• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Būdamas 78 metų mirė dramaturgas ir romanistas Ira Levinas (Aira Levinas), parašęs tokius romanus kaip "Rozmari kūdikis" (Rosemary's Baby), "Stepfordo moterys" (The Stepford Wives) ir "Vaikinai iš Brazilijos" (The Boys From Brazil), antradienį pranešė laikraštis "The New York Times".

REKLAMA
REKLAMA

I.Levinas sava mirtimi mirė pirmadienį namuose Manhetene, remdamasis jo sūnumi Nicholas (Nikola), nurodė laikraštis.

REKLAMA

I.Levinas, sugebėjęs kurti įvairiausių žanrų kūrinius, pradedant mistika ir siaubu ir baigiant Brodvėjaus komedijomis, pardavė dešimtis milijonų knygų, nors per keturis dešimtmečius išleido vos septynis romanus, laikraštis citavo jo agentą Phyllisą Westbergą (Filisą Vestbergą).

Kelis jo kūrinius ekranizavo Holivudas, įskaitant garsiausią jo veikalą - 1967 metų romaną "Rozmari kūdikis".

Kino versijoje, kurią 1968 metais sukūrė Romanas Polanski (Romanas Polanskis), pasakojama apie jauną nuotaką, kuri susiduria su grupe satanistų ir paslaptingai pastoja.

REKLAMA
REKLAMA

Jo 1972 metų romanas "Stepfordo moterys" buvo ekranizuotas 1975 metais. Šiame trileryje pasakojama apie grupę ramiame Konektikuto miestelyje gyvenančių namų šeimininkių, kurias pakeičia robotai. 2004 metais pasirodė nauja šio filmo versija, kurioje nusifilmavo Nicole Kidman (Nikol Kidman).

1976 metų romane "Vaikinai iš Brazilijos" pasakojama apie keistą nacių sąmokslą 8-ojo dešimtmečio pabaigoje Pietų Amerikoje atgaivinti Adolfą Hitlerį ir Trečiąjį Reichą. Kino filmas pagal šią knygą buvo sukurtas 1978 metais.

I.Levinas gimė Niujorke 1929 metais ir 6-ojo dešimtmečio pradžioje išėjęs iš universiteto trumpai tarnavo JAV kariuomenėje. Iš pradžių jis rašė scenarijus televizijai, o 1953 metais išleido savo pirmąjį romaną "Bučinys prieš numirštant" (A Kiss Before Dying).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ši knyga I.Levinui pelnė Amerikos mistikos rašytojų geriausio pirmojo romano apdovanojimą ir du kartus buvo ekranizuota.

Pasak "The New York Times", I.Levinas visai nesidžiaugė, kad "Rozmari kūdikis" sukėlė ištisą populiariojo satanizmo bangą.

"Jaučiuosi kaltas, kad "Rozmari kūdikis" paskatino sukurti "Egzorcistą" (The Exorcist) ir "Lemties ženklą" (The Omen)", - 2002 metais teigė jis laikraščiui "The Los Angeles Times".

"Visa karta labiau pradėjo tikėti šėtonu. Netikiu šėtonu ir manau, kad fundamentalizmo pozicijos nebūtų dabar tokios stiprios, jeigu nebūtų pasirodę tiek daug šių knygų", - sakė jis.

"Žinoma, autorinio honoraro aš negrąžinsiu", - pridūrė I.Levinas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų