• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo ateinančių metų pradžios už centralizuotai AB "Klaipėdos energija" tiekiamą šilumą Klaipėdos ir Gargždų gyventojams teks mokėti daugiau nei ketvirtadaliu brangiau, rašo „Vakarų ekspresas“.

REKLAMA
REKLAMA

Vadovaudamiesi bendrovės "Klaipėdos energija" apskaičiavimais bei išdėstytais tokio žingsnio motyvais, Savivaldybės administracijos Butų ūkio ir energetikos skyriaus specialistai jau parengė atitinkamą sprendimo projektą.

REKLAMA

Juo siūloma gyventojams tiekiamos šilumos kainą padidinti nuo iki šiol mokėtų 12,37 cento iki 15,94 cento už kilovatvalandę (be PVM).

Jei šiam sprendimui pritars miesto politikai ir Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK), šilumos kilovatvalandės kaina uostamiestyje ir Gargžduose šoktelės 3,57 cento, arba 26,1 procento. Galima prognozuoti, kad už standartinio 60 kv. m buto šildymą teks mokėti vidutiniškai 50 litų brangiau.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmieji su sprendimo projektu buvo supažindinti vakar posėdžiavę Savivaldybės tarybos Miesto ūkio komiteto nariai.

Pasak Savivaldybės administracijos Butų ir energetikos skyriaus vedėjo Algio Gaižučio, pagrindinė priežastis, paskatinusi parengti būtent tokį sprendimo projektą, yra ta, kad per ataskaitinį laikotarpį nuo 2006 metų spalio 1-osios iki šių metų rugsėjo 30-osios AB "Klaipėdos energija" (KE) patyrė apie 3 mln. litų nuostolių.

Bendrovės generalinio direktoriaus Vytauto Valučio teigimu, tai lėmė drastiškai išaugusios dujų, kurios sudaro 80 proc. KE naudojamo kuro, kainos. Nuo 2003 metų lapkričio, kai buvo patvirtinta ir šiandien tebegaliojanti vadinamoji bazinė šilumos kaina, gamtinių dujų kaina išaugo net 95 proc. Įtakos turėjo ir kiti veiksniai - infliacija, realizuotos šilumos kiekis bei kylančios iš kitų šaltinių perkamos šilumos energijos kainos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Klaipėdoje 26 proc. padidinus šilumos kainą, tarp didžiųjų šalies miestų brangiau mokės tik šiauliečiai - 17,2 cento už kilovatvalandę. Vilniuje už kilovatvalandę jau mokama 14,76, Kaune - 14,67, Panevėžyje - 15,13 cento.

Parengtas sprendimo projektas pirmiausia bus pristatytas komitetams. Vėliau jis bus teikiamas tvirtinti miesto Tarybai, o galiausiai - VKEKK.

Naujieji tarifai įsigaliotų nuo sausio 1 dienos, ir jų nebūtų galima keisti visus metus. Tai, pasak V. Valučio, naudinga gyventojams, bet visiškai neparanku bendrovei. Jei dujų kainos, sakė direktorius, ir toliau augs tokiais tempais kaip prognozuojama, bendrovės nuostoliai kitais metais gali pasiekti įspūdingą 6 mln. litų sumą.

Vilija Šilinienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų