REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Izraelio prezidentas Shimonas Peresas antradienį kalbėdamas Turkijos parlamente pareiškė, kad ši šalis Izraeliui kelia pasitikėjimą, tuo tarpu Iranas – baimę, prezidento žodžius cituoja „Jerusalem Post“.

REKLAMA
REKLAMA

Sh. Peresas tapo pirmuoju Izraelio vadovu, sakiusiu kalbą musulmoniškos valstybės parlamente. Jis taipogi išreiškė viltį, kad JAV Annapolio mieste įvyksiančios Artimųjų rytų taikos derybos bus žingsnis į sprendžiant įsisenėjusį konfliktą. „Galbūt mes kalbame skirtingas maldas, bet mūsų akys yra nukreiptos į tą patį dangų ir į tą pačią Artimųjų rytų viziją“ – susitikime su Turkijos premjeru Abdullah Guliu kalbėjo Sh. Peresas. Audiencijoje taipogi dalyvavo Palestinos savivaldos vadovas Mahmoudas Abbasas.

REKLAMA

Izraelio prezidentas visos tautos vardu padėkojo Turkijai, kad ši 1492 metais suteikė žydams prieglobstį po to, kai pastarieji buvo išvaryti iš Ispanijos. Tuomet sultonas Beyazidas II priglaudė žydus Otomanų imperijoje. Izraelio prezidentas savo kalboje pavadino Turkiją tolerancijos namais.

Kalbėdamas apie artėjantį Annapolio susitikimą, Sh. Peresas pavadino jį istorine galimybe išspręsti Izraelio bei Palestinos konfliktą. „Jei raketos bus sunaikintos, o pagrobti Izraelio kariai grąžinti, palestiniečiai Gazoje galės gyventi ramiai“ – teigė Izraelio vadovas. Jis teigė tikįs, kad Turkija gali suvaidinti reikšmingą vaidmenį įtvirtinant taiką tarp arabų bei žydų.

Kalbą Turkijos parlamente taipogi pasakė ir Palestinos savivaldos prezidentas Mahmoudas Abbasas, kuris irgi tapo pirmuoju palestiniečių lyderiu, kalbėjusiu Turkijos parlamentarams. Jis pasmerkė besitęsiančią arabų žemių okupaciją ir pareiškė, kad okupacija negali būti teisinama jokiais religiniais ar humanitariniais pretekstais. Be to, besitęsianti Izraelio okupacija neprisideda prie to, kad tarp palestiniečių bei žydų būtų įtvirtintas tarpusavio pasitikėjimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų