Iranui palankias ataskaitos vietas ir teigė, kad netrukus pasaulis pamatys, jog Irano pasipriešinimas tarptautinei bendruomenei buvo teisingas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų