REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

M. Ahmadinejadas prakalbo apie „vidaus išdavikus“

Irano prezidentas Mahmoudas Ahmadinejadas pirmadienį viešai išvadino savo kritikus „išdavikais“, kurie esą dirba Vakarams, ir pagrasino surengti su jais susidorojimą, rašo „Guardian Unlimited“.

REKLAMA
REKLAMA

M. Ahmadinejado teigimu, kai kurie Irano politikai siekia sabotuoti šalies branduolinę programą, tokiu būdu esą kenkdami netgi labiau, negu Irano „užsienio priešai“. Tokiems „elementams“ esą gali ateiti metas, kai jie bus išviešinti Irano tautos akivaizdoje.

REKLAMA

Manoma, jog ši ataka buvo netiesiogiai nukreipta prieš buvusį Irano prezidentą Hashemi Rafsanjanį, neseniai apkaltinusį M. Ahmadinejadą užsienio politikoje naudojant pernelyg aršią retoriką ir tokiu būdu stumiant šalį į grėsmingą situaciją. H. Rafsanjanis taip pat yra pareiškęs, jog Irane egzistuoja didelis vidinis susiskaldymas, kurį būtina pašalinti, bandant atsispirti užsienio grėsmėms. Jis, priešingai negu M. Ahmadinejadas, nėra linkęs atmesti JAV karinio smūgio galimybės.

REKLAMA
REKLAMA

Kitas M. Ahmadinejado taikinys gali būti Hosseinas Mousavianas, H. Rafsanjanio sąjungininkas ir buvęs derybininkas branduolinės programos klausimais. Anksčiau šiais metais H. Mousavianas buvo sulaikytas dėl kaltinimų šnipinėjimu ir vėliau paleistas už užstatą.

Nėra tvirtos ir buvusio vyriausiojo derybininko Hassano Rowhani pozicijos. M. Ahmadinejadui kliūva H. Rowhami polinkis ieškoti kompromisų. Neseniai pastarasis nuvyko į Berlyną, kur turėjo su Europos Sąjungos (ES) užsienio reikalų vadovu Javieru Solana, tačiau buvo priverstas atsisakyti šio sumanymo po to, kai sulaukė kaltinimų kuriant alternatyvią diplomatiją.

„Guardian“ teigimu, M. Ahmadinejadas bando stiprinti savo pozicijas šalyje, kurioje lemiamą žodį vis dar taria aukščiausiasis revoliucijos lyderis ajatola Ali Khamenei. Spalio mėnesį buvo priverstas atsistatydinti vyriausiasis derybininkas branduoliniams klausimams Ali Larijanis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų